• Aydın23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Germencik Çarıklar Köyü Ruhi DOĞAN Röportajı
19 Ocak 2017 Perşembe 11:16

Germencik Çarıklar Köyü Ruhi DOĞAN Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Germencik Çarıklar Köyü'nde Ruhi DOĞAN İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi

AydınÖzel Gazetesi Muhabiri Sedat ÜNLÜ Germencik Çarıklar Köyü'nde Ruhi DOĞAN İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi 

Sedat ÜNLÜ : Ruhi Bey öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

Ruhi DOĞAN : Çarıklar Mahallesinde Oturuyorum

 Germencik Çarıklar mahalllesinde doğdum. Çarıklar mahallesinde oturuyorum. Annem babam dedem burada doğmuş, burada rahmetli oldular. Halen daha aynı mahallede ikametgah etmekteyim. Öncelikle mahallemize hoşgeldiniz demek istiyorum.

Sedat ÜNLÜ : Ruhi Bey burada hangi işle meşgulsunuz?

Ruhi DOĞAN : İncir ve Zeytin Gelirimiz Var

Genellikle incir ve zeytin gelirimiz var. Bunun yanısıra hayvancılıkla da meşguluz. Son zamanlarda hayvancılık körelmeye başladı.  Bunun nedeni  üretimlerin pahalılığı. Yani küçük çiftçi bitme durumunda. Mahallelerdeki son tablo bu. Girdi maliyetleri çok yüksek.Tabi bunun yanında ülke politikası da var.

Ruhi DOĞAN : Çiftçi Olarak Bitiyoruz

Bugün ülkemiz dışarıdan buğday ihraç ediyor. Son rakamlar 90 milyar. Haliyle çiftiyi etkiliyor tabi. Şimdi maliyeti hesap edersek  kendimiz üretim yapmaktan vazgeçiyoruz.  Bugün bir çuval yem 55 TL olmuş. Etin kilosu belli. Onun için gittikçe ufak üretici bitiyor. Burdan sesleniyorum bir çiftçi çocuğu olarak. Çiftçi olarak bitiyoruz.  Gelecekte inşallah o hale gelmez ama şu anda mahallelerdeki vatandaş fabrikalarda çalışmak zorunda kalabilir. Gördüğüm tablo bu.

Sedat ÜNLÜ : Çarıklar mahallesi hakkında bilgi verebilir misiniz? Germencik  Belediyesi’nden Mahallenize hizmet alabiliyor musunuz ?

Ruhi DOĞAN : Germencik Belediyesi’nden Hizmet Alabiliyoruz

Çarıklar 165 haneden oluşuyor. 500 nüfüsü var. Bunun yanısıra 370 seçmeni var. Rakımı 500 metre. Germencik’e bağlı. İlçeye 20 km uzaklıkta. Diğer sorunuza gelirsek evet Germencik Belediyesi’nden hizmet alabiliyoruz.

Ruhi DOĞAN : Ümmet AKIN’a Teşekkür Ediyorum

 Neden derseniz şimdi taraflı konuşmak istemem ama Germencik Belediye Başkanı Ümmet  AKIN’ın Çarıklar Mahallesi’nde aldığı  son seçimde aldığı oy 55 ama yaptığı yatırım bir kalemde 700 milyar. Şimdi buradan başkana ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Aldığı oya göre değil de  hangi hizmet nereye yakışıyorsa nereye ne gerekiyorsa  ona yaptığı için. Kısıtlı imkanlarına rağmen mahallemize böyle bir hizmet yaptığı için de  tekrar çok çok teşekkür ediyorum.

 Mahallenizde hangi hizmetler yapıldı ?

Ruhi DOĞAN : Şu Anda Meydan Projesi Var

Şu anda bir meydan projesi var. Eski harabelik düğün salonumuz vardı. 50 yıllarında yapılmış eski bir okul vardı. Buralar yıkıldı yıkıldıktan sonra bunun yerine üstü cami lojmanı altı da Kuran kursu olacak. Bununla sınırlı mı değil. Allah izin versirse ilerde başkanın yapacağı hizmetler olacak planları var diye biliyorum.  Germencikle ilgili de projeleri olduğunu duydum. Bir incir kompleksi yapma planı var. Bu üreticiler için bir artıdır. Ama kıymet bilir miyiz orasını da vatandaş düşünmesi lazım.

 Sedat ÜNLÜ :  Biliyorsunuz Aydın Büyükşehir olduktan sonra köylere de hizmet vermeye başladı. Özlem hanım köyünüze hiç geldi mi  büyükşehir belediyesinin mahallenize hizmetleri oldu mu ?

Ruhi DOĞAN : Mahallemizin Eski Yolunu Asfaltlandırdı

Büyükşehir belediye başkanımız mahallemize hiç gelmedi. Ben şahit olmadım. Hizmetleri oluyor mu oluyor. Şimdi bir Kızılcagedik Ömerbeyli yolumuz var eski daha mahallemizin ilk yolu ana yolu. Orayı asfaltlandırdı. Sağolsun teşekkür ediyoruz. Ama Özlem Hanım’ın her röportajında duyuyorum. Biz seçimler bitti mi particilik yapmayız. Biz vatandaşa hizmet ederiz.

Ruhi DOĞAN : Özlem Hanım’ın Ekibinde Sıkıntı Görüyorum

Allah razı olsun ama Özlem Hanım’ın ekibinde sıkıntı görüyorum. Ne gibi sorunları bence Özlem hanıma iletmiyorlar. Benim mahallemde şu anda çok kötü yollar var. Görmek lazım  biraz sonra o yolu sizlere göstereceğim.  Ha bunu kim yapacak ekip yapacak. Ekip gelecek burda ihtiyaç var.

Ruhi DOĞAN : Mahallemizdeki Sorunların Büyükşehir’e İletmek Zorundalar

Bu yol Kızılcagedik’ten gelen bir yolumuz var Meşelik’e bağlayan. Mahallemizin içinden geçen bir yol mahallemize gelen kısma kadar yapılmış bundan sonrası kalmış. Ama mahalle kısmında en az %40 vatandaş bu yolu kullanıyor. Haliyle arabasıyla gidemiyor. Yerli yabancı buradan geçerken şahit oluyorum ağızlarından laf çıkıyor. Bunu Büyükşehir’e birilerinin iletmesi lazım. Mahallemizde devletten maaş alan insanlar var. Bu sorunları Büyükşehir’e iletmek zorundalar.

Ruhi DOĞAN : Ben Maaş Alayım Bir Kenara Yatayım Yok Öyle

 Yani ben maaş alayım bir kenara yatayım yok öyle. Biz bu yolla ilgili çok girişimde bulunduk. Dilekçe yazmadık ama biliniyor, biliyorlar zaten. Bence ekibin bir eksikliği var. buraya önem verilmediği için ya da yetişemiyorlar . Büyükşehir’in ilçelerde sorumluları var. O sorumlularda da gelmedi köyümüze . Hatta birebir ben bunu Mehmet BOZDAĞ’A söyledim. O da bana dedi ki Büyükşehir’e ait yolsa yaparız. Yapacağız dedi ama bir hareket yok. Vatandaşa hizmet yapılacaksa ayrım yapılmadan -gerçekten Özlem Hanım’ın dediği gibi- zaten yapılan bir hizmeti vatandaş görüyor.

Sedat ÜNLÜ : Siyasetle ilgileniyor musunuz? Siyasi faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?

Ruhi DOĞAN : Son Zamanlarda Siyaset Bitti

Evet siyasetle ilgileniyorum. Ama son zamanlarda siyaset memlekette bitti diye düşünüyorum. Neden ülkemiz bir başkanlık sistemine doğru gidiyor. İnşallah hayırlı olur. Onun için siyaset bu saatten sonra  olacağını zannetmiyorum. Zaten siyaset yapmaya da gerek yok. Hangi aday olup seçilmiş çalışan bir  vatanda ş yada abimiz kardeşimiz  varsa onu destekliyoruz. Yani burda senin adam benim adam öbürkü adam yok. Bundan sonra çalışana değer  verilecek.

Ruhi DOĞAN : Seçilen Belediye Başkanları Partizanlık Yapmıyor

Seçilen belediye başkanlarını da takdir ediyorum. Neden partizanlık yapmıyorlar. Buna Büyükşehir’de dahil, ilçeler de dahil. Yani birşey yaparken genele hitap etmeye çalışıyorlar. Bu benim hem şahsi düşüncem de hem de genel insanlarda böyle bir düşünce olduğunu gözlemliyorum.  Bundan böyle siyaset olmayacak. Bu güne kadar siyaset yapılıyordu da ne oldu? Aktif olarak siyesette değilim ama  Vatandaş olarak hepsini gözlemliyoruz, takip ediyoruz.  Kim ne yapıyor?  Başarılı olan kimse onun arkasında olacağız.

Sedat ÜNLÜ : Siyasete girmişken  şu anda siyasetten uzak durduğunuzu söylediniz. Ben geçmişinizi merak ettim. Geçmişte siyasi faaliyetleriniz oldu mu?

Ruhi DOĞAN :  MHP’de Yardımlaşma, Bütünleşme Gördük

İlk siyasi oy kullanmaya başladığımda Doğru Yol’daydım. Daha sonra Doğru Yol erimeye başladıktan sonra  MHP’ li olduk. Neden MHP’li olduk. Baktık yardımlaşma, bütünleşme, topluma bakış açısı bütün bunların  benim bakış açıma uygun olduğunu  gördüğüm için yıllardan beri MHP ‘de siyaset yaptım.

Sedat ÜNLÜ : İlçe yönetimi , köy temsilcisi görevleriniz oldu mu?

Ruhi DOĞAN : Parti’nin Mahalleme Faydası Varsa Partiliyim

 Köy sorumlusuyum. Yani yıllardır aynen devam ediyorum.  Ama diğer arkadaşlara da görev verdik, yani görev dağılımı yapıldı. Şu an kendim çok aktif durmuyorum ama dediğim gibi çalışana destek vereceğiz. Halk olarak bir partili olmaktan ziyade, partinin mahalleme faydası varsa partiliyim, partinin mahalleme faydası yoksa, partili olmanın bir anlamı yok.

Sedat ÜNLÜ :  Referandum sürecine gidiyoruz dediğiniz gibi. Partiniz evet diyor siz ne düşünüyorsunuz?

Ruhi DOĞAN : Tam Bir Kararsizlık İçindeyim

Güzel bir soru sordun. Ben şu anda ne evet diyorum ne de hayır diyorum. Tam bir kararsızlık içerisindeyim .Yüzde elli yüzde elli. Karar vermedim, ne evet ne hayır. Gelişmelere,  çalışmalara ülkeye katkısı ne olacak, vatandaşa katkısı nedir,  okuyacağız, araştıracağız, dinleyeceğiz.Süreci takip edeceğiz.Sandığa gitmeden önce kararımı vereceğim. Şu an o ana kadar ne evet ne hayır.Yüzde elli yüzde elli duruyorum gelişmeleri takıp ediyorum kendi açımdan. 

Ruhi DOĞAN : Partim Evet Ya Da Hayır Diyorsa Ben de Öyle Demek Zorunda Değilim

Şimdi benim partim evet diyor.  Benim partim evet diyorsa ben de evet demek zorunda değilim ya da hayır diyorsa hayır demek zorunda değilim.  Çünkü neden;  parti bana ekmek vermiyor. Ben önce ekmeğimi kazanıyorum. Ben önce çalışırsam Cenab-ı  Allah bana sağlık sıhhat verirse , ben ekmek yiyeceğim. Tabiki bunun yanında ülkemizi düşünmek zorundayız. Eğer ülkemizin çıkarı doğrultusunda olursa neden evet olmasın ya da hayır da olabilir. Şu an kararsızım; bu kararsızlığım son bir güne kadar bu şekilde duracak.

Sedat ÜNLÜ : Az önce o parti bu parti yok dediniz. Bunu sadece yerel anlamda mı yoksa genel ülke anlamında mı söylediniz?

Ruhi DOĞAN : Hem Yereli Hem Ülkeyi Kapsayarak Söylüyorum

Her ikisini de kapsıyorum artık geneldede  belediyelerde zaten çalışan belediye başkanımıza tabiki destek vereceğiz. Şimdi benim Ümmet AKIN misal  benim köyüme benim mahalleme böyle bir hizmet yapmışsa bunu görmemezlikten gelmek mümkün değildir. Yerel anlamda önemli tabi ama genel anlamda da doğruyu yanlışı ayıracağız.

Sedat ÜNLÜ : Şimdi Ruhi bey yörük müsünüz,  efemisiniz ,böyle bir derneğiniz var diye biliyorum. Tam olarak derneğinizin ismi nedir bilgilendirirmisiniz? Ne zaman kuruldu derneğiniz?

Ruhi DOĞAN : Germencik’te Yörüklükle İlgili İlk Derneğiz

Germencik Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği,şu an  başkan yardımcısıyım kuruculardanım. Biz 4 yıllık bir derneğiz. Yani Germencik’ te ilk yörüklükle ilgili kurulan bir derneğiz. Ama daha sonra kopmalar oldu arkadaşlarımızdan istifa edenler oldu. Hatta onlar gittiler başka dernek kurdular. Allah herkesin yolunu açık etsin. Ben kurucu olduğum dernekte devam ediyorum ve faliyetlerimizde oluyor.

Sedat ÜNLÜ : Kuruluşundan bu yana 4 yıl içerisinde ne gibi faliyetleriniz oldu?

Ruhi DOĞAN :Germencik Merkez’de Yüksek Bir katılımla  İftar Yemeği Düzenledik

 İlk yılımızda dış illere çok fazla ziyaretlerimiz oldu. Sonraki yılımızda aynı şekilde devam etti. Daha sonra böyle bir kopma oldu arkadaşlardan. Bu kopmalardan sonra bir yıl boşlukta durar gibi durduk. Sonra yeniden yönetim oluşturduk. Geçen yıl bir iftar yemeği yaptırdık Germencik merkezde. 1500’ ün üzerinde bir katılım gerçekleşti,  ilk olmasına rağmen. 

Ruhi DOĞAN : 16 Nisan 2017’de Yörük Şenliğimiz Var

Sonra aşure aylarında şehitlerimiz için mevlütlerimizi okutuyoruz.  Eğer gariban ihtiyacı olan bir kardeşimiz yada dostumuza rastlarsak iyi kötü onlara destek olmak için mücadele veriyoruz. Ve nasip olursa Germencik belediyesinin destekleri ile 16 Nisan 2017’ de Pazar günü Germencik merkezde yörük şölenimiz var.  Buradan tüm camiaya dostlarımızada davet ediyorum  sizin aracılığınızla. İlk defa bu bölgede olacak İzmir ve Aydın,  Nazilli arasında ilk defa böyle bir yörük şenliğimiz  nasip olursa olursa ülke şartları elverirse böyle bir projemiz var. 

Sedat ÜNLÜ : Şenlikte ne gibi organizasyon düşünüyorsunuz neler yapmayı planlıyorsunuz?

Ruhi DOĞAN : Siyasetten uzak birlik beraberlik sesi gelsin istiyoruz

Dışarıdaki bütün yörük dostlarımızı, kardeşlerimizi misafir etmek istiyoruz. Gelin alma olacak. Keşkek hayrımız olacak pilav hayrımız,  sanatçılarımız olacak.  At,  cirit ile ilgilenen  arkadaşlarımız var bu Serendi  tarafında meşhur onları getirip bu yörede bir değişiklik olsun istiyoruz. Kortej yürüyüşü olacak. Germencik’ te böyle bir ses gelsin istiyoruz siyasetten uzak  birlik beraberlik sesi.

 Ruhi DOĞAN : Siyaset yapacak olan arkadaşlara her  partinin kapısı açık

 Bakın özellikle söylüyorum dernek dediğin zaman siyaset yok.  Neden yok?  Siyaset  yapacak arkadaşlarımız varsa her partide ilçe başkanının kapısı açık.  Dernekteki her bir vatandaşın siyasi görüşü olabilir ama bu  derneğe yansıtılmamalıdır.  Eşit mesafede  topluma mesaj verecek  şekilde gelecekteki  nesillerimize örf ve adetlerimizi tanıtmak amacıyla böyle bir birlikteliğimiz var.  İyi olduğunu ve  olacağını düşünüyorum.  Sağolun sizin gibi dostlarımız arıyorlar röportaj yapıyorlar ufak tefek inşallah elimizden geldiğince Germenci’ğede tanıtım için katkı yaptığımızı düşünüyorum.

Sedat ÜNLÜ : Şimdi Ruhi bey çiftçisiniz inciriniz var zeytininiz var. Son dönemde özellikle bu bölgemizde de  jeotermal santralleri var incir bitti şu bitti bu bitti gibi Aydın’da büyük sesler var. Ürünlerinize zararı oldu mu? Yani içinde olduğunuz yaşayan biri olarak soruyorum size,ürün mü azaldı kalitesi mi düşüyor ne şekilde bir zararı var?

Ruhi DOĞAN : Üründeki kalite düştü

Net cevap vermek gerekirse tabiki zararı var. Üründeki kalite düştü. Kalite düştü derken geçen yıl,bu yıl yine keza aynı şekilde yani verim yüzde kırk eksikti bizim bölgede.  Bu Allah’ tan gelen birşey belki ama bir yıl önce biz rekoltemiz çok iyi olmasına rağmen kaliteli incir alamadık.  Bence bu jeotermalin incire zararı çok.  Ama yapabileceğimiz bir şey var mı?  Birlik beraberlik olamadığımız için, incir üreticisi olarak bu saatten sonra seyretmekten başka birşey yapabileceğimizi de zannetmiyorum.

Ruhi DOĞAN : Yetkililere sesleniyorum

Onun için yetkililere seslenmek istiyorum eğer bu bölgedeki üretici  yani incir üreticisi dediğin zaman Aydın’ın  mesela  41 bin nüfusu varsa bunun 38 bini incirden geçimini sağlayan halktır. Bunu çarptığın zaman incirden geçimini saglayan nüfus sayımız ortaya çıkıyor. Bunuda dikkate alarak ne yapılabilecekse, ne önlem alınacaksa, filtre konulacaksa, yer altına verilecekse de  verilsin.  Havaya verilmesi bize zarar veriyor. Ve pis kokular oluşuyor. Bu haliyle havada buharlaşınca havada kalmayacak yere düşecek mahsulün üzerine onun için bence zararı var. Ama dediğimiz gibi inşallah dikkate alırlar. Yapacak birşey var mı artık yetkililere kalmış.

Sedat ÜNLÜ : Köyünüzün siyasi tablosu nedir, son seçimlerdeki oy oranlarından bahsedermisiniz ?

Ruhi DOĞAN : Vatandaş çalışana göre oyunu değiştiriyor

Son seçim taplosunda Ak Parti  143 atıyorum onun arkasından CHP 140, arada üç beş oynuyor MHP burda 55 tane oy çıkardı. Bu zaman zaman çıkıyor  130 - 140 olduğu zaman oldu. İşte burada vatandaş çalışana göre oyunu değiştirebiliyor. İlla bu seçimde 140 tane AKP  yada CHP çıktı diye aynısı çıkacak anlamına gelmez.  Çalışmaya bağlı,o yüzden tablolara çok takılmıyorum. Saygı duyuyorum. Kim Allah rizası için bu memlekete bir çivi dahi çakıyorsa Allah razı olsun. 

Sedat ÜNLÜ : Halı saha ne zaman yapıldı, kim yaptırdı nasıl yapıldı?

Ruhi DOĞAN : Halı Saha Hazine Arazisi Üzerine Yapılmış

Halı saha İl Özel İdare kapanmadan önce İl Özel İdare’ ye dilekçe veren mahallelere halı saha yaptırma kararı almışlardı. O günkü şartlarda halı saha yapıldı. Ama hazine arazisi üzerine yapılmış. Şu anda sahibi yok. Belediye bir işlem yapamıyor. İhale çıkarıp bir vatandaşa verilip burasının işletilmesi lazım aslında. Hazinede görüldüğü için hazinede buraya bir işlem yapmıyor. Çünkü kenarda bir arazi. Belediyenin alması lazım ki,  bir vatandaşa verilip burası işlesin.

Ruhi DOĞAN : Muhtarlık Vasıtası İle Yapılmıştı

 Gençler zaman zaman gidip sosyal aktivite yapıyor mu? Yapıyor. Ama bunun bakımını kim yapacak. Kişisel düşüncem bu yerin bir ihale usulu ile kanunlara, nizamlara uyarak vatandaşa verilip ; soyunma kabini, sıcak suyu tüm ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Soyunma odalları tamamlanmamış yarım. Çünkü o zaman için seçimler vardı. Sanırım o sebeble yarım kaldı. Muhtarlık vasıtası ile yapılmıştı burası. Şu anda içinde yeterli tesisatı yok.

Sedat ÜNLÜ : Gençlik Spor Müdürlüğü ilgilenebilir mi konuyla ilgili?

Ruhi DOĞAN : Yetkililerimizin Konuyu Çözüme Kavuşturacaklarına İnanıyorum

Hazinenin mal müdürlüğünün ilgilenmesi lazım. Ama yerleşim alanı içinde olduğu için belki belediyeye devredilebilir. Birilerinin artık buraya el atması lazım yoksa bu şekilde çürüyüp gidecek. Yapılan masrafta boşuna gitmiş olacak. Buraya bir değer verilip, bir hizmet yapılmışsa bunun sağlıklı bir şekilde kalıp bu mahalledeki gençlerimize hizmetinin devamından yanayım. Yetkililerimizin en kısa zamanda konuyu çözüme kavuşturacaklarına inanıyorum. 

Röportaj : Sedat ÜNLÜ

dsc_2998-001.jpgdsc_3000-001.jpgdsc_3004-001.jpgdsc_3027-001.jpg

dsc_3028.jpgdsc_3041.jpgdsc_3049.jpgdsc_3061.jpgdsc_3064.jpgdsc_3066.jpgdsc_3081.jpgdsc_3087.jpgdsc_3098.jpgdsc_3103.jpgdsc_3113.jpgdsc_3115.jpgdsc_3125.jpgdsc_3128.jpgmanset-icin.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10008 defa okunmuştur
YORUMLAR
Tebrik
Ruhi. Doğan
Aydın Özel ve Ekibini kutluyor. Başarıların Devamını dilerim.
20 Ocak 2017 Cuma 20:02
95.14.255.152
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim