• Aydın19 °C

Bekir AYGÜL / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bekir AYGÜL / Köşe Yazarı

2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ VE 2010 YILI BEKLENTİSİ

30 Aralık 2009 Çarşamba 02:46

Bekir YÖRÜKOĞLU

“2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ VE 2010 YILI BEKLENTİSİ”

2009 yılı her birimizin beklentilerini karşıladı veya karşılamadan geldi geçti. Bu arada 2009 yılında Türkiye ve Dünya kamuoyunu işgal eden pek çok hususlar oldu:

             2005’te 6 sıfır atıldıktan sonra YTL adını alan Türk Lirası,TL olarak banknotlar, yeni tasarımı ve gelişmiş güvenlik önlemleriyle kullanıma sunuldu.

 20 bin kadar İsrail askeri, yoğun tank ateşi ve F-16 uçaklarıyla birlikte Gazze ye girdi.

ABD’nin ilk siyahi başkanı Barack Obama, yemin ederek göreve başladı.

Recep Tayyib Erdoğan Davos'ta katıldığı" Bir daha Davos'a geleceğimi sanmıyorum" diyerek paneli terk etti. Bu davranış Ortadoğuda ses getirdi.

ABD’nin eski Başkanı George Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'ye 3 yıl hapis verildi.

Ankara ile Eskişehir arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren, seferlerine başladı. Erdoğan'ın kullandığı tren, 250 km hıza ulaştı.

BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nu Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götüren helikopter Göksun ilçesinin Çardak beldesi yakınlarında düştü. Helikopter 2 gün sonra bulundu.

29 Mart 2009 da yerel seçimler yapıldı.Yerel seçimlere kan bulandı.Şanlıurfa, Diyarbakır, Ağrı, Kars, Van ve Afyon'da çıkan silahlı kavgalarda 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı

İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6'dan yüzde 15.5'e çıkarak yeni bir rekor kırdı

5 bin kadar işçi 32 yıl sonra 1 Mayıs için Taksime çıktı. 1977 olaylarından sonra,en büyük kalabalık Taksimde toplandı

Ergenekon soruşturması nedeniyle Atatürkçü Düşünce Derneği'nin düzenlediği Tandoğan'daki Cumhuriyet Mitingi'ne binlerce kişi katıldı.

Ford Otosan Kocaeli'nde üretilen Ford Transit Connect'lerin Amerikaya ihracatına başladı.Bu,Türkiye'den otomotivin ana pazarına ihraç edilen ilk Türk üretimi araç olarak tarihe geçti.

Dans ve müziğin efsane yıldızı Michael Jackson öldü. Jackson 50 yaşındaydı.

Asya Kıtası’ndan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak olan ve hattın en önemli ayağını Türkiye’nin oluşturduğu Nabucco Projesi’nin anlaşması imzalandı.

Sigara yasağının kapsamı genişletilerek yürürlüğe girdi.Eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi artık yasak.

Türkiye ve Suriye karşılıklı olarak vizeyi kaldırdı.

DTP "temelli" kapatıldı. DTP'nin üst düzey yöneticilerine siyaset yasağı getirildi. Yasaklı isimler 5 yıl süreyle siyaset yapamayacak.

Hükümetin “demokratik açılım, milli birlik ve kardeşlik” projesi, muhalefetin yoğun eleştirisi altında devam etti.

Aydın gündemini işgal eden hususlar ise:

Yerel seçimlerde, Aydın merkezde uzun bir süreden sonra ilk defa CHP belediye başkanlığını kazandı. Belediye meclisinde ve il genel meclisinde CHP ve MHP koalisyonu oluştu.

Çine barajı ve İkizdere barajının biran önce bitirilip, su tutulması konusunda milletvekillerinin yoğun  çalışma içine girmeleri halktan büyük destek gördü.

Aydın’a yapılan yüksek maliyetli üst geçitler ve teleferik hadisesi tartışmalara neden oldu. Aydın belediyesinin borçları epeyce gündemden düşmedi.

Jeotermal konusunda çalışmalar hızlandı.

Ayrıca çilek,domates,şeftali… vb festivaller ile deve güreşleri, Ekonomik ve sosyal etkinlik açısından halkımızın beğenisini kazandı.

 

2009 yılı bu şekilde geçerken, 2010 yılından da her kesimin, her kuruluşun ve herkesin beklentileri farklı farklı olsada. tüm Aydınlıların ortak beklentileri var. Siyasetcilerden, yöneticilerden, hükümetten ve yerel yöneticilerden beklentileri, istekleri  var… Halkımızın isteklerini kamuoyuna duyurmak adına beklentilerini dillendirmeye çalışalım…

            Siyasetcilerden beklentisi nedir ?

            Aydın diğer illerden farklı olarak demokrasi şehidi vermiş bir il olma özelliğinden dolayı siyasetle uğraşmak, Aydın insanı için bir ayrıcalık ve övünç kaynağıdır. Çünkü hizmetin kalitesi siyasette saklıdır. Muhalefet partilerinden demokrasiye bağlılık, hizmete yoğunlaşmalarını, her hangi bir beklenti içine girmeden siyaseti sadece halka ve hakka hizmet amacıyla yapmalarını, sorunlarına kesin çözüm üretmelerini bekler.

Halkımızın muhalefet partilerinden özellikle beklentisi, Aydın’da ne gibi projeler üreterek yol sorununu çözeceksiniz ? otopark sorununa ne gibi bir çözüm bulacaksınız ?  temizlik ve su sorununa ne gibi bir çözüm getireceksiniz ? suyu nereden bulacaksınız, hükümet desteği olmadan büyük projeleri hayata geçirebilecekmisiniz ? borçları nasıl ödeyeceksiniz yada borçlanmayla işi yürütebilecekmisiniz ? bütün bu soruların cevaplarını merak ediyor.

            Halkımızın iktidar partisinden beklentileri muhalefet partilerinden beklentilerinden biraz farklı olarak Aydın’a biraz daha fazla hizmet etmeleri, kaynakları Aydın’a doğru kaydırmaları beklentisi içindeler. Bu beklentiler doğrultusunda adımlar atılır, uygulanabilir projeler yapılırsa hem aydın kazanır hemde genel seçimlerde halk iktidara tekrar bir avans daha verir.

            Bu dileklerimle 2010 yılı hepimize hayırlı olsun.

Bu yazı toplam 697 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim