• Aydın15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Özen Ziraat’in Sahibi Engin BABUŞCU  Röportajı
01 Aralık 2016 Perşembe 19:27

Özen Ziraat’in Sahibi Engin BABUŞCU Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrulah TURGUT Özen Ziraat’in Engin BABUŞCU ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrulah TURGUT Özen Ziraat’in Engin BABUŞCU ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Firmanızı biraz tanıtır mısınız ?

Engin BABUŞCU : Yenipazar’da Faaliyeti Başladık

Özen Ziraat Firması Yenipazar’da faaliyete başladı. Babam tornacılık mesleği ile bu işe başladı. İlk tamir yapıyordu. Sonra tarım makineleri servisi oldu. Daha sonra satışa geçti. 1976 yılında kurulan firmamız 2. Kuşak olarak bugün bizde devam ediyor. İlk başta tek yerimiz Yenipazar’da vardı. 1997 yılında Aydın’da 2. Şube açıldı ve küçük bir dükkan olarak devam ettik. Daha sonra 2010 yılında buraya geçtik. Tarım sektörü büyüdükçe bizim tarım makineleri de günden güne büyüyor. Yeni nesil ürünler ortaya çıkıyor.

Emrullah TURGUT : Özen Ziraat sadece ürün mü satıyor yoksa servis de yapıyor mu?

Engin BABUŞCU : Firmaların Bayiliğini Yapıyoruz

Bir çok firmanın bayiliğini yapıyoruz. Aynı zamanda servis de yapıyoruz. Hemen hemen bütün yedek parçalarını bulunduruyoruz. Aydın tarım ile geçiniyor. Bir gelişmiş sanayisi yok. O yüzden Aydın’a uygun hangi makineler gerekiyorsa biz bunları sunuyoruz. Zeytincilik ile ilgili, hayvancılık ile ilgili vb. gibi makineler bulunduruyoruz. Aklınıza gelebilecek ürünleri yapabilecek makinelerimiz var. Sadece tek bir kalem de çalışmıyoruz. Bütün üretimlere dayalı bir çalışma yapıyoruz. Gidebildiğimiz yere kadar hizmet veriyoruz. Adrese kadar teslim ve kurulumu yapıyoruz.

Emrullah TURGUT : Bildiğim kadarı ile Ziraat Odalarının tarım danışmalığını yapıp çiftçilerin bilinçli tarım yapmaları için yardımcı oluyor.

Engin BABUŞCU : Kaliteli Ürünü Tercih Etmelerini Sağlıyoruz

Ben daha çok makine kısmında üreticiye yardımcı oluyorum. Örneğin en iyi tohumu en iyi şekilde çıkartman gerekir. En sık ya da kurutmadan istenilen adetlerde veya sıklıklarda çıkması gerekiyor. Bunu en iyi sağlayan Mibzer. Bu tabi sadece tarla için geçerli. Bunda en iyisi, en standart ya da en teknolojik, en yükseği ve kaliteli ürünü tercih etmelerini sağlıyoruz veya yönlendiriyoruz. Bizim bu şekilde faydamız var. Diğer türlü zirai uygulama yada ilaçlama teknikleri , dozajlama gibi şeylerde bilgi sahibi değiliz.

Engin BABUŞCU : Toprak İşleme Grubundan Vazgeçmiyoruz

Biz daha çok hayvancılık üzerine destekliyoruz. Aydın da şöyle bir durum var. Tarım makineleri olarak, imalatlar çok fazla. Söke başta olmak üzere toprak işlemede çok iyi gidiyor. Aynı şekilde makine üretimi de fazla. Burada sanayide de birçok imalathane var. Onların bulunduğu yerlerde bizim alım satımlarımız zorlaşıyor. Bu yüzden hayvancılığa yönelmiş durumdayız. Ama toprak işleme grubundan da vazgeçmiyoruz. Yenipazar bölgesinde bu işlere girmemize neden olan en büyük şey pamukçuluktur  

Engin BABUŞCU : Gaspardo ve Zanon İthal

İlk zamanlar Çapa Makinesi, Rotovatör, Mandal Makinesi, Set Makinesi, Diskaro gibi aletlerin tamiratını yaparak buralara kadar geldik. Tabi imalatçı günden güne artınca Söke bölgesinde, rekabetçi politika ortaya çıktı. İmalatçı daha düşük rakamlara satış yaptığı için bize çok fazla kar bırakmaz oldular. Biz de Aydında üretilmeyen ürünlerin bayiliğini yapmaya çalışıyoruz. İthal grup olarak sadece Gaspardo var. Diğer türlü zeytin silkmede Zanon var. Onun haricinde başka yabancı firmalar ile çalışmıyoruz. Genelde Türkiye üretimli ürünler kullanıyoruz.

Emrullah TURGUT : Müşteriler buraya geldiklerinde ürünlerinizde en çok neye dikkat ediyorlar ve en çok hangi ürüne rağbet var?

Engin BABUŞCU : Bütçeye Göre Farklılık Var

Kişiden kişiye değişiyor. Kimisi çok kaliteli ürün istiyor kimisi en son teknoloji istiyor. Bütçesine göre değişiyor. Aslında bütün ürünlerimize bir rağbet var. Burada kullanım süresi ve sıklığı önemli. Kişi bir makineyi ayda yılda 1 kere kullanacaksa çok da yüksek maliyetli bir ürünü almayı düşünmüyorlar. Ama devamlı kullanacaklarsa geliyorlar ve en kaliteli en sağlam ürünü almak istiyorlar. Yani grup grup değişiyor.

Engin BABUŞCU : Pamuk Olarak Söke

Hayvancılık ile olan makineler hemen hemen her gün kullanılan makinelerdir. Hayvan dediğimiz zaman devamlı hizmet bekleyen, çocuğunuz gibi bakmanız gereken bir sektör. 4 aylık 5 aylık dönemler şeklinde sezon değişiyor. Söke bölgesi tamamen pamuk üzerine kurulmuş. Bu taraflar daha çok hayvancılık için ideal bir yer. Gidiyorlar tarlaya, ilk buğday,yulaf gibi ürünler dikiyorlar, ardından silaj ekerler. Vakit bulursa sonra başka şeylerde ekebilirler.

Engin BABUŞCU : İzmir Bölgesi Yoğun

Toptan olarak yoğun çalışma İzmir bölgesinde daha fazla. Bizim buralarda sebze dediğimiz bölüm çok fazla olmuyor. Sadece pazarcıların kendileri satabileceği kadar üretim olabilir. Dönüm dönüm büyük şeylerde Çine bölgesinde var.

Engin BABUŞCU : 30 ile 500 Bin TL Hibe

Aydında 2008 yılında başlayan makine,ekipman desteği vardı. 2014 yılına kadar devam etti. Devlet TKDK kurumu olan bölgelerde yapmıyor. Bu devreye girince Tarım İl Müdürlüğü tarımsal makine,ekipman desteğini kaldırdı. Bu senenin sonunda tekrardan başladı. Şuan ki destek sadece hayvancılık ile ilgili. Mevcut işletmelerin modernizasyonu adı altında. En az 30 bin en fazla 500 bin TL tutarındaki makinelerin hibesi ile ilgili destek var.

Engin BABUŞCU : 50-60 Proje Geçti

Bu TKDK kurumunda yapmış olduğumuz bazı projeler var. Bunlarda müşteriler KDV ödemiyorlar. İnşaat maliyetleri, ekipman vs. her şeyi karşılıyor. Yalnız prosedürleri çok ağır, sıkıcı ve yoğun. Herkesin başarabileceği bir şey değil. Ama sonuçta Avrupa standartlarında işletmeye sahip oluyorsun. Bütün hibeyi alabiliyorsun. Aydın bu işten faydalandı. Yaklaşık 50-60 proje geçmiştir. Bu fon bildiğim kadarı ile eskisi kadar rağbet görmüyor. TKDK kurumunun biraz sıkıntıları var. Burada Tarım İl Müdürlüğü ön plana çıkacak.

Emrullah TURGUT : Müşterilere sağladınız kolaylıklar nelerdir ?

Engin BABUŞCU : Her Yönden Yardımcı Olmaya Çalışıyoruz

Ödeme kolaylığı sağlıyoruz. Vadeye bağlıyoruz. Tanımadığımız, bilmediğimiz kişileri Ziraat Bankalarına, Tarım Kredi Kooperatiflerine yönlendiriyoruz. Bütün banka kanalları ile satış yapma yetkimiz var. Yıllardır bu işi yaptığımızdan dolayı çevremiz geniş. Tanıdığımız, bildiğimiz kişileri oralara göndermeden kendi imkanlarımız doğrultusunda vade imkanı sunuyoruz.

Engin BABUŞCU : Vatandaş Avantajların Farkında Değil

Bazen verilen hibelerden haberimiz olmuyor yada geç haber veriliyor. Örneğin şuan verilen haber geç verilen bir haberdir. Normalde ayın 4’ü son gün. Bizim bundan 15 gün önce haberimiz oldu. Hem bu program hakkında bilgi sahibi değiliz. Ne Tarım İl Müdürlüğü ne de bir başkası bir şey bilmiyor. Ama duyduğumuz zaman hemen müşterilerimizi yönlendiriyoruz. Eğer yardımcı olmazsak vatandaşta üzerine gitmiyor yada avantajların farkında değil.

Engin BABUŞCU : Aydın’a Büyük Bir Fon Geliyor

Aydın’a bir fon geliyor ve dağıtılması gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü tanıdığınız, ulaşabildiğiniz kişilere haber verin diyor. Bu şekilde bize haber gelince bizde hemen iletiyoruz. Amacımız burada herkesin faydalanması. Vatandaş bundan faydalanınca bizde faydalanıyoruz. TKDK’nin verdiği hibelerde ilk başta kişi harcama yapıyor daha sonra bunu ödüyorlar. Ama Tarım İl Müdürlüğünde ilk başvuru yapılıyor. Ardından onaylanıyor tabi herkes geçemiyor. Daha sonra makine, ekipman alma aşaması geliyor. Satın alma işlemi yapıldıktan sonra da fatura kesimi yapılıp buradan ödeme yapılıyor.

Emrullah TURGUT : Bizlere aktarmak istediğiniz bir şeyler var mı ?

Engin BABUŞCU : İnsan Olduğu Sürece Tarım Olacaktır

Çiftçilerimiz şuan biraz daha bilinçli bir yapıdalar. Daha çok makine, ekipmana ağırlık veriyorlar. İnsan gücü azaldı. Mümkün olduğunca insan çalıştırmayıp kendi yapabildiği kadar yapmaya çalışıyorlar. Çünkü maliyetler çok yüksek ve istenilen performans alınamıyor. Her gün yeni yeni makineler çıkıyor ve bu sayılar her geçen gün artıyor. Bu yüzden insan olduğu sürece tarım olacaktır. Tarım olduğu sürece de makine, ekipman desteği de olması gerekir.

Engin BABUŞCU :  Devletin Pamuk’a Teşvikleri Çok Fazla

Aydın da çok fazla pamuk üretimi var. Her geçen gün de daha da artıyor. Devletin pamuğa teşvikleri de çok fazla. Önceden kuru mısır fiyatları yüksekti şimdi düştü. Tariş önceden pamuk çok fazla alabilirdi ama şimdi pamuk tüccarları alıyor. Eski gücü yok. Kooperatiflerin güçlenmesi tarımın daha da güçlenmesini sağlar ama böyle bir politika yok.

Röportaj : Emrullah TURGUT

nnn.jpgimg_5227.jpg

maset-001.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6476 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim