• Aydın13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Nurettin ÖZGEN : Hayvancılık Ekipmanları İleri Seviyelere Geldi +-
16 Ocak 2017 Pazartesi 15:43

Nurettin ÖZGEN : Hayvancılık Ekipmanları İleri Seviyelere Geldi +-

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Ege Tarım Market Sahibi Nurettin Özgen İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Ege Tarım Market Sahibi Nurettin Özgen İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

Sedat Ünlü : Nurettin Bey öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Nurettin ÖZGEN : 1974 Ankara Doğumluyum

 1974 Ankara doğumluyum. İlk öğrenimi Ankara’da tamamladım. Ortaokul, lise ve yüksekokulunu Antalya ve Isparta’da okudum.Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Bölümünü bitirdim.

Sedat ÜNLÜ : Okullar bittikten sonra Antalya’da mı yaşamaya başladınız?

Nurettin ÖZGEN :Bir Seneye Yakın Koç’ta Çalıştım

 Evet Antalya’da yaşadım. Turizmicilik yaptık yani otelcilik üzerine bir işletmemiz vardı, hem de rent a car üzerine. Abimle beraber bu işleri yaptık. Orda devam ettik iş hayatımıza. Otel malzemeleri ağırlıklı. Ondan sonra Koç’ta çalıştım. Belli bir müddet bir seneye yakın. Koç’un endüstriyel bölümünde çalıştım.  Ondan sonra askerliğimizi Aydın Söke’de tamamladık. Sonra da Aydın’a yerleştim.

 Sedat ÜNLÜ : Siz Aydın’a yerleştikten sonra ordaki işinizle abiniz mi ilgilendi?

Nurettin ÖZGEN : ASTAŞ Çelik Kapıda İşe Başladım

Evet abim orda devam etti hala da devam ediyor turizm acentesi olarak. Orda şu anda fabrikaların bayi toplantılarını yapıyoruz.  Yurtdışı, Antalya, Antalya’da anlaşmalı otellerimiz var. Ben askerden sonra buraya yerleştim. Burada ASTAŞ çelik kapıda işe başladım. Ondan sonra  diğer amca çocukları Bilal beylerin, rahmetli Şener’in yanına geçtik. Orda uzun süre çalıştık. Daha sonra tarım sektörüne girdik.

Sedat ÜNLÜ : ASTAŞ ve PEKPAN’ da hangi işleri yaptınız?

Nurettin ÖZGEN : ASTAŞ’taki Pozisyonumuz En Yukarılara Kadar Çıkmıştı

Satışa baktık yıllarca. En son tabi ASTAŞ’taki pozisyonumuz en yukarılara kadar çıktı. Ciddi anlamda bayiler kazandık. Türkiye genelinde güzel bir potansiyel yakaladık. Markayı ön plana çıkarttık. Hem pazarlama kısmında hem de satış kısmında  görev aldım. Ve en üst noktaya kadar gelmiştik. Ondan sonra,  gerçi aradaki şeyleri atladık.

Nurettin ÖZGEN : Aydın Pulluk’ta Beş Yıla Yakın Oranın Satış Müdürlüğünü Yaptım

Aydın Pulluk deneyimini atladık. Aydın Pulluk’ta beş yıla yakın oranın satış müdürlüğünü yaptım. Orda da Türkiye geneli bayilikler yaptım. Dünya çapında fuarlara girdik. İşin daha çok dışarıyla bağlantısını gerçekleştiriyordum. Satışta pazarlamayı iki bölüme ayırıyoruz. Tabi kurumsal firmalarda bunlar ayrı pazarlama ayrı satış ayrı çalışır. Biz orada her ikisini de üstümüze alıyorduk. Hem tanıtım ağırlıklı hem satış ağırlıklı sadece pazarlama ve satışa dayalı değildi. Firmanın bilinirliğini kitlelere ulaştırmak, yaymak hem de satışımızı yapmak yani. Onda da bayilik üsülü yani.

Nurettin ÖZGEN : Türkiye’deki Bütün Üreticilerle İş Ortaklığımız, Dostluğumuz Oldu

Yurtdışındaki fuarlarla markayı biraz daha öne çıkarttık. Tarım sektöründe orda yıllarca ciddi anlamda çalıştık. Tarım sektöründe üretim konusunda Türkiye’de  ne kadar üretici varsa hemen hemen  hepsiyle dostluğumuz iş ortaklığımız oldu. Ondan sonra Türkiye’nin en büyük mivzer üreticisi olan Tekirdağ’daki İRTEM oranın satışının başına geçtik. Bir 4-5 yılda orada havalı mivzer konusunda  aynı şekilde yine bayilikler yaptık. Birebir çiftçiyle de orada irtibatımız oldu. Bu işleri Aydın’dan yürüttüm. Home ofis şeklinde. Bunun yanısıra orada çalışırken başka tarım firmalarına da danışmanlık olarak destek verdik. Bu sektörde yılların verdiği bir birikim pazarı da bildiğimiz için tanınmanın verdiği bir avantaj. Danışmanlık da verdik.

Nurettin ÖZGEN : Tarım Sektörüne Geri Döndüm

 Ondan sonra tekrar ASTAŞ serüvenimiz oldu. Tekrar devam ettik ASTAŞ’ta. En son burda iki tane mağaza açtık. Daha doğrusu açılmış mağazalara ortak olduk %50 olarak. İki yıl kadar orada devam ettim. Ortakla anlaşmazlıklar yüzünden daha sonra hisseyi devrettim ve tarım sektörüne geri döndüm. Bu sefer satış olarak geri döndüm.

Sedat ÜNLÜ: Sektöre hakimdiniz sahadaydınız şu anda mekandasınız...

Nurettin ÖZGEN : Şu An Tüketici İle Birebir Karşı Karşıyayız

 Sahadaydık. Yine sahadayız. Türkiye genelinde bu işi al-sat yapanlara veriyorduk. Bayilik yapanlara veriyorduk. Şu anda birebir tüketici ile karşı karşıyayız. Köyleri dolaşıyoruz. Pazarları dolaşıyoruz. Ağır makine satışımız var. Birebir çiftçiye inmek daha zor. Bayiliklerde gidiyordun bayiye veriyorsun alıyorsun çekini gidiyorsun. Birebir tüketiciye inmek daha zor şu anda. Zaten malum ekonomik koşullar. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz.

Sedat ÜNLÜ : Çiftçiyle birebir iletişimde nasıl yöntemler izliyorsunuz?

Nurettin ÖZGEN : Sezonu Takip Etmek Zorundasın

 Fuarlara katılıyoruz. Sezonu takip etmek zorundasın. Pamuğun para edip etmemesi, zeytinin para etmesi, incirin para etmesi bölgemizde bunlar hep etken. Açık hesap çalışıyorsunuz, mecbur çalışmak zorundasınız. Gıda sektörü gibi değil. Peşin para dönen birşey yok. Tarım kredilerle, Ziraat Bankası devlet destekleriyle ilgili bir iş. Bunları iyi takip edip, bunları son nihai tüketiciye en faydalı olacak şekilde bunu sunmak lazım. Onun için çlışıyoruz. Bunları sunabiliyoruz da. 

Sedat ÜNLÜ : Şimdi buradan çiftilerimize seslenirsek sizden bir makine aldıklarında Tarım Kredi’den kredi mi çıkıyor yoksa belirli bir hibe şekli de var mı? Nasıl buradaki sistem?

Nurettin ÖZGEN : Sezon Sezon Devletimiz Hibe Veriyor

Sezon sezon devletimiz bu konuda hibe veriyor. %50 olsun hem hayvancılık konusunda hem sulama konusunda hem tarımsal ekipmanda. Ama bunlar belli dönemlerde oluyor. İşte yeni AB’nin uyum yasalarında İPART projelerinde,DEKA aracılığı ile İPART projeleri danışmanlar aracılığı ile,danışmanlar piyasada şu an bu işleri takip eden. Çiftçimizin çoğu zaten Tarım Kredi anlaşmalı. Tarım Kredi anlaşmalı olşduğunda da Tarım Kredi bizden mal talebinde bulunuyor çifçinin isteği üzerine. O mal talebini biz veriyoruz, onlar da çiftçilerinden bunları taksitli bir şekilde alıyorlar. 5 yıl ödemeli vs. Vadeli yayıyorlar.

Nurettin ÖZGEN : Şu Anda Ziraat Bankası’nın Tarım Makinelerinde Vade Oranları Çok düşük

Ziraat Bankası keza öyle. Şu anda Ziraat Bankasının tarım makinelerinde vade oranları çok düşük. Yıldan yıla ödemeli  5 yıl ödeme seçeneği var. Önümüzdeki dönemde yine İPART’ın Ege Bölgesinde pilot bölge uygulaması var. Hayvancılık konusunda devletin  çok ciddi yatırımı var bölgelerde, özellikle bizim bölgemizde. Yurtdışından hayvan getiriyorar satıyorlar. Bunları iyi takip edersek işimizi de yapmış oluruz. Kendi bünyemizde bildiğimiz insanlara da zaten gerekli kolaylığı yapıyoruz. Çok fazla vade farkları oynamıyor bizde. 

Sedat ÜNLÜ : Genellikle Aydın’ a mı mal satıyrosunuz yoksa değişik illerden bölgelerden de talep varmı?

Nurettin ÖZGEN : Satışta Ağırlık Aydın Ve Çevresi

Türkiye genelini gezdiğimiz için, talep doğrultusunda Urfa'da Manisa‘ya da yurtdışına da mal gönderdik. Ama ağırlık Aydın çevresinde iller ilçeler ve köyler oluyor. Çünkü verdiğimiz ürünlerin teknik servisinide yapmak zorundayız. Geri dönüşümünde yedek parça sağlamak önemli. Otomabil gibi düşünün.

Nurettin ÖZGEN : Aydın’ın Dışına Sadece Pulluk Gönderiyoruz

 Yani otomobilin nasıl satış reyonu mağazası varsa, onun altında da servisi var. Bizim makinalarımızda da belli bir zaman  sonra kullanıma dayalı parça değişimleri gerekebiliyor.O sebeple Aydın il ilçe ve köylerine hizmet verebilmek daha rahat oluyor. Aydın’ ın dışına biz sadece pullukları satıyoruz. Türkiye’ nin yer yerinde Aydın pulluğu ben satabiliyorum orada bir sıkıntımız yok. Eskiden kalan müşteri ilişkilerimizden dolayı.

Sedat ÜNLÜ : O zaman teknik servis verdiğinize göre ürünlerinizin belli bir garantisi de oluyor.

Nurettin ÖZGEN : En İyi Hizmeti Vermek Zorundayız

 Türkiye ‘ de üretilen her malın iki yıl garantisi vardır. Bu garanti kapsamı içerisinde kullanıcı hatasından kaynaklı olmayan firmaya bazlı hatalarda firma bunu değiştirmek zorunda yada tamirini yapmak zorundadır. Biz bu gerekenlerin hepsini yapıyoruz, yapmasak zaten olmayız. İlk amacımız bu para kazanmak tabiki ama en iyi şekilde hizmetini vermek zorundasın.

Sedat ÜNLÜ : Biraz pörföyünüzdenden bahsedermisiniz? Sattığınız ürünlerin başında ne geliyor?

Nurettin ÖZGEN : Hayvancılık Ekipmanları İleri Seviyelere Geldi

Şu an en çok satılan ürünler kısmına baktığımızda hayvançılık  ekipmanlara çok ileri seviyelere geldi. Daha önceden hayvancılık bu kadar yoktu .Ama şu anda süt sağımı olsun hayvancılık üzerinde yem karma olsun çiftlik ekipmanları olsun daha çok satılmaya başladı. Bunlar ömürleri az olan ürünler hem yedek parçaları hemde kendi makineleri çok fazla gidiyor. Ağırlık hayvançılık üzerine makineler.Tabi bunların yanı sıra zeytin zamanında zeytin hasat makineleri , diğer makinelerde ağır makineler olduğu için bir anda yıpranan makine değil. Her zaman her sene değişmiyor bunlar. Bir pulluğu aldığında insanlar motorunu değiştirene kadar kullanıyor. Ama ağırlık hayvancılık üzerine bayiliklerini yaptığımız kendi satışı daha fazla.

Devamı Gelecek..

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_2345.jpgdsc_2351.jpgdsc_2354.jpgdsc_2357.jpgdsc_2360.jpgdsc_2362.jpgspot-foto.jpgmansetege.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6006 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim