• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“BU KARAR KANUNSUZ EMİRDİR”
30 Ağustos 2019 Cuma 15:23

“BU KARAR KANUNSUZ EMİRDİR”

Adalet Komisyonu Üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Valiliği’nin kayyum atamalarıyla ilgili eylemleri yasaklama kararına karşı “Anayasa’yı hiçe sayarak ülke yönetiyorlar. Bu karar tam anlamıyla kanunsuz emirdir” dedi.

Adalet Komisyonu Üyesi CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın Valiliği’nin kayyum atamalarıyla ilgili eylemleri yasaklama kararına karşı “Anayasa’yı hiçe sayarak ülke yönetiyorlar. Bu karar tam anlamıyla kanunsuz emirdir” dedi.

Aydın Valiliği, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleri kayyım atanmasıyla ilgili toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklama kararı aldı. Bir ay sürecek yasakla ilgili Adalet Komisyonu üyesi CHP Aydın Milletvekili Avukat Süleyman Bülbül tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Bülbül, “somut olgulara dayanmadan, herhangi bir risk durumu ortada yokken vatandaşın toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü kısıtlanamaz. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın 17. Maddesindeki hüküm bölge valisinin milli güvenlik, kamu düzeni suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı geçmemek üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir demektedir. Kanun Valiye tek bir toplantıyı gerekçesiyle yasaklama hakkını verirken, Aydın Valisi tüm toplantı ve gösteri yürüyüşlerini hiçbir somut gerekçe, dayanak olmadan yasaklamıştır. Valilik bu hükmü ihlal ettiği gibi Uluslararası Sözleşmeleri ve Anayasa’nın  34’üncü maddesinde yer alan ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir’ hükmünü çiğnemiştir. Toplantı ve gösteri yapma hakkını, ifade özgürlüğü ve düşünceleri açıklama hakkını ihlal etmiştir. Kısaca bu karar tam anlamıyla kanunsuz emirdir” dedi.

“Kamu otoriterleri özgürlükleri kısıtlamak için değil vatandaşın haklarını, özgürlüklerini kullanabilmeleri için vardır” diyen Bülbül, “Ancak kendilerini her konuda muktedir sayan yasakçı zihniyet ne yazık ki özgürlüklerin de nasıl kullanılacağını da kanunları hiçe sayarak keyfi belirliyor. Asıl OHAL budur” ifadelerini kullandı.

Halkın iradesiyle seçilen kişilerin Saray’ın talimatıyla kesinleşmiş yargı kararı olmadan idari bir kararla görevden alınmasına karşı yapılması gereken en doğal eylemin protesto olduğunu belirten Bülbül, “Bu karardan derhal vazgeçilmeli. Baskı ve yasaklarla yapılan hukuksuzluğun üstü bu kararlarla örtülemez.Aydın genelinde hukuka aykırı bir yasaklama kararı vererek, insanların toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını, dolayısıyla da ifade özgürlüğünü kullanmaları engellenemez”dedi.

sablon-(1)-016.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 734 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim