• Aydın19 °C

Adnan AYTAŞKIN / Genel Yayın Yönetmeni

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adnan AYTAŞKIN / Genel Yayın Yönetmeni

Bakan Nimet Çubukçu ya - KPSS Kaldırılsın

18 Ağustos 2010 Çarşamba 23:49

Bu yazımda ülkemizde bir yara haline gelmiş sınavlar üzerine düşüneceğim.

Milli Eğitim Bakanımımız Sayın Nimet Çubukçu ya hitaben yazmak istiyorum.

Tüm Dallarda KPSS Kalksın.

Ancak Ben bugün Öğretmenler için KPSS nin neden kalkması gerektiği üzerine yazacağım.

Bir : Eğitim Fakultesini Kazanan Genç Kendisini Kanıtlıyor

Bir öğrenci düşünün yıllarca İlk ve Ortaöğretim de eğitim alıyor ve en son 1 milyonun üzerinde kişi içinden sıyrılıp Eğitim Fakültesini kazanıyor. Birey ve Ailesi Öğretmenlik üzerine hayallerini kurmaya başlıyorlar. Sonuç olarak çok zorlu bir süreçte başarılı olan öğrencimiz Eğitim Fakültesine girerek kendisini kanıtlamış oluyor.

İki : Eğitim Fakültesini bitiren Genç Öğretmenlik Yapabaileceğine Dair Diplomasını alıyor.

Öğrencimiz en az 4 veya daha fazla yıllarını vererek Eğitim Fakultesinden Sınıf Öğretmeni, Türkçe Öğretmeni, Sosyal Bilgiler Öğretmeni, Okul Öncesi Öğretmenliği, Matematik Öğretmenliği, Meslek Lisesi Öğretmenliği ve Benzeri Öğretmenlik bölümlerinden birisini bitirerek Diplomasını eline alıyor. Bu Diploma bu öğreci arkadaşımıza Öğretmenlik yapabilirsin belgesi yerine de geçiyor. Yani O Kapasite sende var, yani o öğrencinin ikinci kez kendisini kanıtladığının belgesidir.

Üç : Kendisini İki Kez Kanıtlamış Birisi için KPSS daha Neyi Ölçüyor.

Asıl sorun burada başlıyor. Birincisi Öğretmenlik Okulunu kazanma kapasitesi olduğunu Üniversite sınavı ile gösteren Öğrencimiz, İkinci olarak ta 4 veya daha fazla sene okuyarak Öğretmenlik yapabilecek belgeyi da eline almışken KPSS diye bir sınavla karşılaşıyor. Bende Soruyorum bu KPSS neyi ölçüyor.

Dört : KPSS Kalkmalı Daha Adil Bir Çözüm Olmalı.

Ben diyorum ki Bu Öğretmen arkadaşlarımızın braşlarına göre yeterlilik belgeleri varken bu KPSS sınavı neden ? KPSS Kalkmalı daha Adil bir çözüm olmalı.

Beş : Daha Adil Çözüm Nasıl Olur.

Eğitim Fakültesi Mezunu arkadaşlarımızı Mezuniyet tarihlerine göre atayacağız. Aynı tarihte mezun olan arkadaşlarımızı da Diploma notu esas alınarak atama yapacağız.

Altı : İlk Yılında Kazanamayan Arkadaşlar Yaşam Şartlarından dolayı umudunu yitiriyor.

20 küsur yaşında eğitim fakultesinden mezun olan gençler eğer ilk yıl veya 2 yıl ( Erkek adaylar için Askerlik için en fazla 2 yıl erteleme yapılıyor - Askerlik dönemindeki geçen süre bu arkadaşları arka sıralara itiyor ) sınavı kazanamazlarsa ülkemizin yaşam şartlarından dolayı ya çalışmaya yada erkek arkadaşlarımız için Askerlik dönemi başlıyor. Bu dönem de yeni mezun arkadaşlarımıza göre birkaç saat lik KPSS sınavı nda geride kalmaya mahkum duruma düşüyorlar. Çünkü yeni mezun arkadaşların Üniversiteden yeni Mezun olmalarından dolayı bilgileri daha taze duruyor yada maddi olanakları daha fazla olanlar Dershaneye gidiyorlar Çalışmak zorunda olan veya belirli sebeplerle ara veren arkadaşların Öğretmenlik yapma şansları çok azalıyor.

Yedi : Sınavsız Sistemde Güven Ortamı oluşuyor.

Sınav olmadığı zaman mezuniyet tarihi ve Diploma notunu takip ederek kendisine kaç yılda öğretmenlik şansı geleceğini gören arkadaşlarımız ona göra hayatını şekillendirme güvencesine sahip olacaklardır. Yani çalışmak zorunda olan iş hayatına atılacak, Evlenmek isteyen evlenecek, Askere gitmesi gereken de bu ara dönemde Askerlik vazifesini yerine getirerek Öğretmenlik sırasını bekleyecektir.

Sekiz : KPSS de amaç Sıraya Sokmak sa Bu sistem daha Sağlıklı.

Eğer KPSS Eğitimci arkadaşlarımızı sadece sıraya sokmak için yapılıyorsa ki böyle olduğunu düşünüyorum. Bu sistem bence Uygulanması Mükemmel bir sistemdir.

Dokuz : Kapasite Ölçen varsa Kapasitesi nden Şüphe Duyarım.

Eğer Üniversite sınavını kazanıp daha sonra da Eğitim fakültesinden mezun olmuş arkadaşlarımıza hala kapasite ölçütü için bir KPSS sınavı yapıldığı düşünülüyorsa bunu düşünenin Kapasitesinden Şüphe duyarım.

On : KPSS Kalkarsa Kim Zarar görür.

KPSS sınavı kalktığı zaman en çok Dershaneler zarar görecektir. Böyle saçma bir sınav ile 20 yaşını geçmiş evine ekmek götürmesi gereken gençlerimiz Dershane masraflarıyla ailelerine yük olmayı bırakarak atamaları yapılacağı tarihe kadar sosyal yada ekonomik projelerin içine girip kendilerini geliştirip daha Sağlıklı bir birey olarak hayatlarını sürdüreceklerdir.

On Bir : Sistem Benden daha iyisi varsa Onu da Deneyebiliriz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nimet Çubukçu Hanımefendi nin KPSS nin kaldırılmasında bir öncelik yaparak Milli Eğitim Kadrolarına alınan personeller için bu açıklamış olduğum sistemi uygulayacağına inanıyorum. Diğer Bakanlıkların bünyesindeki KPSS sınavlarının da Milli Eğitim Bakanlığı sistemi örnek alınarak zamanla kaldırılacağını düşünüyorum.

Bu yazı toplam 827 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim