• Aydın15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
JES Dosyası 6 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı
12 Aralık 2018 Çarşamba 00:31

JES Dosyası 6 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Değerli Okurlarımız Aydın İlimizin En Gündem Maddesi olan Jeotermal Enerji Santarelleri ile araştırmalarımı bu sayfadan aktaracağım. Adnan AYTAŞKIN

Değerli Okurlarımız Aydın İlimizin En Gündem Maddesi olan Jeotermal Enerji Santarelleri ile araştırmalarımı bu sayfadan aktaracağım. Bunu Bir Yazı Dizisi olarak Algılar ve Beyin Fırtınası Şeklinde düşünürsek Sabırla Bizi İzlemeye Devam edeceğinizi umuyorum..

JES Dosyası 6 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Bugün için ülkemizde elde edilen jeotermal enerjiden elektrik üretimi, ısıtma (sera ve konut), termal ve sağlık turizmi, endüstriyel mineral eldesi ve kurutmacılık gibi alanlarda yararlanılmaktadır. Ülkemizde Jeotermal Enerji uygulamalarında ilk elektrik üretimi 1975 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve 0,5 Mwe güce sahip Kızıldere Santrali ile başlatılmıştır.

JES Dosyası 5 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Ülkemizin jeotermal potansiyeli teorik olarak 31.500 MW'tır. Ülkemizde potansiyel oluşturan alanların % 78'i Batı Anadolu'da ( Aydın, Denizli, Manisa), % 9'u İç Anadolu'da, % 7'si Marmara Bölgesinde, % 5'i Doğu Anadolu'da ve % 1'i diğer bölgelerde yer almaktadır. Jeotermal kaynaklarımızın % 90'ı düşük ve orta sıcaklıklı olup, doğrudan uygulamalar (ısıtma, termal turizm, mineral eldesi v.s.) için uygun olup, % 10'u ise dolaylı uygulamalar (elektrik enerjisi üretimi) için uygundur.

JES Dosyası 4 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Ülkemizde şuanda Yapım aşamasındaki 4 adet Jeotermal Enerji Santrallerinden 2 tanesi Aydındadır. Ülkemizde şuanda 3 adet Üretim Lisansı alan Jeotermal Enerji Santralinden hiçbiri Aydında değildir. Ülkemizde şuanda ki 16 Adet Ön Lisans alan Jeotermal Enerji Santrallerinden 5 tanesi Aydın ilimiz sınırlarındadır. Ülkemizde şuanda 6 adet planlanan Jeotermal Enerji Santrallerinden 3 tanesi Aydın İlimizdedir.

JES Dosyası 3 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Ülkemizde şuanda İşleyen 40 adet Jeotermal Enerji Santrali bulunmaktadır. Bunların 23 tanesi Aydın ilimizde mevcuttur. Aydın ilimizde şuan itibariyle Reenjeksiyon Kuyuları dahil olmak üzere toplam 450 Civarında Jeotermal Enerji Kuyusu vardır.

JES Dosyası 2 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Yaptığımız tüm araştırmalarda Jeotermal Enerji Santrallerinden Çürük Yumurta Kokusuna benzeyen bir kokunun etrafa yayıldığı ve bunun önlenemediği bilinmektedir. Çürük Yumurta Kokusunun gün boyunca olduğu ancak gece yarısı artıyormuş gibi görünmesinin sebebi Hava yoğunluğundan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Bu kokunun İnsan Sağlığını etkilemediği ortada olsa da Yaşam Kalitesini düşürdüğü bir gerçektir.

JES Dosyası 1 - Adnan AYTAŞKIN Yazdı

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, Jeotermal Enerji Dünyadaki en temiz Enerji şekillerinden birisidir. Günümüz şartlarında kullanmak zorunda olduğumuz en temiz Enerjidir. 

Devamı Gelecek..

jes-dosyasi-adnan-aytaskin-yazdi-001.jpgadnan-aytaskin-yazdi-031-005-002.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2506 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim