• Aydın28 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ayşe ÖZDEMİR Kadınların Seçilme Hakkını Unutmadı
05 Aralık 2016 Pazartesi 14:42

Ayşe ÖZDEMİR Kadınların Seçilme Hakkını Unutmadı

Aydın CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe ÖZDEMİR 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 82. Yıldönümü Dolayısı İle Basın Toplantısı Düzenledi.

Aydın CHP İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe ÖZDEMİR 5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 82. Yıldönümü Dolayısı İle 1999-2000 Yıllarında CHP’nin ilk kadın Genel Başkan Yardımcısı, Parti Meclis Üyesi, Sendikacı, Yazar Yaşar SEYMAN'ın da katıldığı bir Basın Toplantısı Düzenledi.

CHP Aydın İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısına CHP Aydın İl Başkanı Bayram İNCİ, CHP Gençlik Kolları Başkanı Emre Yılmaz, CHP Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı Yılmaz Tilki, Efeler Belediye Başkanı Mesut ÖZAKÇAN, CHP Efeler İlçe Kadın Kolları Başkanı Ülkü KURUKAYA DALAR, İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyeleri ve bir kısım partililerinde katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe ÖZDEMİR şunları söyledi.

Ayşe ÖZDEMİR : Hakkın Alınışın 82. Yıldönümü

Bugün,  5 Aralık 2016 Türk Kadının ‘’ Seçme ve Seçilme Hakkı’nı alışının 82. Yıldönümü ’’ Kadın hareketinin siyaset yapmaya dair taleplerinin ve mücadelesinin devamı olarak, Mustafa Kemal ATATÜRK ’ün önderliğinde, onun eşsiz öngörüsü sonucu, 5 Aralık 1934’te pek çok Avrupa ülkesinden çok önce kadınlara verilen bu hak, kadınlar açısından bir devrimdir.

Ayşe ÖZDEMİR : Olması Gereken Yerde Değiliz

Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biridir. Aradan geçen 82 yılda, biz kadınların kazanımlarını daha ileriye taşıması gerekirken, eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında, önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada, maalesef olması gereken yerde değiliz.

Ayşe ÖZDEMİR : Temsilde Adaletten Söz Edemiyoruz

2015 Genel Seçimi sonucunda biz kadınlar, TBMM’de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar, yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz ancak haklara ulaşmada eşit değiliz. Oysa daha çok kadın vekil demek, kadına yönelik şiddet, kadın istihdamı, eğitim gibi konuların daha fazla ele alınması ve çözüm üretilmesi demektir. Ne yazık ki hala ‘’ TEMSİLDE ADALETTEN ‘’ yada ‘’ SONUÇTA EŞİTLİKTEN ‘’ söz edemiyoruz.

Ayşe ÖZDEMİR : Eşit Temsil Eşit Katılımdır

‘’ Anayasa önünde Kadın ve Erkek eşittir’’ demek yeterli olmamakta, Kadınlar Anayasa ve yasalarla zorunlu kılınacak özel önlemlerle desteklenmedikçe ‘’ sonuçta eşitlik ‘’ten söz edilememektedir. Oysa demokrasilerde en önemli iki unsur, eşitlik temeline dayalı TEMSİL ve KATILIMDIR. Yani EŞİT TEMSİL ve EŞİT KATILIMDIR.

Ayşe ÖZDEMİR : Eşit Olmadan Toplumsal Refah Sağlanamaz

Hayatın her alanında kadın ve erkek eşit olmadan toplumsal refah sağlanamaz. Toplumsal refahın sağlanması için kadınların siyasal yaşama katılımlarının önündeki pek çok engelin kaldırılması gerekmektedir. Kadınların eğitimden yeteri kadar faydalanamaması, çalışma hayatında yer alamaması, çalışanların ise erkeklerle eşit koşullarda olmaması en büyük engellerdendir.

Ayşe ÖZDEMİR : Türk Kadını Geride Olmayı Haketmiyor

Türkiye, dünyada kadınların eğitim düzeyi açısından 104, Ekonomi ve fırsat eşitliği açısından 127, İş gücüne katılma oranı açısından 123. Sıradadır. Türk Kadını dünya sıralamasında her alanda bu kadar geride olmayı hak etmemektedir. Toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlara dayattığı geleneksel yargıları, kadınların sadece eş olma ve annelik rolleri ile sınırlandırılması da önemli sorunlardandır.

Ayşe ÖZDEMİR : Eğitim Var Olmanın En Önemli Aracıdır

Oysa eğitim, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda var olabilmelerinin en önemli aracıdır. Ne yazık ki AKP iktidarı kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri bir biri ardına devreye sokmuştur. 4 + 4 + 4 eğitim sistemi, taşımalı eğitim sistemi, kız öğrencilerin beşince ve altıncı sınıftan sonra eğitimlerini bırakmalarına sebep olmuştur.

Ayşe ÖZDEMİR : Kadınlar Eşit İşe Eşit Ücret Alamıyor

AKP, Kadın İstihdam Paketi ile kadınları iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırarak, eve ve güvencesizliğe hapsedecek düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca kadınlar çalışma hayatında çoğunlukla kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırılmakta, çalışan erkeklerle ‘’ eşit işe eşit ücret ‘’ alamamaktadır.

Ayşe ÖZDEMİR : İktidar Kadınların Kimliğine Hükmetmeye Çalışıyor

Mevcut iktidar, kadınların kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, gece sokakta yürüyüp yürüyemeyeceğine, kahkaha atıp atamayacağına karar vermeye, kılık kıyafetine, zihnine, bedenine, kimliğine hükmetmeye çalışmaktadır.

Ayşe ÖZDEMİR : Daha İyi Örgütlenmemiz Gerekmektedir

Kadınların önündeki bu engeller, kadının siyasal yaşama katılma konusunda erkeklere oranla çok daha fazla mücadele vermek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Kadınların bu konuda, bugüne kadar verdikleri mücadele çok çok değerlidir. Ancak gelinen noktada, Anayasa ve yasalarda var olan haklarımızı hayata geçirmek için daha iyi örgütlenmemizin, dayanışmamızı güçlendirmemizin, emeğimizi birleştirmemizin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Ayşe ÖZDEMİR : Örgütlü Mücadelenin Sonuçları Alınıyor

Yakın zamanda kız çocuklarının tecavüzcüsü ile evlendirilmelerinin önünü açacak yasa tasarısının geri çekilmesi, kadınların dayanışarak, güçlerini birleştirerek verdikleri örgütlü mücadelenin sonucudur.  Yine, siyasi partiler yasasında, kadın lehine yasal düzenlemeler yapılması, seçim sisteminde kadınları engelleyen ayrımcı unsurların kaldırılması kadın ortak mücadelesi ile olacaktır.

Ayşe ÖZDEMİR : Kadınlara Özgür Bir Dünya Diliyoruz

Biz inanıyoruz, ‘’ DÜNYA YERİNDEN OYNAR, KADINLAR BİRLİK OLSA ‘’. Birlik olacağımız inancıyla tüm kadınlara her alanda eşit özgür bir dünya diliyoruz.

CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre YILMAZ, Konuşmasında şunlara yer verdi.

Emre YILMAZ : Aydında Temaslarda Bulunmaktayız

Değerli parti büyüklerim, değerli basın emekçileri. Bizde Aydına bazı temaslarda bulunmaktayız. 5 Aralık ile ilgili Kadın kollarımızın açıklamasına icabet ettik. Aydın’ın ne kadar laik, demokrat ve ne kadar ilerici bir kent olduğu bilincinde olduğumuzdan dolayıdır ki buradayız.

Emre YILMAZ : Kadınlara Destek İçin Buradayız

Kadınların Cumhuriyet Halk Partisinin Kadınları bu ilerici laik, demokrat damarından sonraki süreçte ne kadar ileriye taşıyacağını hepimiz zaten biliyoruz. Bu mücadeleyi veren bir gelenekten geldiğimizin de bilincindeyiz. Kadınlar mücadelelerinde her zaman daha ileriyi gösterecektir bizlere. Bu noktada da zaten onlara destek için buradayız.  Pozitif ayrımcılık olmasından ki onlara da söz burada vermek istiyorum. Buyrun Yaşar Hanım.

1999-2000 Yıllarında CHP’nin ilk kadın Genel Başkan Yardımcısı, Parti Meclis Üyesi, Sendikacı, Yazar Yaşar SEYMAN'ın Konuşmasında şu konulara değindi.

Yaşar SEYMAN : Kadınlar, Gençler ve Ana Kademe

Sevgili Başkanım, sevgili Gençlik Kolları Genel Başkanımız, Kadın Kolları Başkanımız, Efeler Belediye Başkanımız Mesut ÖZAKÇAN bey, değerli partililer, sevgili kadınlar, sevgili gençler bu ne güzel tablo. Tam böyle özlenen bir tablo. Kadınlar, gençler ve Ana kademe.

Yaşar SEYMAN : Seçme ve Seçilmenin 82. Yıldönümü

Her ilde bunu çok arıyorum. Özlediğim tabloydu ve Aydında karşılaştığım için çok mutluyum. Bugün 5 Aralık Seçme ve Seçilme Hakkı’nın  82. Yıldönümü. Bu hakkı veren bizim ilk Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal ATATÜRK. Böyle bir emaneti almanında heyecanı içindeyiz.

Yaşar SEYMAN : CHP Kadın hakları Konusunda Adımlar Atmıştır

O nedenle bir hakkın verilmesinden daha önemli olan o hakkın yaşama dönüştürülmesidir. Bu hakkı yaşama dönüşümünde Cumhuriyet Halk Partisinin çok büyük katkısı olmuştur. Çok büyük emeği olmuştur. Türkiye Siyasetine Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Hakları konusunda gerçekten devrim niteliğinde adımlar atmıştır. Bu adımlar nedir diye soracak olursanız.

Yaşar SEYMAN : İlk Defa Kota'yı CHP Getirmiştir

Koskoca Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayını bir kadın divan başkanı yönetmiştir. Bu ilktir ülkemizde. Meclis Başkanvekili, Bakanlar çeşitli alanlarda kadınların yolu önündeki barikatlar aşılmıştır. Kotayı getirerek ilk defa sosyalist partilerden daha önce kotayı Cumhuriyet Halk Partisi getirmiştir.

Yaşar SEYMAN : Kadınlar ATATÜRK'e Destek Oldular

Çünkü başında da dediğim gibi Kurucu Genel Başkanımız bu hakkın verilmesini sağlamıştır. Ama bu hakkı verirken kadın hakları verirken hep erkeklerin kafasında şöyle yanlış bir algı var. ATATÜRK kadın hakları verdi. ATATÜRK durup dururken kadın hakları vermedi. O öngörülü bir lider Kurtuluş Savaşı aşamasında kadınlar ona destek oldular.

Yaşar SEYMAN :Kadınlar Savaşın Zafere Ulaşmasında Büyük Emek Verdiler

Eğitimde Halide Edip ADIVAR’ından Erzurumlu Kara Fatmasına hepsi kendi katkılarıyla Kurtuluş Savaşını zafere ulaşmasında büyük emek verdiler. Bu emeklerden sonra kadın haklarına zaten saygılı bir lider kadınların Seçme ve Seçilme hakkını birçok Avrupa ülkesinden önce verdi.

Yaşar SEYMAN : Kadın Dört Duvar Arasına Hapsedilmek İstendi

Ama Aydın Kadın Kolları İl Başkanımızda çok güzel bir metin hazırlamış ve sendikacı olarak da kendisini kutluyorum. Çalışma yaşamına bakışı, istihdam politikaları, çalışanların sorunlarını son derece güzel dile getirmiş. Son 13 yıldır AKP her alanda kadını toplumsal yaşamın dışına itmiştir. Çalışma yaşamında da kadını dört duvar arasına hapsetmektedir. Anneliği adeta cezalandırmaktadır. Bunun hepsinin örneklerini görüyoruz. Hatta tetikçi kalemleriyle çalışan kadınların çocuklarının sorunlu olduğunu bile yazma utancını bu ülkede yaşatmışlardır.

Yaşar SEYMAN : CHP Milletvekilleri Tuzak Yasa'nın Farkına Varmışlardır

Fakat kadın kolları başkanımızın da dediği gibi geziden sonra 7 Hazirandan sonra son cinsel istismar yasasıyla kadınlar yeni bir umut ışığı yakmıştır. Yeni bir zafer yapmıştır. Bu nedenle biz bu sene 5 Aralık’ı çok coşkulu kutluyoruz ve bunu da bu ışığında yanmasını Cumhuriyet Halk Partisi katkı koymuştur. Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri gece yarısı bir torba yasayla talan mal kaçırır gibi getirilen tuzak yasanın farkına varmışlardır. Türkiye’deki kadın örgütlerini kamuoyu oluşturmak için göreve çağırmışlardır.

Yaşar SEYMAN : Kadınlar Meclisin Kapısına Dayanmışlardır

Bütün kadınlar hangi dünya görüşünde olurlarsa olsunlar dayanışma göstererek bu cinsel istismar yasası nedeni ile o hale rağmen bütün barikatlara aşıp meclisin kapısına dayanmışlardır. Bu zaferde Cumhuriyet Halk Partisi biz bu zaferi çok iyi okuduk. Tıpkı geziyi okuduğumuz gibi tıpkı 7 Haziranda olduğumuz gibi bu zafer de umut ışıkları gördük. Evet Seçme ve Seçilme 82. Yıldönümünde yazık ki özlenen noktada değiliz. Sayıları söyledi başkanımız.

Yaşar SEYMAN : Yaşamın Rengi Kadınlardır

Parlamentoda bile koltuklarımızın yarısı işgal altında. Bugün Türkiye’ye bakın; erkek hükümet, erkek cumhuriyet, erkek sivil toplum örgütleri, erkek dili oysa yaşamın rengi kadınlardır. Oysa değişimin ve dönüşümün çok önemli dinamiği vardır. Gençler ve kadınlar. Oysa başaran bütün siyasi partiler, bütün sivil toplum örgütleri şunu demiştir. Biz başarımızı kadınlara borçluyuz.

Yaşar SEYMAN : Projemizi Önce Kadınlara Anlattık

Çünkü projelerimizi ve mesajlarımızı önce kadınlara anlattık. En iyi mesajı algılayan ve aktaran kadınlardır. O nedenle başardık ve bu noktadayız. Biz bugün Cumhuriyet Halk Partisi olarak diyoruz ki kadınlarımızla gençlerimizle şuna inanıyoruz. Saraylar, saltanatlar yıkılır, Cumhuriyet devrimleri asırları aşıp gelir. Ben kadınlara güveniyorum. Onlara inanıyorum. Çünkü onların amacı, kavgası, sevgi dolu yüreği olan bizim çok kıymetlilerimizdir. Kadınların önderliğinde Cumhuriyet Halk Partisi gelecek iktidara çok yakındır. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.  

Haber / Fotoğraf : Osman ÇELİKKOL

_dsc3781.jpg

_dsc3767.jpg_dsc3770.jpg_dsc3773.jpg_dsc3775.jpg_dsc3796.jpgsablon-006.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7343 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim