• Aydın28 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kınalıkaya Otomativ Sahibi Mert KINALIKAYA Röportajı
12 Ocak 2017 Perşembe 13:12

Kınalıkaya Otomativ Sahibi Mert KINALIKAYA Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ ve AydınÖzel Kuşadası Temsilcisi Kaya GAYMALI, Kınalıkaya Otomativ ve Kınalıkaya Otel Genel Müdürü Mert KINALIKAYA İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ ve AydınÖzel Gazetesi Kuşadası Temsilcisi Kaya GAYMALI, Kınalıkaya Otomativ ve Kınalıkaya Otel Genel Müdürü Mert KINALIKAYA İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Sedat ÜNLÜ :  Mert Bey öncelikle kendinizi tanıtır mısınız ?

Mert KINALIKAYA: Doğma Büyüme Ankaralıyım

Doğma büyüme Ankaralıyım. Kökümüz Kayseri’den gelme. 6 yıldan beri Kuşadası’nda bulunuyorum. Tahsil hayatı olarak çok parlak bir tahsil hayatımız yok. Lise mezunuyum. Şu anda Kuşadası’nda da Kınalıkaya Hotel ile Kınalıkaya Otomativ’in işletmeciliğini yapıyorum.

Sedat ÜNLÜ : Kuşadası’nda Ticaret Hayatı Nasıl?

Mert KINALIKAYA : Terör Saldırıları Yüzünden Turizmin İyi Gitmediği Biliniyor

Kuşadası ticaret hayatı olarak zor bir yer. Neden, turizme bağlı olduğu için en başta zor bir yer. Çünkü normal bir şehir gibi 12 ay dönen bir para kazancı yok. Belli aylarda kazanılıyor. Şu anda da ülkemizde yaşanan terör saldırıları yüzünden turizmin iyi gitmediği biliniyor. Türkiye’nin her tarafında bu aynı. Şu anda bizde de iyi gitmiyor. Bu da tabi ki marketçiden, ekmekçiye, en alt seviyeden en üst seviyeye kadar herkese yansıyor. Size bile yansıyordur basın olarak.

Sedat ÜNLÜ: Dediğiniz gibi Kuşadası turizm kenti…

Mert KINALIKAYA : Bir Yerden Kesik Başlayınca Diğer Tarafa da Para Akmıyor

Geçim kaynağı turizm tabi ki diğer sektörler de var ama turizmden adam kazanacak diğer taraflara aktaracak, bir yerden kesik başlayınca diğer tarafa da para akmıyor. Bu şu anda pek hissedilmese de önümüzdeki zamanlarda ağırlığı daha da büyüyecek.

Sedat ÜNLÜ : Şimdi bazı sektörler yazın çalışıyor, kışın yatıyor. Sizin Oteliniz şimdi kışın faaliyette mi?

Mert KINALIKAYA : Otelimiz Kışın Açık Değil

Bizim Otelimiz Kışın faaliyette değil. Biz kışın açmıyoruz. Bizim civarımızdaki bütün hoteller açık ama biz kışın açmıyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Otomativ olarak sadece satış mı yapıyorsunuz? Kiralama var mı?

Mert KINALIKAYA : Otomativ Sektöründeki Yükseliş Geçicidir

Sadece satış, kira bizde yok. Aşağı yukarı bu yıl 6. Yılı bitiriyoruz. Galeri işi on iki ay çalışan bir iş. Onda herhangi bir zayıflık söz konusu değil. Neden  zayıflık söz konusu değil çünkü insanların  gücü yettiğinde ilk düşündüğü ya da ekonomisi bozuk olduğunda sattığı ilk şey  arabadır. Ekonomi bozuk olduğu için satan da var alan da var. Ondan dolayı hareket var ama geçici süre bir hareket, çözümlü bir hareket değil. Yarın bir gün bunda da bir daralma olacak yani. Zaten Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği bir açıklama yaptı. Otomativ  sektöründeki yükseliş geçicidir, herkes ona göre yerini belirlesin diye  açıklamasını da yaptı geçen haftalarda.

Sedat ÜNLÜ :  Şimdi bu sıfır arabalarda bir yükseliş de oldu heralde.

Mert KINALIKAYA :  Sıfır Arabalarda Yükselme Oldu

Sıfır arabalarda yükselme oldu. Ve bütün arabalarımız kendi yerli arabamız olmadığı için, yurt dışına bağlı olduğu için hem vergi olarak yükseldi hem de Eurodan kaynaklı yükselişe devam edecek. Şu anda alan kazanıyor ama  yarın için de önümüzü göremiyoruz, bir şey diyemiyouz.

Sedat ÜNLÜ :  Siz ikinci el ağırlıklı olarak devam ediyorsunuz heralde ikinci elde durumlar nasıl, Krize rağmen yükselmesini nasıl değerlendiriyorsunuz, daha da düşmesi gerekmiyor mu yani?

Mert KINALIKAYA : İkinci El Araçta da Fiyatlar Yükseldi

İkinci el araçta da fiyatlar yükseldi tabi, yükselmeye de devam ediyor. Krize rağmen 2.el araç fiyatlarının artmasının sebebi dövizin artışı, verginin artışı ister istemez sıfır arabaya 10 liralik zam  koyuyorsa, ikinci ele de 5 liralık zam koyuyorlar.

Sedat ÜNLÜ : Şu ana MHP’desiniz. İlk siyasi hayatınız ne zaman başladı?

Mert KINALIKAYA : Siyasi Hayatım Muhsin YAZICIOĞLU’nu Tanımamla Başladı

2006 yılında Çankaya Alperen Ocağı’nda  Muhsin YAZICIOĞLU’nu tanımamla başladı. 2009 yılında  Muhsin Başkanı kaybettik. Ondan sonra Büyük Birlik Partisi’nden ayrıldım. Çünkü o zaman  parti Muhsin Başkan çizgisinde gitmedi.  Şu anda mevcut başkan Mustafa DESTİCİ, Muhsin YAZICIOĞLU çizgisinde gitmeye çalışıyor. Ne kadar ekonomik zorluklar çekse de, ne kadar sıkıntılı olsa da  Allah ona kolaylık versin.

Mert KINALIKAYA :  MİSİAD'ın Kurucu Başkanlığını Yaptım

2013 yılında Kuşadası’ndayken  Ankara’dan sevdiğimiz büyüğümüz eski Milliyetçi Hareket Partili  Feridun ÖNCEL, MİSİAD diye bir oluşum kurduklarını söyledi. Yani Milliyetçi Sanayici İşadamları Derneği. Bu oluşumda da Kuşadası’nda kendileri beni layık görmüşler. Allah onlardan razı olsun. Kuşadası’nda MİSİAD’ı kurduk. 2016’nın Mayıs ayında da ayrıldık.

Sedat ÜNLÜ : Kurucu başkanlık yaptınız sanırım. İyi bir sayıya ulaştınız mı?

Mert KINALIKAYA : İnsanlar İş Yaparken Korkuyorlar

Şimdi şöyle söyleyeyim. Üyelerimize bakıldığında gönüllü olarak sayımız çoktu ama sayı olarak istediğimiz sayıya ulaşmadık. Neden çünkü burası belediye olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nde. İnsanlar iş yaparken bir nevi  korkuyorlar. Nasıl korkuyorlar? Yarın bir gün aldıkları işlerde kendileri zarar görebileceği için, bunu düşündükleri için  korkuları oluyor.

Sedat ÜNLÜ : MİSİAD’ın kuruluş amacı neydi?

Mert KINALIKAYA : Amacımız Vatanını Seven İnsanların Bir Arada İş Yapmasıydı

MİSİAD’ın kurulma amacı en başta şuydu. Milletini, vatanını seven insanların bir arada, hep beraber bir ticaret yapması. Sırf kendi bölgesi için değil, Türkiye geneli, yurtdışı. Bizim yurt dışında da şubelerimiz vardı. Şu anda da devam ediyorlar aktif olarak. Ve çalışmalarına şu anda gayet güzel devam ediyor. Şu an Türkiye’nin bir çok ilinde var.

Sedat ÜNLÜ : Muhsin başkanla birebir bir tanışıklığınız oldu anladığım kadarıyla. Az mı görüştünüz, yoğun mu görüştünüz? Bir anınız var mı kendisiyle? Varsa paylaşır mısınız bizimle?

Mert KINALIKAYA : Muhsin Başkan bana “ Kim Bu Ters Ters Bakan Çocuk” Dedi

Muhsin başkanla anımız şöyle oldu.  O zaman Alperen Ocağı’na ziyarete geldi. Tabi yaşımız o zaman daha genç. Şimdi de yaşlı değilim bunu söyleyeyim. O zaman da duruş olarak da biraz daha böyle karakter olarak daha sert duruyorduk. “Kim bu ters ters bakan çocuk” dedi. Yanına çağırdı. Muhsin Başkanla tanışmamız böyle oldu.

Mert KINALIKAYA :  Ne Yazık ki İnsanlar Kaybedildikten Sonra Değeri Ortaya Çıkıyor

Ondan sonra da üç defa görüştük. En son da cenazesinde buluştuk. Uğurladık toprağa. Allah rahmet eylesin. Ülkemiz için büyük bir kayıp oldu. Ve ne yazık ki bizim toplumumuzda şöyle bir şey var. İnsanlar kaybedildikten sonra değeri ortaya çıkıyor. Bunu Muhsin başkanda yaşadık. Ülkesini vatanını seven, hiçbir menfaat gözetmeyen ender insanlardan bir tanesiydi. Bunu sol görüşlü olan da olur, sağ görüşlü olan da olur kimse bunun aksini iddia etmez, söylemez. Bunu zaten gördük yaşadık. Bizim amacımız nice Muhsinler yetiştirmek, Muhsin Bey gibi düşünmek, Muhsin Bey gibi olmak. Bizim amacımız bu.

Mert KINALIKAYA : Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ'i Atamız Gördük

Biz Muhsin YAZICIOĞLU'nu Abimiz, Başbu Alparslan TÜRKEŞ'i Atamız olarak gördük, buradan da Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ'i Rahmetle ve Minnetle anıyorum.

Sedat ÜNLÜ : Şu anda Milliyetçi Hareket Partisi’ne üye misiniz?

Mert KINALIKAYA : Mustafa Bayraktar’a Sormak Lazım

Şu anda Milliyetçi Hareket Partisi’ne üyelik formumu doldurdum. Ama bunu Mustafa Bayraktar’a sormak lazım bir de. Bunları da yazarsınız. Biz üyelik formumuzu üç ay önce verdik. Üye olacağız. Biz başvurumuzu yaptık gerisi onların düşüncelerine kalmış.

Sedat ÜNLÜ : Yani size söylenen bir sebep var mı üyelikle ilgili?

Mert KINALIKAYA : Üyeliğimle İlgili MİSİAD’ı Öne Attılar

Yani bana söylenen bir sebep oldu. Oldu derken ben bunu zaten Mustafa Bayraktar’la birebir görüştüm. MİSİAD’ı öne attılar. Halbuki MİSİAD baktığın zaman MHP’nin bir kanadı. Bir ağacın bir tane dalı olmaz. Siz hiç gördünüz mü tek dallı bir ağaç.

Sedat ÜNLÜ : MİSİAD’ın ne sakıncası olabilir ki?

Mert KINALIKAYA : MİSİAD Siyasi Parti Değil

Artık MHP üyeliğim konusunda MİSİAD'ın ne sakıncası var, onu da onlara sormak lazım diyorum ben. Artık kendilerine karşı MHP’ye karşı demiyorum, kişilere karşı bir güç olarak mı gördüler, kendilerine karşı bir oluşum mu gördüler. Bizim böyle bir amacımız yoktu, MİSİAD bir siyasi parti değildi.

Mert KINALIKAYA : MİSİAD'dan Ayrıldık

Biz seçim zamanı geldiği zaman oyumuzu Milliyetçi Hareket Partisi’ne atan insanlarız. Ama onlar öyle düşündüler. Ben de bu sebepten dolayı MİSİAD’tan ayrıldım. Çünkü bizim bir tane partimiz var. Eğer birileri bunu yanlış diyorsa biz de onlara doğrusundur, bu yanlıştır dedik ve bıraktık. Ama gönül olarak bıraktığımızı söylersen böyle bir şey yok tabi ki.

Sedat ÜNLÜ : O zaman siz MİSİAD’ ı MHP’ de üye olmak ve görev almak için mi bıraktınız? Öyleyse önünüzde başka hedefleriniz var.

Mert KINALIKAYA : MİSİAD’ı MHP’ye Üye Olmak İçin Bıraktım

Evet aynen öyle. MİSİAD’ı MHP’ye üye olmak için bıraktım. Tabiki hedeflerimiz var Allah izin verirse bugün olmaz yarın olur, yarın olmaz öbür gün olur. O Allah’ın takdiri.

Sedat ÜNLÜ : Siz şu anda başkan adayı mısınız bir başka başkan adayını mı destekliyorsunuz?

Mert KINALIKAYA : Önemli Olan Partinin Bize Ne Görev Verdiği

Bir başkan adayını destekliyorum. Ben buraya geleli 6 yıl oldu. Burada hayatın ne getireceği bilinmez ama burada yetişen büyüyen bir insan kadar tabiki etkinliğimiz yok. Onlara da saygı duyduğumuz için en başta burada yaşayan bu topraklara gönül vermiş insanlar bir yerlere gelsin biz olardan sonra Allah nasip ederse bir yerlere geliriz. Bir yerlere gelmemiz çok da önemli değil. Önemli olan partinin  bize ne görev verdiği. Bir görev verdiği takdirde  biz o göreve hazırız. Buna partinin çayçılığı da dahil başkanlığı da dahil.

Sedat ÜNLÜ : Desteklediğiniz adayı ve nedenini, onu neden desteklediğinizi açıklarmısınız mevcut başkan dururken?

Mert KINALIKAYA : Cengiz ÇATAL’ı Destekliyorum

Cengiz ÇATAL’ı destekliyorum. Onu desteklememdeki en büyük amaç karakterlerimizin birbirine benzemesi. Bizde Ahmet, Mehmet ayrımı yoktur. Biz MHP’ ye gönül vermiş, vermemiş kim varsa, yanımıza bir kişi olsun katmanın amacındayız. Küslük olmasın istiyoruz. ‘A başkanı geldi ben partiye gelmem B başkan gitti ben partiye gelirim’ sistemini kaldırmak, 7’den 70’ e bu partiye gönül vermiş kim varsa bir araya toplamak en büyük amacımız.

Mert KINALIKAYA : Amacımız Kuşadası’nın Yükselen Sesi olmak

İkinci amacımız nedir Kuşadası’ nda MHP’ li bir belediye başkanı oturtmak. Bu her ilçenin bir hayalidir. Bizim amaçlarımızdan birtanesi de bu. Üçüncü amacımız MHP’nin Kuşadası’ndaki yükselen sesi olmak. Sesi geride kalmış ,zayıf kalmış değil ; güçlü yeri geldiğinde yumruğunu masaya vuran, yeri geldiğinde, sıkıntısı olduğunda sokağa çıkan MHP’ yi taşımak.

Mert KINALIKAYA : Sadece Salonlarda,Sıcak Odalarda Görüşülen Bir MHP İstemiyoruz

Aynı doksanlarda ikibinlerde olduğu gibi vurgu yaşatmak. Şimdi sadece salonlarda, sıcak odalarda görüşülen bir MHP değil gelip parklarda, bahçelerde sıkıntı ne olursa olsun, herkese ulaşabilen bir parti olması temennisi ile çalışmaktayız. Şu anda bizim yaptığımız o.Tabi buna MHP’ ye oy veren insanlar delegeler karar verecek. Layık görürler görmezler. Belki bizden daha iyisi gelir.Biz onlara da destek veririz. Sonuç olarak burada önemli olan kişiler değil Milliyetçi Hareket Partisi'dir.

Sedat ÜNLÜ : Kuşadası Türkiye’ nin zamanında turizm alanında bir numaralı yerlerinden biriydi. Kuşadası’nda şu anda mevcut gerilemeyi neye bağlıyorsunuz?

Mert KINALIKAYA : ‘Ufak da Olsa Benim’ Mantığıyla Giden Bir Belediye

Benim Kuşadası’na geldiğimde ilk gördüğüm yaşadığım şu oldu: Kuşadası, belediye olarak kendi başına ‘ufak da olsa benim’ mantığıyla giden bir belediye. Hiçbir şekilde büyümeye endeksli değil. Yapılan, imara açılan yerlere bakarsanız turizm kenti olmaktan çıkardılar zaten Kuşadası’nı. Çeşme’yi, Bodrum’u bir gözünüzde canlandırın, bir de Kuşadası’ nı canlandırın.

Mert KINALIKAYA : Ben Partiye Bakmam Kişiye Bakarım

Belediye başkanlarına da söylediğim gibi, ben partiye bakmam, kişiye bakarım.Elbette kendi partimden birisinin olmasını isterim. Ama çalışan,partimizden başkası da olsa, çalışan insanı biz söyleriz, yaptı güzel yaptı anlamında. Ama Kuşadası’na baktığınızda, şu andaki belediye başkanı için değil bütün belediye başkanları için geçerli. Büyükşehir oldu, çoğu yetkileri elinden alındı. Tamam doğru ama mesela Salı pazarına yapılan yolu büyükşehir yaptı ama buna engel olunabilirdi. Sonuç olarak burada Kuşadası’nın belediye başkanı buna engel olabilirdi.

Sedat ÜNLÜ : Salı Pazarına Yapılan Yol Yanlış bir yatırım mıydı sizce?

Mert KINALIKAYA : Salı Pazarına Yapılan Yol Yanlış Bir Yatırımdı

Yanlış bir yatırımdı. Benim söylememe gerek yok görünüyor yatırımıda geçtim şu anda halkıda zorlaştırıyor. Karşıdan karşıya insanlar geçemiyor. Bir araba kaldığı zaman, iki şerit olmadığı için bütün arabalar arkasında tıkanıyor. Yağmur yağdığı zaman  köprünün altından zaten geçemiyorsun, yarım metre su oluyor. Bunu benim söylememe gerek yok. Kuşadası halkı bu hususta kararını  zaten verdi.

Sedat ÜNLÜ : Özlem ÇERÇİOĞLU’nun buradaki çalışanlarında mı bir sıkıntı var? Böyle bir yolu kim nasıl önermiş olabilir?

Mert KINALIKAYA : Keşke Yatırımlar Başka Şekilde Yapılsaydı

 Zaten çok aktif bir yol değildi burası gereklimiydi hiç gerekli değildi. Oraya temiz bir asfalt atılıp düzeltilebilirdi. Daha Kuşadası’nın çoğu sokaklarında asfalt yok. Toprak çakıl olan yerler çok. Ona harcanan maliyet bunlara harcanabilirdi. Eğer amaç Kuşadası’nı iyileştirmekse ben bunu düşünüyorum. Kimse 17 trilyonluk bir yatırımı biryere yatırmaz. Daha güzel şeyler yapılabilirdi tabiki ama bu ülkenin taşına tırnağını üstüne bir taş koyana biz saygı duyuyoruz. Allah razı olsun diyoruz ama keşke gerekli yatırımlar başka şekilde yapılsaydı.

Sedat ÜNLÜ : Son olarak kamuoyuna bizim aracılığımız ile hangi mesajları vermek istersiniz?

Mert KINALIKAYA : Böyle Bir Zamanda  Ayrışmalara, Tartışmalara, Kavgalara Gerek Yok

Zor bir zamandan geçiyoruz. Allah sonumuzu hayretsin. Bir tane vatanımız var. O vatana sahip çıkalım. Din, dil, ırk ayrımı yapılacak zaman değil. Zaten bizim dinimizde de  ayrım yok. Elhamdulillah biz müslümanız. Onun için böyle ayrışmalara, tartışmalara, kavgalara gerek yok. Bir vatanımız var. 16 devlet yıkıldı, 17. Devlet Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. O yüzden vatanımıza sahip çıkalım. Mehmet Akif ERSOY’ un dediği gibi Allah bu ülkeye birdaha İstiklal Marşı yazdırmasın. Bizim başka bir isteğimiz yok.

Mert KINALIKAYA : Birşeyler Yaparken  Halkı Dinlesinler

Bunun yanında Kuşadası özelinde ise, İnşallah alınan kararlar halkın taleplerine göre iyi olur.Son olarak söyleyeceğim tek şey, bir şeyler yaparken halkı dinlesinler. Halkın talebine göre bişeyler yapsınlar. Belediyeler ne için var, halka hizmet için var. Buna yönelik olduğunda  bizim belediye ile bir sıkıntımız yok. 

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_2276.jpgdsc_2283.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11908 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim