• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışmasına Araştırma Ödülü
15 Nisan 2019 Pazartesi 13:57

Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası Çalışmasına Araştırma Ödülü

Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası çalışmasının bir parçası olan “Sigarayı Kimler İçer, Kimler Bırakabilir?”

Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası çalışmasının bir parçası olan “Sigarayı Kimler İçer, Kimler Bırakabilir?” başlıklı araştırma, Türkiye Psikiyatri Derneği 23. Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu’nda ikincilik ile ödüllendirildi.

 

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde, Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ünübol ve Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar koordinatörlüğünde yürütülen ve 125 klinik psikoloji yüksek lisans öğrencisinin görev aldığı TURBAHAR-Türkiye Bağımlılık Risk Profili ve Ruh Sağlığı Haritası çalışmasının bir parçası olan “Sigarayı Kimler İçer, Kimler Bırakabilir?” başlıklı araştırma, Türkiye Psikiyatri Derneği 23. Yıllık Toplantısı ve Klinik Eğitim Sempozyumu’nda ikincilik ile ödüllendirildi.

 

Türkiye’de en geniş, dünyada ikinci en büyük çalışma

 

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Ünübol, araştırmanın önemini şu sözlerle vurguladı:

 

“Bu araştırma sigara bağımlılığının psikolojik yönleri üzerine ülkemizde yapılmış en geniş, dünyada ise ikinci en büyük çalışma. 81 ilde 25 bine yakın kişi ile görüşüldü. Sigara kullanımının nedenleri konusunda birçok araştırma yapılmış olmakla birlikte bu araştırmada temel odak noktamız bırakabilenlerin özelliklerinin saptanmasıydı. Zira taranan 18 yaş üstü toplumda; erkeklerde %53, kadınlarda %34 gibi bir sigara bağımlılığı ile karşılaştık. Sigara içenlerin 2/3’ü sigarayı bırakmak istiyor, birçoğu başarısız oluyor. Eğer sigarayı bırakabilenlerin ortak psikolojik özellikleri saptanabilirse, bırakmak isteyip de zorlananlara yardımcı olunabilmesi için önemli bir adım olacaktı. Bu araştırmada önemli ipuçları elde ettik ve bilim dünyası ile paylaştık.”

Haber : Helin ÖDEN

1555320743_d__l_t__reni.jpg1555320743_g__kben_h__zl___sayar_h__seyin___n__bol.jpg1555320759_genel.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 691 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim