• Aydın23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BAKANLIK AYDIN’DAKİ JES’LERE NEDEN ISRARLA SAHİP ÇIKIYOR?
19 Mart 2020 Perşembe 00:54

BAKANLIK AYDIN’DAKİ JES’LERE NEDEN ISRARLA SAHİP ÇIKIYOR?

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan jeotermal santrallerin ÇED raporlarının mahkeme kararı ile iptal edilmesine rağmen aynı koşullar ve aynı projelerle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlı

İYİ PARTİLİ SEZGİN: MAHKEMENİN ÇED RAPORUNU İPTAL ETMESİNE RAĞMEN BAKANLIK AYDIN’DAKİ JES’LERE NEDEN ISRARLA SAHİP ÇIKIYOR?

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan jeotermal santrallerin ÇED raporlarının mahkeme kararı ile iptal edilmesine rağmen aynı koşullar ve aynı projelerle ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden ÇED sürecinin başlatılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Sezgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, EFE-8 projesinde 14 bilirkişinin verdiği rapora dayanarak verilen mahkeme kararında belirtilen kritik itirazlara rağmen, neden yeni bir ÇED süreci, hukuka aykırı olmasına rağmen başlatıldığının açıklanmasını talep etti.

Aydın Milletvekili Sezgin, Germencik’te ayrıca Melih, Emir ve Nezihe-Beren JES projelerinde de mahkemenin iptal kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı koşullarda ÇED olumlu kararı verildiğini hatırlatarak, bunun nedeniyle ilgili kamuoyunun aydınlatılmasını talep etti.

“EFE-8, Melih, Emir ve Nezihe-Beren JES projelerine ilişkin mahkeme kararlarında, tesislerin olumsuz çevresel etkilerinin olacağı, Aydın ilindeki canlı ve bitki çeşitliliği ile tarımsal potansiyel üzerinde yıkıcı etkileri olacağı belirtilmektedir” ifadelerini kullanan Aydın Sezgin, bu olumsuz etkilere rağmen, söz konusu tesislerin kurulmasındaki ısrarın sebebinin açıklanmasını talep ederek, Bakan Kurum’a “Bakanlığınızın bu tesisleri, halkın iradesi ve itirazına rağmen sahiplenmesi neden kaynaklanmaktadır” sorusunu yöneltti.

Aydın Sezgin önergede ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, “Bakanlığınız tarafından, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteğiyle bir JES etki değerlendirme analizi gerçekleştirilmektedir. Bu proje sona ermeden, yukarıda belirtilen ve diğer pek çok JES tesisinin kurulma sürecinin hızlandırılmasının sebebi nedir?” sorularını da yöneltti.

Aydın’ın Germencik ilçesinde yapılması planlanan EFE-8 jeotermal enerji santrali (JES) ile ilgili ÇED olumlu kararı, Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin 2019/232 esas, 2019/920 karar sayılı, 02.12.2019 tarihli kararı ile iptal edilmişti. Ancak mahkeme kararı kesinleşmeden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından aynı santral için yeniden ÇED süreci başlatılmıştı.

Ayrıca Germencik ilçesi Kızılcagedik ve Çamköy mahalleleri mevkiinde yapılması planlanan Melih JES, Emir JES ve Nezihe-Beren JES projeleri ile ilgili olarak 27.07.2017 tarihinde verilen ÇED olumlu kararı, açılan dava üzerine Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin 2017/889 esas, 2019/676 karar sayılı, 19.09.2019 tarihli kararıyla iptal edilmişti.

adnan-sezgin---iyi-parti-aydin-milletvekili.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 853 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim