• Aydın15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Duygu YILMAZ :  Şimdi Doktorlar da Diyetisyene Yönlendirme Yapabiliyor + -
27 Şubat 2017 Pazartesi 10:34

Duygu YILMAZ : Şimdi Doktorlar da Diyetisyene Yönlendirme Yapabiliyor + -

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu YILMAZ İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu YILMAZ  İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat ÜNLÜ : Duygu Hanım öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Duygu YILMAZ : Beslenme ve Diyetetik Mezunuyum

Kastamonu Üniversitesi 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik mezunuyum. Annem, babam Söke’li.  1994 doğumluyum 2 kardeşiz.

Sedat ÜNLÜ :  Beslenme Ve Diyetetik Bölümü hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Duygu YILMAZ : Yaklaşık 20 Yıldır Var Olan Bir Bölüm

Türkiye’ de yaklaşık 20 yıldır olan bir bölüm. İlk olarak Hacettepe, Başkent ve Kayseri’ de olan bir bölümdü. Daha sonra yayılmaya başladı. Özel üniversitelerin artmasıyla birlikte devlet üniversitelerinde de  açılmaya başladı. Kastamonu’dan da ilk mezunlarındanım. Özelde çalışma imkanı olduğu gibi devlette de KPSS ile atama mümkün fakat son dönemlerde bölümde çok fazla yığılma var. eskiden 60 ve 70 gibi puanlarla atanabiliniyorken son dönemde puanlar yükseldi.

Duygu YILMAZ : İnsanlar Diyetisyenlik Hakkında Çok Fazla Bilgi Sahibi Değiller

Lisede okurken hedefim sağlık bölümünü tercih etmekti. Fizik tedavi ve Diyetisyen olma yolunda kendimi geliştirmeye başladım. Severek ve isteyerek okuyup mezun olduğum bir bölüm. Sevdiğim bir mesleği yapmaktayım şu anda.  Beslenme ve Diyatetik yine fizyoterapi ve sağlık bilimleri fakultesi mezunu eczacılık, hemşirelik bu bölümler olarak bilinir genellikle ve insanlar bu alanlar hakkında çok fazla bilgi sahibi değiller maalesef.

Duygu YILMAZ : Amacımız Sadece Kilo Verdirmek Değil

4-5 yıldır son revaçta olduğu için yeni yeni bilgilenmeye ve bilgilendirilmeye başladı insanlar. Diyetisyenin kelimesinin insanlar üzerinde anlamı kilo verdiren bir meslek dalı o şekilde bir ezber var. Bu anlamda işimizin sadece kilo verdirmek değil kilo aldırmak olduğu da bilinmelidir. Çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi ve hamile olan anne adaylarının beslenmelerine yönelik, bunların hepsini kapsayan bir alan. TBS açılımı; toplu beslenme diye adlandırılan alana da bakıyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Söke’yi tercih etmenizin sebebi nedir?

Duygu YILMAZ : Ailemin Burada Olması Ofis Açmamda Kolaylık Sağladı

Küçük yerlede her zaman daha bilinir ve daha tutunulur düşüncesindeyim. Büyük yerlerde ise çok fazla tanıtım da yapsanız ilgi az olabiliyor. Ailemin burada olması ve bildiğim bir yer olması ofis açmamda kolaylık sağladı. Bu konuda da insanlar tabi günden güne bilinçlenmeye başladılar. Televizyonlarda, dergilerde, gazetelerde konu ile ilgili yazılan çok fazla makale olsun röportaj olsun proğramlar olsun gündemde. Bölümümüz sağlıklı beslenmeye ilgi arttıkça daha çok bilinmeye başlandı.

Sedat ÜNLÜ : Bu işe başlarken zorlandınız mı?

Duygu YILMAZ : Haftada Bir Saat Perşembe Günleri  Maraton Tv’deyim

 Bir miktar nakite ihtiyacım vardı. Ailemin desteği ile onu tamamladım ve kısa bir sürede açtık. Resmi işlemlerin çok zamanımı aldığını söyleyemem, kolay oldu açıkcası. Talep konusunda da iş yerini açmadan önce bir kaç kişiye danışmanlık yapıyordum. Onların etrafta anlatması,duyup gelen ve tanıtımlarımla kısa sürede bir çok kişiye danışmanlık yapar duruma geldim. Gazete yazılarımın ve bilbordlardaki reklamların etkisi büyüktü tabi. Bunların yanı sıra Maraton TV de haftada 1 gün 1 saat olmak üzere Perşembe günleri konuşma yapıyorum. O şekilde gelenler de var.

Sedat ÜNLÜ : Danışmanlığını yaptığınız kişilere nasıl bir hizmet sağlıyorsunuz?

Duygu YILMAZ : Boyunu, Kilosunu Ölçüp Diyet Yazamazsın

Genellikler kilo vermek ve almak üzerine geliyorlar. Kan tahlillerini getiriyorlar. Ona göre hangi değerleri yüksek hangi değerleri düşük planımızı ona göre uyguluyoruz. Hiçbir zaman boyunu, kilosunu ölçüp yazmak üzerine değil diyetlerimiz. Hastalığı, rahatsızlığı geçmişe mi dayalı yada rahatsızlığını etki eden faktörler nedir, bunlar araştırılıp incelendikten sonra tedavi süreci başlıyor. Değerlerin hepsi tansiyon hatalar, böbrek hastaları vb değişkenlik gösteriyor. Ekstra alet ve ya medikal bir tedavi yöntemi kullanmıyoruz.

Sedat ÜNLÜ :  Son dönemlerde kan grubuna göre beslenme diye birşey duyuyoruz? Kilo sorunu olmadan sadece daha bilinçli beslenme için size gelenler oluyor mu?

Duygu YILMAZ : Daha Sağlıklı Beslenme İçin Ön Görüşmeye Gelenler Var

 Evet ,kan grubuna göre beslenme diye birşey var.Gen test olarak bilinen analizlerimiz var. Genetik testlerini yaptırıp gelenler var. 2 tane sporcu arkadaşımız var,protein ağırlılı beslenip kilo almak istemeyen. Sabit kiloda kalıp daha çok kas kütlesini arttırmaya yönelik gelenler var. Beslenme için sadece ön görüşmeye gelenler de var  ağırlıklı olarak bu bahsettiğini anlamda. Bu durumlarda  illa ücret talep etmiyorum.

Sedat ÜNLÜ : Son dönemlerde gıdalar üzerinde yoğun tartışmalar var. Bu anlamda siz belli bir meyveyi ya da sebzeyi tavsiye ederken, besinin organik olup olmamasına yönelik de bir yönlendirme yapıyor musunuz?

Duygu YILMAZ :  Mevsimine Göre Meyve ve Sebze Öneriyorum

Tabi ki böyle bir yönlendirme yapıyoruz. Burada önemli olan sağlıklı olan hangisi ise onu söylüyoruz. Mesela GDO’lu ürünler yiyecekler var. Ben direkt “Sen git domates ye” demiyorum. Mevsimine göre hangi meyve ve sebze varsa onu tavsiye ediyorum. Domates yeme ama çeri domateslerinden yiyebilirsin ama mısır GDO’lu bir besin onu yemeyeceksin. Ya da bezelye şekerli bir sebze buna dikkat etmelisin. Ya da boyutu büyük olan meyve sebzeleri seçmemelisin gibi yönlendirmeler yapıyoruz. Aynı şekilde tavukta da benzer durumlar olduğu için ben tavuğu önermiyorum. Daha çok balık, kırmızı et de olabilir. Tabi kırmızı eti de balığı da alırken de dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veriyorum. Çünkü bir et bayat olursa ve yanında süt grubu bir besin aldığında zehirlenme olur. Besinlerin birbiriyle etkileşimi önemli.

Sedat ÜNLÜ : Mesleğiniz şu anda popüler hale gelmeye başlamış bir meslek. Siz diyetisyenliğin ve beslenme uzmanlığının bir ihtiyaç haline gelmeye başlamısını neye bağlıyorsunuz?

Duygu YILMAZ :  GDO’lu Besinler Ve Sağlıksız Katkı Maddelerinin Artması Etken

Evet bundan 50 yıl önce diyetisyen diye bir iş kolu yoktu. Daha sağlıklı besleniliyordu. Ama şu anda sağlığa belli bir ilgi olduğunu görüyoruz. Bakanlığın yaptığı birçok uygulama var. İnsanlar gerek yapılan çalışmalar gerekse yapılan televizyon programlarıyla bilinçlenip bizim farkımıza vardılar. Daha önceleri beslenmeyle ilgili böyle programlar olmadığı için insanlar bilmiyorlardı. Tabi genetiği değiştirilmiş besinler ve sağlıksız katkı maddelerinin artmış olması gibi şeyleri insanlar duyduktan sonra insanlar sağlıklı beslenmeye yöneldiler.

Duygu YILMAZ :  Şimdi Doktorlar da Diyetisyene Yönlendirme Yapabiliyor

Bu meslek, belli bir sirkülasyon ve zincirin sonucunda ortaya çıkmış bir meslek dalı, bu şekilde önümüze geldi. Şu anda bu bölümü okuyan birçok öğrenci var.  insanlar bu dalın revaçta olduğunu bilerek bir çok aile çocuğunu bu bölüme yönlendiriyor. Bu şekilde de bu mesleğin bilinirliği artıyor. Eskiden diyetisyen olmadığı için beslenme konusunda doktorlar yönlendiriyordu. Ama şimdi doktorlar “Bir de diyetisyene git” diye yönlendirme yapıyorlar. Ya da hormon sistemi bozulmuş ve endokrin doktoruna gitmiş bir hasta doktor tarafından diyetisyene yönlendirilebiliyor. Bu şekilde de insanlar bizi bilir hale geliyorlar.

Devam Edecek...

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_5731.jpgdsc_5727.jpgdsc_5739.jpgdsc_5722.jpgdsc_5720.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7907 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim