• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tevfik Ata TEKİN : Arkadaşlarımızla Gururlanıyoruz +-
02 Ocak 2017 Pazartesi 19:45

Tevfik Ata TEKİN : Arkadaşlarımızla Gururlanıyoruz +-

AydınÖzel Gazetesi Spor Muhabiri Emrullah TURGUT, TÜFAD Başkanı Tevfik Ata TEKİN İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Spor Muhabiri Emrullah TURGUT, TÜFAD Başkanı Tevfik Ata TEKİN İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Kendinizi tanıtır mısınız?

Tevfik Ata TEKİN : İlk, Orta ve Lise Eğitimimi Aydın’da Tamamladım

Aydın doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimlerimi Aydın’da tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi Spor Bölümü Manisa mezunuyum.

Tevfik Ata TEKİN : Üniversite Eğitimim Döneminde Profesyonel Futbolcuydum

Üniversite eğitimim döneminde de profesyonel olarak futbol oynamıştım. Üniversiteyi tamamladıktan sonra da futbol oynamaya devam ettim. Sökespor, Osmaniye, bir ara Demirspor’a kiralık gittim. Sonra tekrar Osmaniye olmak üzere futbol oynamaya devam ettim.

Tevfik Ata TEKİN : Öğretmenlik Yaparken Futbol Oynayabiliyorduk

Beden Eğitimi Öğretmenliği yaparken aynı zamanda profesyonel futbol oynayabiliyorduk. Son olarak Osmaniye’de profesyonel futbol yaşantımı bitirip Aydın’a geldim.

Emrullah TURGUT : Futbola ne zaman nasıl başladınız?

Tevfik Ata TEKİN : Futbola Orta Mahallespor’da Başladım

Futbola Aydın’ın 1. Amatör Küme takımlarından Orta Mahallespor takımında başladım. Oradan Söke’ye geçtim, profesyonel oldum. Uzun bir süre Sökespor’da kaldım.

Tevfik Ata TEKİN : Osmaniye’de Profesyonel Futbolu Bıraktım

Atamam Osmaniye’ye oldu, Sökespor’dan Osmaniye’ye geçtim. Bir dönem Osmaniye’den Demirspor’a kiralık gittim. Daha sonra tekrar Osmaniyespor’a döndüm. Osmaniye’de de bıraktım.

Emrullah TURGUT : Antrenörlük belgenizi futbolculuk döneminizde mi aldınız futbolu bıraktıktan sonra mı?

Tevfik Ata TEKİN : 2011 Yılında Pro Lisansımı Aldım

Dokuz Eylül Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Bölümünden 1983 yılında mezun olduğumda TFF B lisansıyla mezun olmuştuk. İlerleyen dönemde lisansımız TFF A’ya yükseltildi. Daha sonra 1995 yılında teknik direktörlük kursuna gittim. 1996 yılında da teknik direktör oldum. 2011 yılında da TFF teknik direktörlük belgemi güncelleyerek Pro Lisans belgemi aldım. Şuanda Bergama’da Gençlik Gelişim Sorumlusu olarak göreve devam etmekteyim.

Tevfik Ata TEKİN : 5 Adet Kitap Yazdım

1996 yılında Adnan Menderes Üniversitesi BESYO’da göreve başladım. 2012 yılına kadar BESYO’da özellikle Futbol Antrenörlüğü Bölümünde öğretim görevlisi olarak devam ettim. Bu anlamda yazılmış 5 tane kitabım var. Yaklaşık 42-43 tane bildirim var, bunların 4’ü uluslar arası bildiriler. 

Emrullah TURGUT : Hocam bir kulübün aynı sezon içerisinde 3-5 teknik direktör değiştirmesini nasıl değerlendirirsiniz?

Tevfik Ata TEKİN : İstikrar Başarıyı Getirir

Yanıtı gayet açık ve net; Türkiye’de ve dünyada başarılı olan takımların karakteristik özelliklerine bakacak olursanız istikrarı görürsünüz. Gerek futbolcu olarak, gerek antrenör olarak başarıyı yakalamanın temel kriteri istikrardan geçer.

Tevfik Ata TEKİN : Kadro Mühendisliğinizin İyi Olması Lazım

Burada özellikle oyuncu bağlamında kadro mühendisliğinizin iyi olması gerekiyor. Bu kadro mühendisliği sonrasında bu oyuncuları iyi antrene edecek, onları verimli hale getirecek mutlaka bilgi, birikim ve donanım açısından zengin bir hocayı da işin başına getirip uzun soluklu bir çalışma ortamı yaratılması gerekiyor. Bu ortam yaratıldıktan sonra başarı kendiliğinden geliyor. Örnek isterseniz; Başakşehir, Altınordu örnekleri mevcut. Bunlar istikrardan yana olan takımlar ve istikrarın sonrasında da sonucu alan takımlar.

Tevfik Ata TEKİN : Hoca ve Oyuncu Sirkülasyonu Fazla Olan Takımlar Küme Düşüyor

Türkiye’de küme düşen takımların ortak karakteristik özelliği var; en fazla oyuncu, hoca sirkülâsyonunun yaşandığı takımlar maalesef o sene bir alt kümeye düşmekteler. Bu da aslında yönetimin başarı ya da başarısızlığını oluşturuyor. Yönetim demek ki gerek oyuncu seçiminde gerekse de o oyuncuları antrene edecek antrenör seçiminde doğru, akılcı kararlar, isabetli kararlar veremiyorlar.

Emrullah TURGUT : TÜFAD başkanlığına nasıl geldiniz?

Tevfik Ata TEKİN : 1995 Yılında 5 Arkadaş Başvuruda Bulunduk

TÜFAD Aydın Şubesi öncelikli olarak İzmir Şubesine bağlıydı. Biz 1995 yılında müteşebbis heyeti olarak 5 arkadaş İzmir şubesine başvuruda bulunduk. Aydın şubesini açma isteğimizi öncelikle İzmir şubesine, sonra genel merkeze ilettik. Daha sonra genel merkezin ve İzmir şubesinin oluruyla Aydın şubesi İzmir’den ayrılmış oldu.

Tevfik Ata TEKİN : Kurucu Başkanımız Kamber Altıntaş

Burada kurucu başkan olarak Kamber Altıntaş göreve geldi. Onun önderliğinde yapılanma sürecimiz oluştu. Kamber Altıntaş hocayla birlikte 1996 yılından itibaren TÜFAD Aydın Şubesi İzmir Şubesi’nden ayrılarak kendine ait bağımsız bir şube olarak faaliyetlerini sürdürdü.

Tevfik Ata TEKİN : Göksel Hoca 10 Yıl TÜFAD Başkanlığı Yaptı

Kamber hoca görevini bıraktıktan sonra Göksel Özdemir TÜFAD Aydın başkanlığını 10 yıl kadar sürdürdü. Göksel hocanın genel sekreteri olarak onun yönetiminde de görev aldım. O zaman üniversitedeki çalışmalarım, kitap çalışmalarım olduğu için kendimi bırakın TÜFAD’a çok zaman ayıramıyordum.

Tevfik Ata TEKİN : Göksel Hoca Görevi Bıraktıktan Sonra TÜFAD Başkanlığını Devraldım

5 kitabın yazımı süresince tümüyle değişik kaynaklar okuma, literatür tarama gibi uzun soluklu bir süreç olduğu için Göksel hocanın yönetiminde de genel sekreter olarak görev aldım. Göksel hoca görevi bıraktıktan sonra 4 dönemdir TÜFAD Aydın başkanlığını ben yürütüyorum.

Emrullah TURGUT : TÜFAD olarak yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Tevfik Ata TEKİN : Aydın İlinin Antrenör İhtiyacını Karşılamak İçin Kurslar Açıyoruz

TÜFAD olarak öncelikle Aydın ilinin gereksinimi olan antrenör ihtiyacını karşılamak anlamında kurslar açıyoruz. Bu açtığımız kurslarla her kulübün yönetmelik gereği olan bir antrenörün olması ilkesiyle her kulübe antrenör yetiştirmek ilkesiyle olanak sağlıyoruz.

Tevfik Ata TEKİN : 2 Yılda Bir Zorunlu Gelişim Seminerlerimiz Var

Aydın ili içerisinde var olan antrenörlerin bilgi birikimlerini 2 yılda bir de olsa zorunlu gelişim seminerleriyle geliştirip yenilemeye çalışıyoruz. Bunun dışında aydın ilinde rutin aralıklarla antrenörlerden gelen istek doğrultusunda kendi bünyemiz içerisinde seminerler verilmekte. Bu seminerler yoluyla üyelerimizin bilgi, birikim, donanımlarını geliştirip bu anlamda onlara katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Tevfik Ata TEKİN : Sözleşmeleri TÜFAD’da Yapıyoruz

Antrenörlerimizin sözleşmelerini burada yapıyoruz. Bu sözleşmelerin federasyondan onaylanması ve takibi sürecini devam ettiriyoruz. Yaptığımız uygulamalar bunlar.

Emrullah TURGUT : Aydın’daki antrenörlerin sayısı yeterli mi? Antrenörlerin nitelikleri yeterli mi?

Tevfik Ata TEKİN : Antrenör Sayımız Şuan İçin Yeterli

Aydın’da antrenör sayısı kulüp sayısına göre bakıldığında şuan için yeterli. Son olarak 12-22 aralık tarihleri arasında Mustafa Yağcı TFF-C Antrenörlük Kursu açmıştık. Buradan da 30 antrenör arkadaşımızı mezun ettik. Onlarında antrenörlük belgeleri yakın zamanda gelecek ve aydın antrenör kadromuza 30 arkadaşımız daha katılmış olacak.

Tevfik Ata TEKİN : Arkadaşlarımızla Gururlanıyoruz

Bur arada antrenör sayımız özellikle gerek amatör bazda, gerek profesyonel bazda takımlarımız için yeterli. Burada sayısaldan daha önemlisi bilgi, birikim anlamında yeterli olup olmadığıdır. Bunun sorgulanması gerekiyor. Fakat bu açıdan Aydın ilinde var olan antrenörlerimiz değişik kategorilerde takımlarını bir üst lige çıkartmış, o üst liglerde başarılı olmuş sayısız hocamız var.  O arkadaşlarımızla övünüyor, gururlanıyoruz. O arkadaşlarımızın uluslar arası ölçekte de mutlaka bulunmalarını canı gönülden arzu ediyoruz. Bunların olması Aydın Antrenörler Derneği olarak bizi son derece gururlandırıyor.

Devamı Gelecek..

Röportaj : Emrullah TURGUT

_dsc6600.jpg_dsc6592.jpgmanset-047.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4675 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim