• Aydın26 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şayık Veteriner Kliniği Sahibi Okan ŞAYIK Röportajı
03 Aralık 2016 Cumartesi 19:36

Şayık Veteriner Kliniği Sahibi Okan ŞAYIK Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Şayık Veteriner Kliniği Sahibi Okan ŞAYIK İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Osman ÇELİKKOL Şayık Veteriner Kliniği Sahibi Okan ŞAYIK İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Osman ÇELİKKOL : Biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Okan ŞAYIK : Biyokimya Anabilim Dalında Yüksek Lisans Yapıyorum

1991 doğumluyum. 2009 yılında Fırat Üniversitesinde Veterinerlik Fakültesine başladım. 2 yıl orada devam ettikten sonra Adnan Menderes Üniversitesine yatay geçiş yaptım. Daha sonra mezun oldum. Şuan Biyokimya Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2014 yılında Adnan Menderes Üniversitesinden mezun olduktan sonra kliniğimi hayata geçirdim. Aynı zamanda İncirliova Belediyesinin kısmi zamanlı olarak veterinerlik hizmetlerini sağlıyorum. Aydın Beşiktaşlılar derneği üyesiyim. Beşiktaş kongre üyeliğim de bulunmakta. Koyu bir Beşiktaş taraftarıyım diyebiliriz.

Okan ŞAYIK : Genç Yaşta Başladım

1 yıldan beri Sınırteke’de Şayık Çiftliği adı altında bir işletmemiz mevcuttur. 100 Büyükbaş kapasiteli bir çiftliktir. Aynı zamanda 400 Küçükbaş olarak bir işletmemizde var. Şayık Çiftliği adı altında faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Kliniğim de herkesin rahatlıkla ulaşabileceği Cumhuriyet Parkı veya Kaymakamlık Binasının karşı tarafındadır. Bu işe genç yaşta başladık. Kendi okul arkadaşlarımdan farkım bir adım önde başlamamdı.

Osman ÇELİKKOL : Aydın’da veterinerler arasında en geç olan sen misin ?

Okan ŞAYIK : O Zaman için En Genç Veteriner Bendim

Benim kliniğimi açalı 1 buçuk yıl oldu aşağı yukarı. Eğer yeni açılan klinikler varsa büyük ihtimalle onlar olabilir. Çünkü ben 2014 yılında mezun olup hemen mesleğe atıldım. O zaman için evet en geç bendim. Fakat şuan yeni mezun arkadaşlarımız da klinik açmış olabilirler. O yüzden tahminim en geç ben olmadığımdır.

Osman ÇELİKKOL : Veterinerlik mesleğini biraz anlatır mısınız ?

Okan ŞAYIK : Hayvan Sevgisinden Veteriner Oldum

Zaten ben küçüklüğümden beri hayvanlarla iç içe büyüdüm. Yani bu işe aslında çocukluğumda başladım diyebiliriz. Hayvan sevgisi ile o zaman veteriner olacağım dedim ve bunun için çaba sarf ettim. Bu işin kitabını okuyarak hayvanlara daha çok yardımcı olayım dedim ve Üniversiteyi okudum. Şuan da bu işi severek yapıyorum. Veterinerlik aslına bakarsak kısaca hayvanları kendi yerimize koyarak, gerek onların anlatamadığı dertlerini dinlemek, gerekse ihtiyaçlarını gidermek manasında yardımcı olan meslek diyebiliriz.

Okan ŞAYIK : Simental Türü Sığır İthal Ettik

Bu sene ithal hayvanlarımız geldi. Simental türü sığırlarımızı getirttik. Denemek için 11 tane Simental sığırlarımızı çiftliğimize yerleştirdik. Kayseri’den de 20 tane getirildi. Veterinerlik haricinde bir çiftliğimiz var. Çiftlik ile abim Gökhan ŞAYIK ilgileniyor. Bende çoğu zaman yardımcı oluyorum. Aynı zaman da Şayık Sigorta adı altında Babam Şaban ŞAYIK’ın bir işletmesi bulunmakta. Yine Şayık Sigortanın bir ortağı sayılırım.

Osman ÇELİKKOL : Hayvancılık ile alakalı Devletin bir desteği bulunuyor mu ?

Okan ŞAYIK : Herkes Devlet Teşviklerinden Yararlanabilir

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bu konuda teşvikleri mevcuttur. Tabi bazı gerekli prosedürler var. Biraz da teferruatlıdır. Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının yayınladığı sayfalarda bulunabilir. Yine Aydın Tarım İl Müdürlüğü’nün yayınladığı sayfalarda bulabiliriz. Herkes de bu teşviklerden yararlanabilir. Gerekli şartları taşıdıktan sonra buralara gidip başvuruda bulunabiliniyor.

Okan ŞAYIK : Milli Tarım Projesi

Şuan Milli Tarım Projesi var. Sayın Başbakan’ın da açıkladığı bu projeden hibe olarak yararlanılabilir. Hatırladığım kadarı ile Aralık ayına kadar sürecek. %50 hibe oranı var. 100 bin harcarsanız 50 bin devlet katkı sağlıyor. Fakat işlemler sonunda alabiliyorsunuz bu ücreti. Yaptığınız harcamaları belgeleyip yada faturalandırarak bildiriyorsunuz. Çocuklumuzdan beri bu iş ile uğraşıyoruz. Belli bir yere kadar geldik ve ileri dönük büyümeyi hedefliyoruz. Önümüzde ki yıl bizde bu projeye başvuracağız.

Osman ÇELİKKOL : Çiftliğinizden biraz daha bahseder misiniz ?

Okan ŞAYIK : En Büyük Sorun Bakıcılık

Şayık Çiftliğini önceden belirttiğim gibi daimi olarak abim Gökhan ŞAYIK ilgileniyor. Makine sistemi olduğu için ona göre her şey sistematik bir şekilde çalışıyor. Şöyle bir şeyde var. Hayvancılıkta en büyük sorun bakıcılık. Kalifiyeli eleman sıkıntısı çok fazla bulunuyor. Bakıcı bulundurmak, barındırmak bazen zor olabiliyor. Baktığımız şey canlı bir varlık. 7/24 başında bulunmak gerekiyor.

Osman ÇELİKKOL : Bir hayvanın günlük bazda bakarsak bakımı ne kadara mal oluyor  ?

Okan ŞAYIK : Süt Para Etmiyor

Bir Büyükbaş’ın hemen hemen maliyeti günlük bakıcısı ile birlikte 20-25 TL’yi bulabilir. Örneğin bir hayvan günde 8 Kg yem yediğini varsayarsak 8 TL yem ücreti olur. Bunun 10 TL ‘si bakıcıya verildiğini düşünürsek ve bir de hayvanların sağlık durumlarının veteriner hizmetlerini de işin içine koyarsak 20-25 TL’ye denk gelir. Şuan yetiştirici sadece karını buzağı ve süt olarak düşünüyor. Verdiği süt ile harcamaları anca denk geliyor. Zaten şuan süt para etmiyor. Hayvancılığın en dip yaptığı vakittir. Şuan piyasa çok kritik.

Osman ÇELİKKOL : Piyasa bu kadar kötü ise yetiştiriciler şuan neden devam ediyorlar ?

Okan ŞAYIK : Herkes Bu Konudan Şikayet Ediyor

Çiftçi her zaman elinde 1 veya 2 tane elinde Büyükbaş hayvan bulundurur. Ne zaman başı sıkışsa hayvanı satarak borçlarını ödemeye çalışır. Zaten herkesin kredi borçları var. Şuan borç ile devam ettirilmeye çalışılıyor. Giderler çok fazla. Herkes hayvancılık yapmak istiyor fakat gider maliyetleri fazla olduğu için, herkes bu konudan şikayetçi oluyor.

Okan ŞAYIK : Büyük Firmalar için Fiyatlar Geçerli Değil

Şuan süt 90 Kuruş ile 1 TL arasında değişiyor. Soğuk süt olursa daha farklı oluyor. Ama yine de herkes bu süt fiyatlarından şikayet ediyor. Süt fiyatlarının genel olarak yükseleceğini söylüyorlar ama kaç aydır sabit bir şekilde devam ediyor. Süt Birliği Konseyi her yıl toplanıp belirliyor ama bu büyük firmalar için fiyatlar geçerli olmayabiliyor.

Osman ÇELİKKOL :  Aydın’ın Her yerine meslek icabı gidiyor musun ?

Okan ŞAYIK : Aydın, Germencik, Koçarlı ve İncirliova

Aydın, Germencik, Koçarlı, İncirliova biraz daha ağırlıklı doğal olarak genellikle bu sahalarda çalışıyorum. Daha geniş alanlara zaten hiçbir hekim yetişemez. Sağlıklı bir şekilde de vatandaşa hizmet veremeyiz. Elimizden geldiği kadarı ile bölgemizdeki her vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Osman ÇELİKKOL :  İşleriniz yoğun mu ?

Okan ŞAYIK : Gece Gündüz Yok

Hekimlikte geceniz gündüzünüz olmuyor. Hayvan hasta oluyor her saat aranabiliyorsunuz. Her halde tek şikayetimiz bu oluyor. Tatiliniz olmuyor, sosyal hayatlarımız kısıtlı ama biz veteriner hekimler olarak sosyal bireyleriz.

Okan ŞAYIK : Et Açığı Var

Et konusuna gelirsek Türkiye’de şuan ciddi derece de bir et açığı var. Devletimizin bu konuda hamleleri var ama bu hamleler ithalden ziyade yerli üreticiye destek verilmesi gerekiyor. Bu konuda kendi yetiştiricimizi ayakta tutmamız gerekiyor. Müslüman bir ülkede yaşıyoruz. Domuz eti tüketilmez burada. Ama dışarıda domuz eti çok tüketildiği için oralarda kırmızı et sıkıntısı yaşanmıyor.

Osman ÇELİKKOL :  Domuz etini vatandaş nasıl ayırt edebilir?

Okan ŞAYIK : Ayırt Etmek Zor

Aslında ayırt etmek çok zordur. Bunun kokusundan, tadından bir şekilde ayırt edilebilir. Damak tadı iyi olan birisi rahat bir şekilde bunu fark eder. Ya da bu eti test etmek gerekiyor. Onu da herkes test ettirmeyeceği için eti ayırt edemeyiz.

Osman ÇELİKKOL :  Çiftliğinizden biraz bahseder misiniz ?

Okan ŞAYIK : Melezleme Çalışması Yapmaktayım

Çiftliğimiz 7 buçuk dönüm üzerine kuruludur. Hem Büyükbaş hem de ayrı bir bölümünde Küçükbaş hayvanlarımız bulunmaktadır. Koyun besliyoruz. Daha çok kurbanlık üzerine yetiştiriyoruz. Şuan bu hayvanlarda bir seleksiyon bir ırk için uğraşıyorum. Kendi ırkım Karya. Ama Tahirova ile bir melezleme çalışması yapmaktayım.

Okan ŞAYIK : Tahirova’nın Et Verimi Yüksek

Damızlık koçlarımız geldi. Onlarla bir melezleme yapıp et ve döl verimi yüksek ırk elde etmek istiyoruz. Karya ırkı et verimi düşüktür ama Tahirovanın yüksektir. Bu yüzden çaprazlama yapıldı. Şuan doğacak olan yavruları bekliyoruz. Eğer başarılı olursak bu konuda ve maliyetimizi de düşürürsek vatandaşlarımıza da uygulamaya çalışacağım. Bu konuda ırkımızda zayıf bu bölgede. Yetiştiricimizde bilinçli değil, koç seçiminde iyi davranmıyorlar. Bu konuda titizlikle çalışmalarıma devam ediyorum.

Okan ŞAYIK : Koyun Eti Daha Lezzetli

Ege Bölgesi biraz koyun etini kokuyor diye bir tık geriden bakar. Genellikle dana etini daha çok tercih ederler ama aksine koyun etinin lezzeti daha güzeldir. Bu kültürü biraz daha yerleştirmeye çalışıyorum. Olabildiğince de ırkı güzelleştirip piyasaya daha sağlıklı bir şey getirmeye çalışıyorum.

Okan ŞAYIK : Periyodik Zamanlarla Aşı Yapılmalı

Aydın Koyun Keçi ve Damızlık Birliği ile iştirak halindeyim. Adnan Menderes Üniversitesindeki Hocalarım ile bu konuda fikir alışverişi yapıyoruz. Koyunda en önemli şey koruyucu hekimliktir. Örneğin sürüde bir hayvana hastalık bulaştığında bütün sürüye bulaşıyor. Zaten bunu bütün yetiştiricilere her zaman söylüyorum. İlk başta bunun önlemi alınmazsa büyük zararlar verebilir. Bu konuda hekimler ile temasa geçilip koruyucu aşıların yapılması gerekiyor. Bu aşılarında düzenleri vardır İlkbahar , Sonbahar olarak. Sonuçta bir tane aşı yapılmıyor. Belirli periyodik zamanlar ile aşıları yapılır.

Okan ŞAYIK : Herkes Yapabilir

Koyunun maliyeti azdır. Bütün herkes yapabilir. Bir koyunun maliyeti 1000 TL ise bir İneğin maliyeti şuan 10 Bin TL. İnek herkes alamaz ama koyunu herkes alabilir. Hayvancılık mesleğini düşünenler için bir teşvik, bir ön adımdır. İlk amacım et verimini yükseltmektir. 3 ayda 40 kilo ağırlığa ulaştırabilmeyi hedefliyorum.

Okan ŞAYIK : Koyun Para Etmeyince Kimse Yapmıyor

Aynı zamanda  ithal ırklara bakıyorum. İthal ırklar bizim ırklara göre daha verimli. Tabi bölgesel olarak da ırklar ayrılabiliyor. Bizim bu yörede yetişen ırk doğuda yaşamaz. Herkes kendi bölgesine göre ırk yetiştirse aslında verim bakımından kimse sıkıntı yaşamaz. Bir de küçükbaş ile büyükbaş hayvancılığını düşünürsek, büyükbaş hayvanı her zaman satabilirsiniz. Küçükbaş her zaman satılmayabiliyor. Bunun için piyasayı küçükbaşa yöneltmek gerekiyor. Koyun para etmediği vakit kimse yapmıyor.

 

Röportaj : Osman ÇELİKKOL

_dsc3686.jpg_dsc3695.jpg_dsc3702.jpgmanset-018.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9921 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim