• Aydın16 °C

Zeki ALTIN / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zeki ALTIN / Köşe Yazarı

BİR ARKEOLOG UN ANILARI

22 Ocak 2012 Pazar 21:44

Bu yazımda, Kayseri’nin bir dağ köyünde başlayan ve oradan Güzel Aydın’ımıza uzanan bir hayatı anılaştıran, Sayın Mehmet Eroğlu'nun  anı kitabından bahsetmek istiyorum.

Adını taşıdığı dedesinin ölüm günü doğmuş! İmkansızlıklar içinde geçen köy hayatı… Anasının diktiği basma don ve amcasının diktiği çarığı giyerek geçen köy hayatı, ilkokul eğitimi ile renklenmiş.

Döneminin birçok genci gibi köyden ancak askere giderken ayrılabilmiş.

Askerlik…

 Ana Tamir Fabrikasında işçi, aynı zamanda gece okullarında orta ve lise öğrenimi…

Evlilik…

Dil tarih coğrafya  fakültesinde zorluklar içinde ama başarıyla biten tahsil hayatı…  

Alacahöyük müzesinde başlayan,  Side, Milet ve Mardin…  müzelerinde ilginç anılarla dolu meslek hayatı..

Aydın ve Erzurum il Kültür Müdürlükleri…

Adından, sadece müzelerde, kazılarda geçen birhayat hikayesi zannedilmesin! Kitap, okuyucuya 1939 dan başlayarak gelişen ve değişen bir Türkiye manzarası seyretme imkanı veriyor.

Hz. Ali cenkleri ve Battal Gazi destanlarının okunduğu köy odaları, 27 Mayıs ve 12 Eylül ihtilallerinin savurduğu, kararttığı  hayatlar, yaşattığı acılar ve daha nice tanıklıklar…

Kitabı elime aldığım anda beni içine çekti , bitirmeden de bırakmadı. Sıkılmadan okudum. Bazen tebessüm ettim, bazen sinirden gerildim. Kendi yaptırdığı ceza evinde, vatana millete hizmet etmenin cezasını çekmek zorunda kalan Osman Kavuncu ve daha bir çok acıklı hikaye…

Yaşıtlarım anılarını tazeleyip, hafızalarını yenilemeleri, gençler de bu ülkenin nerden nereye geldiğini, ihtilallerde yaşanan  zulüm, işkence ve katliamları öğrenmeleri için mutlaka bu kitabı okumalıdır. Bugünkü demokratik ortama hangi badireleri atlatarak gelmişiz, ne zorluklar çekmişiz, hangi bedelleri ödemişiz, ancak böylesi eserleri okuyarak öğrenebiliriz.

Üslüp gayet akıcı, dizgi hataları bile sizi kitaptan soğutmuyor.

Sayın Yazarın hoş görüsüne sığınarak, birçok kişinin yaptığı bir ifade yanlışlığı, maalesef kitapta da yer almış.  Sayın Yazar, kendisini haksız yere suçlayan bir yetkiliye, “gelin Allahülayı bir siz okuyun…”  (shf. 186) diyor.  Gelin, bu çok yapılan yaygın hatayı burada düzeltelim.

“Allahüla” haşa, “Allah yoktur”  anlamına gelen eksik bir tanımlamadır. Oysa ya “Allahüla ilahe illa hu” veya meşhur ismiyle “Ayet el  Kürsi” demelidir.

Yazımı, Yazarın kitabında yer verdiği Erzurumlu Halk şairi Yaşar Reyhani’den bir dörtlükle bitirmek istiyorum. Hem de Yaşar reyhaniy’i anmış oluruz!

“Reyhani’yim ıskatına oturduk – Yarı buçuk bir salavat getirdik.

Şeker çuvalına sardık götürdük. – Ne ey oldu kardeş öldün kurtuldun.”

Kitabın iletişim adresi:

Hasan Efendi Mh. Kızılay Cd. Başak Apt.No:40/3 AYDIN

m.eroglu39@hotmail.com

www.aydinozel.com Köşe Yazarı Zeki ALTIN 
Bu yazı toplam 1598 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim