• Aydın20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kasaplar Odası Başkanı İsmail KADI Röportajı
03 Aralık 2016 Cumartesi 22:05

Kasaplar Odası Başkanı İsmail KADI Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrullah TURGUT Kasaplar Odası Başkanı İsmail KADI ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Emrullah TURGUT Kasaplar Odası Başkanı İsmail KADI ile Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Başkanım öncelikle kendiniz tanıtır mısınız? Nerede doğdunuz, nerelisiniz, hangi eğitimleri aldınız?

İsmail KADI : Babam Okumamı İstedi okumadım

1969 Afyonkarahisar doğumluyum. 5 yaşındayken Aydın Gölhisar Köyü’ne yerleştik. Babam hayvancılıkla uğraşıyordu, celepti. İlk ve orta öğretimimi Gölhisar köyünde bitirdim. Rahmetli babam okumamı çok istedi. Ben hayvancılığı çok sevmiştim okumadım, hayvancılık yapacağım dedim. 1994 yılında evlendim. Bir kızım var üniversite de okuyor.

İsmail KADI : Hayvancılık Zevkli Bir Meslektir

Dağlarda hayvan otlattım. Bugün doğumunu da yaptırırım, sağımını da yaparım. Hastaysa büyükbaş, küçükbaş her türlü hayvanı tedavi ederim. Hatta sezaryen ameliyatına kadar yaparım. İğnelerini aşılarını kendim yaparım. Hayvancılık zevkli bir meslektir. Beslediğinde et yaptığında, damızlıksa çoğaldığında veya ona yemini verdiğinde o yemini yerken bile ayrı bir keyif, zevk verir.

İsmail KADI : Bizi Herkes Tanır

Afyon, Konya, Isparta, Burdur, Ege bölgesinde, buralarda bizi tanımayan yoktur. Bütün pazarlarda herkes bilir. Çünkü küçük yaşlardan itibaren memleket memleket, nereden hayvan alınır, nerede satılır, bütün pazarları dolaşarak, insanlarla birebir konuşarak, anlaşarak tanıştık. O yüzden herkes bizi tanır.

İsmail KADI : Odayı Sürekli Aidat Toplanan Bir Yer Biliyorduk

Baba mesleği, babamla koştururken büyüdük, evlendik. Evlendikten sonra kendi başımıza yapmaya başladık. Yaparken görüyorduk kasaplar odası başkanını, başkan yardımcısını biz hiçbir hizmetleri, faydaları olmuyordu. Biz odayı sürekli bizden aidat toplanan bir yer biliyorduk.

İsmail KADI : Başkanlık Hiçbir Şey Kazandırmadı

Bir gün kendime güvendim, birkaç arkadaşla konuştuk, aday olduk, kazandık. 2010 yılında başkan seçildik. Başkanlık bize hiçbir şey kazandırmadı. Hiçbir oda başkanına hiçbir şekilde hiçbir şey kazandırmıyor. Daha çok işinden, zamanından oluyorsun. Kimseyi memnun edemiyorsun, düşman sahibi oluyorsun. Güzel bir şey yaparsın 2 kişi alkışlar 3 kişi arkandan eleştirini yapar.

İsmail KADI : Çobanlar Patron Oldu

Derken artık eskisi gibi çalışamaz oldum. Tek başınayım, yanımda ortak çalışanlar zengin oldular, çobanlık yapanlar patron oldu, biz yerimizde saydık. Baktım gördüm ki hayvancılık yalnız yapılacak bir iş değil; mutlaka yanında birilerini çalıştırmalısın ya da birileriyle ortak olmak zorunda kalıyorsun. Dedim masa başında oturup para sayacağım, kimseye muhtaç olmayacağım bir iş yapacağım dedim.

İsmail KADI : Titiz Bir İnsanım

4 yıl önce bu zamana kadar canlısıyla uğraştım, bundan sonra ölüsüyle uğrayım dedim. Et satayım dedim. Et koyduğun yerde duruyor, sağa sola kaçmıyor, insan da istemiyor, yardım da istemiyor. 4 yıl önce bu kasap dükkanını açtık. Allaha şükürler olsun çok temiz ve güzel bir dükkanımız var. Ben kendim titiz bir insanım. Bizden et alan hiç kimse pişman olmaz.

İsmail KADI : Hayvanlarımızı Seçerek Alıyoruz

Bizden et alan bir kişi mutlaka yanında 3-5 kişi daha getirir. Hayvandan anladığımız için hayvanlarımızı görerek, bilerek, seçerek, bakarak, beğenerek seçiyoruz. Yağlısını yağsızını, sertini yumuşağını, güzelini biliyoruz. Kaç kilo geleceğini biliyoruz sıkıntı yaşamıyoruz.

İsmail KADI : Pis Kasap Bulamazlar

Oda başkanlığım süresince de Aydın Halkı’na çok şeyler yapmaya çalıştık. Yeri geldi en güzel peyniri, sütü yedirmeye çalıştık, yeri geldi en güzel eti yedirmeye çalıştık. Bunun için elimden gelen her şeyi yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Benim oda başkanlığım süresince en kötü kasabada gitseler kalitesiz et bulamazlar. Pis hiçbir kasap olmaz, çünkü biz sık bir şekilde denetleme yapıyoruz. Halkın sağlığı da bizim için önemli.

İsmail KADI : Esnafın Kazancıda Önemli

Esnafın kazancıda önemli. Belki kasaplarda et fiyatları 1-2 lira pahalı olabilir ama her yerden de kalitelidir. Büyük marketlerden daha kaliteli etler satıyoruz. En azından şöyledir; 1 kilo et alıp eve gittiği zaman 1 kiloyu da dolaba koyar. Birazını temizleyip çöpe atmazsınız.

İsmail KADI : Kurban Pazarımız Park Gibi Oldu

Eskiden kurban pazarımızda çok sıkıntılar yaşıyorduk. Nakliye arabaları doluyordu içeriye.  Bir düzensizlik vardı. Kimse kimseyi tanımıyordu. Şimdi kurban pazarımız o kadar güzel ki herkes çoluğuyla çocuğuyla gelip dolaşabiliyor. Malını alabiliyor, beğenip orada bırakabiliyor, bayram günü gelip orada kesebiliyor. Ayrıca sağ olsun Efeler Belediye Başkanımız çok yardımcı oluyor. Pazarda hiçbir eksiğimiz kalmadı. Bugün güneşten yağmurdan korunacak tentelerden yeşillendirmeye her şeyi yaptık, park alanı gibi oldu. Yerlerde kağıt dahi yok.

Emrullah TURGUT : Kasaplar olarak hayvan pazarı bir nevi sizin pazarınız sanırım.

İsmail KADI : Hayvan Pazarı Bizim Ham Maddemiz

Kömür ocağını düşün kömürü çıkartırsın fabrikada işler satarsın. Orası da bizim kömür ocağımız. Ham maddemiz, bayimiz. Oraya almaya gelende, satmaya gelende memnun olsun ki sürekli gelinsin. Bir gelen yanında 2 kişi daha getirsin.

İsmail KADI : Pazarımıza Türkiye’nin Birçok Yerinden İnsan Geliyor

Bugün bizim pazarımıza Konya’dan, Afyon’dan Türkiye’nin birçok yerinden insanlar geliyor. Çünkü rahat bir pazar, alması rahat, satması rahat. Buraya geldiklerinde düzgün karşılıyoruz. Bunların çok önemi var tabi.

İsmail KADI : Dışarıdan Hayvan Gelmese 1000 Lira Verseler Hayvan Bulamazlar

Kurban bayramlarında Konya’dan, Burdur’dan, Afyon’dan her yerden hayvan geliyor. Bu adamlar buradan memnun olmasa, burada onlara düzgün davranılmasa, bizim pazarımızı beğenmeseler bir dahaki seneye gelmezler. Aydın halkının 500 liraya alacağı kurbanlık 800 lira olur. Belki 1000 lira verseler yine hayvan bulamazlar.

Emrullah TURGUT : Hangi hayvandan daha kaliteli et çıkar?

İsmail Kadı :Vücudu Etli Her Danayı Keseriz

İnek doğurmuş hayvan, düve hiç doğurmamış dişi hayvan, dana erkek hayvan oluyor. Genelde 2 yaşını geçmemiş simental montofon bunlar yağsız olur. Bunları keseriz biz. Her danayı keseriz, yeter ki vücudu etli olsun.

İsmail KADI : Besi Hayvanı Yağsız Olur

Kurbanda satılmamış, doğal ortamında çok gezmiş hayvanlar kart olur çünkü gezmiş hayvanlar kas yapar. O yüzden biz besi hayvanları keseriz. Etleri daha yumuşak olur, yağsız olur. Yemini verirken yağ yapmayacak yem veririz.

İsmail KADI : Küçükbaş Hayvanda 17-18 Kilonun Üstünü Kesmeyiz

Küçükbaş hayvanda sıkıntı olmaz zaten. Onda da 15-16 kiloyu, en fazla 17-18 kiloyu geçmeyecek hayvanları keseriz. 17-18 kiloyu geçtiği zaman hem yalpı olur hem de etleri sert olur.

Emrullah TURGUT : Sizin kendi çiftliğiniz var mı?

İsmail KADI : Kendi İhtiyaçlarımızı Görecek Kadar Yapıyoruz

Bizim tepeciğimizde kendi çiftliğimiz var. Küçükbaş büyükbaş hayvanlarımız var. Kendimize yetecek kadar yapıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımızı görecek kadar yapıyoruz. Cumartesi pazarına gittim hiçbir işim yok, alacağım yok vereceğim yok gideyim dedim belki 1-2 koyun, kuzu alırım belki dedim gittim.

İsmail KADI : Hayvancılık Yapanın Cebi Parasız Kalmaz

Hayvanın gübresini çiğneyen insan kopamıyor. Cenabı Allah tarafından çok bereketli bir şey. Bugün hayvancılık yapan bir adamın ne cebi parasız kalır ne de evi yoğurtsuz sütsüz kalır. 

Emrullah TURGUT : Devlet destek oluyor çiftlik kuruluyor. Bu tarz büyük işletmeler Aydın’da var mı?

İsmail KADI : 5 Sene Önce Aydın’da Hayvancılık %50 Düşüktü

5 sene önce hayvancılık Aydın’da %50 daha düşüktü. Eskiden pamuk ekiyorlardı. Pamuğun peşinden koşturuyordu, her sene zarar ediyorlardı. Şimdi hayvancılık yapan çok büyük yerler var. 100 dönüm yeri kapatıp hayvancılık yapıyor. 3 oğlu var çiftçilik yapıyorlardı, çiftçiliği bırakıp hayvancılığa başladılar. Adam evini satıp hayvancılığa başlıyor.

İsmail KADI : Aydın Ovasının Çok Yerinde Besi Çiftlikleri Var

Bugün Aydın Ovasına indiğiniz zaman çok yerde besi çiftlikleri var. Bunlardan devlet desteği alanlar var. Ayrıca devlet beslenmiş danalara destek veriyor. Dana başı 200 lira olması lazım.

Emrullah TURGUT : Kurban öncesi yurtdışından kurbanlıklar getirttiriliyor. Önceden bu şekilde değildi. Neden yurtdışından hayvan getirtmek zorunda kaldık?

İsmail KADI : Ege Bölgesindeki Hayvan Ege Bölgesine Yetiyor

Kurbanlarda yurtdışından gelen hayvanları kesmiş hiç kimseyi tanımıyorum. Bil hassa Aydın’a o hayvanlar gelmez. Aydın’a ithal hayvan hiç girmedi. Ne eti, ne canlısı gelmedi. Ege bölgesindeki hayvan ege bölgesine yetiyor, ithal hayvana gerek yok.

İsmail KADI : Dişi Hayvanları Kısırlaştırıp Göndermişler

Bir zaman anguslar geldi. Onlarda besi hayvanları olarak geldi. Büyük besi çiftliklerinden alanlar oldu. Ama Aydın’da alan olmadı. Bir kere Antalya’da bir çiftlikte gördüm. Dişi hayvanları kısırlaştırıp göndermişler çoğaltmasınlar diye.

Emrullah TURGUT : Geliş amacı et fiyatını mı ucuzlatmak?

İsmail KADI : Büyükbaşta Sıkıntı Vardı

Onlar et fiyatını ucuzlatmak için ithal edildi. O zamanlar da büyükbaş hayvanlarda bir sıkıntı vardı. Büyükbaşın karkas fiyatı 26-27 liraya doğru çıkmaya başlamıştı. Tarım bakanlığı tarafından onu önlemek için bir yardımlaşma olmuştu. Şimdi yok öyle bir şey. Küçükbaş zaten gelmiyor.

Emrullah TURGUT : Et fiyatları normal mi?

İsmail KADI : Kurban Bayramından Sonra Et Fiyatları Düştü

Et fiyatları Ramazan ayında biraz tavan yapmıştı. Kurban bayramından sonra geriliyor. %10-15 gibi düştü. 

Emrullah TURGUT : Ülkemiz şartlarına göre düşünelim. 100 gr et almaya gelen müşterileriniz var mı?

İsmail Kadı : Türkiye’nin Garibanı Bitmez

Türkiye’nin garibanı bitmez. Kimisi varken parasına kıyamıyor, az alıyor. Kimisi de gerçekten fakir alamıyor. Vatandaş geliyor, 5 liralık kıyma istiyor. 5 liralık kıymayı teraziye koyduğum zaman yumurta kadar oluyor. Teraziye biraz kıyma koyuyorum 7 lira tutuyor, almıyorum bende. 2-3 lira bizden gidiyor öyle durumlarda. Günde 2-3 kere yapıyoruz böyle. O da bizim başımızın, gözümüzün sadakası olsun.

İsmail Kadı : Zaruri Harcamalardan Et Lüks Olmaya Başladı

İnsanların alım gücü gerçekten az. İnsanlar zaruri ihtiyaçlarına yaptıkları harcamalardan dolayı eti lüks görmeye başladı. Eti yese de oluyor, yemese de oluyor. Ama ekmeği, suyu, sebzeyi yemek zorunda.

Emrullah TURGUT : Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından Ege Et açıldı. Sizde davalık oldunuz. Ama orada herkesin kafasını karıştıran nokta şu; siz Ege Et’in açılışına katıldınız ertesi gün eleştirdiniz.

İsmail Kadı : Açılıştan Sonraki Gün Basın Toplantısında Açıkladım

Ben açılıştan sonraki gün katıldığım basın toplantısında neden katıldığımı açıkladım. O basın toplantısında konuşmamı dinleyen arkadaşlar gördü zaten.

İsmail Kadı : Ne Yaptıklarını Merak Ettim

Bana 10-15 gün önce öyle bir şey yapmayacağını söyledi. İnsanlar benimle iddialaştılar, yalan söylüyor, yapar dediler. Ve yaptı, üstelik bana davetiye yolladı. Merak ettim ne yapıyor, kaça satıyor göreyim dedim. Gittim, orada bulundum.

İsmail Kadı : Hiçbir Resmi Kurum Et Konusunda Başarılı Olamaz

Orada da birkaç gazetecinin sorularını cevapladım, basın açıklamamı yaptım. O basın açıklamaları bana yetersiz geldi. Ertesi gün basın toplantısı yaptım. O gün orada da söyledim; hiçbir resmi kurum et konusunda başarılı olamaz.

Emrullah TURGUT : Eksiklik neydi?

İsmail Kadı : Hiç Kimse Kasaplığı Kendi İşi Gibi Yapamaz

Bizim dükkanımızın temizliğini, etlerin duruşunu, işlenişini onlar yapabilir mi! Yapamaz. Hiç kimse kasaplığı kendi işi gibi yapamaz, yapmaz zaten. Çalışan da yapamaz, biz bunu kendimiz yapıyoruz, eşimle beraber çalışıyoruz. Hiçbir resmi kurum et konusunda başarılı olamaz.

İsmail Kadı : Ucuz Et Yoktur

Ucuz et diye bir şey yoktur. Bugün dolar, altın her yerde aynı para. Et altın gibidir, Afyon’da da, Ankara’da da, Aydın’da da aynı paradır. Etin fiyatı değişmez. Bütün bölgelerde etin fiyatı aynıdır.

İsmail Kadı : Ucuz Etin Hilesi Vardır

Eğer et ucuzsa mutlaka bir hilesi vardır. Hilesiz ucuz et olmaz. İnek keser dana diye satar. İnek bugün 65 yaşındaki kadın, dana 25 yaşındaki oğlan hangisini tercih edersin? İnek diyince anlamayan kişilere bu şekilde açıklamasını yapmış olayım.

İsmail Kadı : Kıymanın 35 Lira Olduğu Yerde 25 Liraya Sucuk Olmaz

Bugün kıymanın 35-36 lira olduğu yerde adam tutuyor %100 dana sucuğu 25 lira fiyat yazıyor. Bu bilhassa büyük marketlerde çok var. Deve güreşi sahalarında, pazarlarda açıkta sucuk satanlarda var. 35 lira kıyma olan bir yerde, 25-30 liraya sucuk alamazsın. 35 liraya da sucuk alamazsın.

İsmail Kadı : 40 Liraya Sattığın Sucuktan Para Kazanamazsın

35 lira kıymanın olduğu bir yerde 5 lira da sucuğun yapım maliyeti var olur sana 40 lira. Kuruma firesi var, bilmem nesi var. 40 liraya bile sucuktan para kazanamazsın. Sucuğun 45 lira olması lazım. Biz sucuğu 40 liraya mecburiyetten satıyoruz. 

Emrullah TURGUT : Ege Et’in bir tesisi var, ama dışarıdan alarak  ürünlerini temin ediyorlar.

İsmail Kadı : Ege Et Bal Yapmaz Arı Gibi

Özlem Çerçioğlu bana; “Ege Et’e 5 trilyon masraf yapacağım, modern mezbaha yapacağım, yenileyeceğim” dedi. Ege Et hala bal yapmaz arı gibi yerinde sayıyor. Ege Et’te ilerleme diye bir şey yok. Ege Et’te çalışan bir sürü personel vardı, nereye gittiler, ne yaptılar bilmiyorum.

İsmail Kadı : Bucak’tan Et Alıyorlar

Umurlu’da mezbahası var, düne kadar çalışma ruhsatı vermiyorlardı, şimdi orada parayla hayvan kestiriyor. Bir hayvanın kesilmesi en az 150-200 lira. Burdur’un Bucak ilçesinden et alıyor. Senin koskoca mezbahan var, git mezbahanda kes etini. Aydın’ın malı para etsin, Aydın’ın esnafı para kazansın. Senin ne işin var Burdur Bucak’ta. Ben olsan Aydın halkı kazansın derim gitmem, ne işim var Burdur’da. Hem burada takip altında olur, gözünün önünde olur. Millete ne sattığını bilirsin. Orada bir gün denetlesen ertesi gün göremezsin ne yaptığını, sırtını dönersin adam yapacağı hilesini yapar sana.

İsmail Kadı : Ege Et Aydın Merkeze Hizmet Veremez

Ege Et bugün Aydın merkeze hizmet veremez. Çine yöresine, o bölgedeki kasaplara, üreticilere hizmet verir ama Aydın’a geldiği zaman yetersiz kalır. Bugün adam Umurlu’dan kalkıp etini Ege Et’e götürmez, İncirliova’dan götürmez. Sen köylüsün 2 tane dana beslemişsin nasıl götüreceksin, mümkün mü, götüremezsin.

İsmail Kadı : Devlet Mezbaha Yapanlara Hibe Veriyor

Büyükşehir’in mezbaha yapma zorunluluğu var zaten. Bizim bir mezbahamız var, iyi kötü kullanıyoruz. Bu yatırım ölü yatırım oldu. Oraya kullanacağı 5 trilyon yatırımı Aydın’ın hayvan pazarının orada belediyenin boş arazileri var. Oraya 5 trilyona modern bir mezbaha yapabilir. Ayrıca devlet mezbaha yapanlara, hayvan pazarı yapanlara 3’te 2’sini hibe veriyor. Bu hibeyi belediyede alabiliyor, şahısta alabiliyor, herkes alabiliyor.

Emrullah TURGUT : Bu yatırım hibeyle mi oldu?

İsmail Kadı : 5 Trilyon Yatırım Yapacaktı 2 Trilyon Yatırım Yapmadı

Bugün Aydın’a, Özlem Çerçioğlu’na her yerden para geliyor. Hibe almasına gerek yok aslında ama nasıl olduğunu bende bilmiyorum. Bana 5 trilyon yatırım yapacağını söyledi oraya ve 2 trilyon yatırım bile yapılmadı. 5 trilyon yatırım yapacak olduktan sonra sıfırdan modern bir mezbaha yaparım. Bugün aşırı güzel bir mezbaha 7 trilyonu bulmuyor.

Emrullah TURGUT : Aydın’da domuz eti satışıyla alakalı denetimler yapılıyor mu?

İsmail Kadı : Kaçak Çalışıyorlar

Aydın’da domuz eti satanlara biz müdahale ediyoruz. Bu adamları göremezsin zaten, kaçak çalışıyorlar. Bir tanesi geçenlerde çıktı, adı Coşkun Can. Bu adam esnaf değil, bu adamın iş yeri falan yok.

İsmail Kadı : Babasından Kalma Servetini Bitirmiş

Bizde oda kaydı vardı. 2 sene önce sakatatçıydı. Sakatatçı olarak bizde oda kaydı vardı. Daha sonra dükkânını kapattı, işi bıraktı. 1 senedir boşta bu adam ama aşırı derece de para harcıyor, para yiyor. Babasından kalma servetini bitirmiş bir adam.

İsmail Kadı : Vergi Kaydı Yürüyen Birini Odadan Atamıyorsun

Bu adamda; kadın, kız, esrar, uyuşturucu, hap aklına ne geliyorsa var. Hayatını günlük yaşayan biri, ne iş yeri var, ne belirli bir adresi var. Biz bu olaydan sonra bunu odadan da attık. Vergi kaydı yürüyen birini odadan silip atamıyorsun, ancak vergi kaydını sildirecek, gelip vergi kaydımı sildirdim diye dilekçe verecek ancak o zaman oda kaydını silebiliyorsun. Vergi kaydını silerse sistemden otomatik olarak siliniyor.

İsmail Kadı : Kasapları ve Lokantaları Denetledik

Biz bunu disiplin kuruluna verdik, yönetim kararı aldık. O sırada da vergi kaydını sildirmiş. Vergi kaydını sildirince otomatik olarak sistemde oda kaydını sildi. Bizimle alakası, bağlantısı yok. O olaydan sonra biz Aydın halkını rahatlatmak için ve kasaplarında zan altında kalmaması için giden sayın valimiz Erol Ayyıldız, Ak Parti Milletvekilimiz Mehmet Erdem, ben, Tarım İl Müdürümüz ve Lokantacılar Odası Başkanımız hep birlikte bir çalışma yaptık. Aydın kasaplarından, lokantalarından numuneler topladık, denetimlerini yaptık. Allah’a şükürler olsun hiçbir şey çıkmadı.

İsmail Kadı : 2 Sefer Yakalandı

İhbar üzerine yakalandı. Domuz eti satmak yasak değil. Kanun diyor ki; av mevsiminde domuzu avladın, içini orada boşaltıp, getirip işletmende işleyip satabilirsin. Ancak dana eti diye değil, domuz eti diyerek satacaksın. Savcılık iki sefer yakaladı o şahsı. Birinde ihbar etmişler, diğerinde de ben takip ettim ben yakalattım. Savcılık bırakıyor biz ne yapalım.

İsmail Kadı : Hapse Attırmak İçin Sebep Bulamadık

Emniyet müdürü, jandarma alay komutanı, muharrem bey, ben, her belediyenin zabıta müdürleri, tarım il müdürümüz, milli parklar müdürlüğü 2 saat tarım il müdürlüğünde toplantı yaptık. Coşkun Can’ı hapse attırmak için hiçbir sebep bulamadık. O da bunu bildiği için elini kolunu sallaya sallaya yapıyor.

İsmail Kadı : Domuz Eti Elinde Gezerken Görsem Hesabını Soramam

Şuanda Coşkun Can’ı elinde domuz etiyle gezerken görsem gel buraya ne yapıyorsun bu domuz etiyle diyemem. Çok olsa ararız zabıtayı ya da tarım il müdürlüğünü onlarda elindekini imha edip ona bir ceza kesip savcılığa verir. Savcılıkta ifadesini alıp gönderir.

Emrullah TURGUT : Et alırken nelere dikkat etmemiz lazım?

İsmail Kadı : Mühür Var Mı Ona Dikkat Edilmeli

İlk önce kasabın tipine bakacaksın. Eğer düzgün değilse alma. Sana kıyma verirken eline eldiven takıyorsa, vitrine baktığında etleri pırıl pırıl düzgün gözüküyorsa al. Önde dolabı varsa etlerde mezbahada yapılan mavi mühürler olur, onlara dikkat et. Zaten kötü bir eti oraya asamaz.

İsmail Kadı : Merkezdeki Kasapların Hayvanları Veteriner Kontrolünde Kesiliyor

Bizim hayvanlarımız mezbahaya geldiğinde veteriner kontrolüyle içeriye alınıyor. Canlıyken kontrol ediliyor, kesildikten sonra bir daha kontrol ediliyor, soğuk havaya giriyor 1 gün dinlendirildikten sonra bize geliyor. 2-3 kere kontrolden geçiyor. Canlıyken veteriner kontrol ediyor. Belki sıtma hastalığı var nereden bilecek, etini görmeden bilemez. O yüzden 2-3 kere kontrolden geçiyor. Merkez ve merkeze bağlı kasapların hiç birisinde mezbaha haricinde hiçbir yerde kesim yoktur. Hepsi veteriner kontrolündedir.

Emrullah TURGUT : Bizim sormayı unuttuğumuz sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

İsmail Kadı : Kasaplar Büyük Marketlerden Daha Güvenlidir

Vatandaşımız elinden geldiğince kasabını tercih etsin. Kasap müşterisine yanlış yapmaz. Kıymadan ucuz sucuk olmaz, almasınlar. Kasaplar büyük marketlerden daha güvenilirdir.

İsmail Kadı : Söz Veriyorum Aydın Halkına Etin ve Sütün Kalitelisini Yedireceğim

Ben oda başkanı oldukça Aydın halkı et alırken tereddüt etmesin. Ben söz veriyorum Aydın halkına etin ve sütün en iyisini yedirmeye çalışacağım, elimden geleni yapacağım. Bende ayrımcılık yoktur. Bir kural koyduysak önce kendimden başlarım, sonra kardeşlerimden, amca çocuklarımdan, akrabalarımdan arkadaşlarıma doğru giderim. En son yabancıları denetlerim.

Röportaj : Emrullah TURGUT

img_5288.jpgimg_5296.jpgismail-kadi.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9957 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim