• Aydın15 °C

Adnan AYTAŞKIN / Genel Yayın Yönetmeni

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adnan AYTAŞKIN / Genel Yayın Yönetmeni

2011 Aydın ve Türkiyedeki Oyları Nasıl Olacak

28 Kasım 2010 Pazar 20:12

2011 Genel Seçimlerinde Siyasi Partilerin Aydın ve Türkiyedeki Oyları Nasıl Olacak

Değerli okurlarımız bilindiği üzere önümüzdeki yıl 2011 yılının Haziran ayında genel seçimler yapılacak. Sonuçlara dair bir değerlendirmede bulunacağım.

Öncelikle İktidar Partisi olan AK Parti den başlamak istiyorum. Ak Parti Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile son Genel Seçimine girecek ve tekrar birinci parti olacaktır. Çünkü Ak Partiden memnun olan bir kesim var o kesim Başbakan Erdoğandan vazgeçmeyecektir.

Aydında ise Ak Parti ne yapar derseniz Ak Parti, CHP ve MHP nin yarıştığı seçimde ilk 2 ye gireceğini düşünüyorum. MHP nin durumuna göre 3 yada 2 milletvekilliği çıkaracaktır. Bunda ağırlıklı etkende adaylar olacaktır.

Gelelim Cumhuriyet Halk Partisine ( CHP ) Sayın Kemal Kılıçdaroğlu nun dediği gibi İktidar yolu bu seçimde biraz zor. Öncelikle CHP Kurultay yaparsa ki öyle görünüyor oradan Kemal Kılıçdaroğlu isminin çıkıp çıkmayacağı da soru işareti olarak duruyor. Çünkü Deniz Baykal ve Önder Sav ın partinin merkezini kolay bırakacağına inanmıyorum. Ancak Kemal Kılıçdaroğlu kurultaydan çıkarsa çok iyi derecede oyunu artıracaktır. Ama İktidar yolunu gözlemesi için bir dönem kaliteli muhalefet yapmayı öğrenmesi gerekiyor.

Aydında ise CHP % 25 oyunu alır daha fazla birşey çıkmaz. CHP Aydından 2 Milletvekili çıkarır. Daha fazla Çıkarsa da Milletvekili Adaylarının etkili seçilmesiyle olacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi gerçekten Aydında çok güçlü bir parti. Genel Merkeze Rağmen bu başarılı duruştan dolayı MHP Aydın İl Başkanı Hasan Muti ve Yönetinimi kutlamak gerekiyor. Ancak Türkiye geneli Ak Parti yi sevmeyen MHP li bir grup seçmenin oylar bölünmesin diyerek oylarını CHP yönünde kullanmasından dolayı MHP nin baraj sorunu vardır.

Eğer MHP Baraj sıkıntısını aşarsa Aydından 3 yada 2 milletvekili çıkararak ilk 2 ye girecek diğer siyasi partidir.

Gelelim mecliste grubu olan diğer partiye. BDP ise Parti olarak seçime girme cesaretinde bulunamayacaktır. Çünkü baraj altında kalır. Bu riski almazlar. Ancak BDP nin oylarında ciddi bir artış bekliyorum. Çünkü önceki dönem Genel seçimlerinde BDP Bağımsız Aday sistemini ilk defa denemişti. Ve sisteme yabancı birçok BDP li oyları boşa gitmesin diye Bağımsız adaya oy vermemişlerdi. Bu sefer değişik baskı çeşitleri de uygulanacaktır. BDP nin en az 50 Milletvekili çıkaracağını düşünüyorum.

Sonuç olarak Ak Parti İktidar, CHP oylarını artırmış yenilenmiş güçlü bir muhalefet, MHP ise Barajı geçerse Mecliste bir grup olacaktır. Önümüzdeki dönem 50 milletvekili çıkarmasını beklediğim BDP nin siyasetteki rolü artacaktır.

Aydında ise durum 3 - 2 - 2 : 7 Milletvekili olacaktır. CHP 2 Milletvekili çıkarırken Ak Parti ile MHP arasında birincilik ve 3 Milletvekili rekabeti olacaktır.

Hoşçakalın..

www.aydinozel.com Adnan Aytaşkın

Bu yazı toplam 758 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim