• Aydın27 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇAĞATAY GÜLAŞTI İBN-İ SİNA'YI ANDI
21 Ağustos 2019 Çarşamba 12:10

ÇAĞATAY GÜLAŞTI İBN-İ SİNA'YI ANDI

Ak Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay GÜLAŞTI, İBN-İ SİNA'yı Andı.

Ak Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay GÜLAŞTI, İBN-İ SİNA'yı Andı.

İBN-İ  SİNA ANMA HAFTASI (17-25 AĞUSTOS)

“On sekiz yaşına geldiğinde öğrenebileceği bir ilim bırakmamış bir genç: Batı’da Avicenna(Filozofların Prensi),İslam dünyasında ‘’eş-Şeyhu Reis’’(Alimlerin Şeyhi) ve Doğu’da ise nam-ı diğer ‘’Hüccetü’l Hakk’’ (Hakk’ın delili)unvanıyla tanınan ; İbni Sina medeniyetin,ilmin beşiği olan Maveraünnehir’in bağrında doğmuş bir ilim,hikmet kaynağıdır.

Babası Abdullah aslen Belh’lidir. İbn Sina’nın babası da iyi bir eğitim almıştır. İbn Sina’nın baba ocağı adeta küçük bir medresedir. Çünkü evi felsefe, geometri ve Hint matematiği ile ilgili konuların tartışıldığı bir ilim meclisidir.Bu sayede İbn Sina erken denecek yaşlarda felsefi bir çok konuya aşinalık kazanmıştır.

İbn Sina üstün bir zekaya sahiptir. Küçük yaşta Kur’an-ı Kerim’i ezberlemiştir. Ayrıca edebiyat,dil,akaid,fıkıh,astronomi,tıp eğitimi de almış bir çok zor ilimde otorite sahibi olmuş bir alimdir.Dini ilimlerde küçük yaşlarda ileri düzeyde bir bigi birikimine sahiptir.

Henüz on altı yaşında iken bir çok hekim İbn Sina’yı bir tıp otoritesi olarak kabul ederek bilgisine başvurmuşlardır. İbn Sina teorik bilgilerden sonra pratiğe geçerek tıp ve eczacılıkta da ciddi bir başarı yakalamıştır.

Ünü gittikçe yayılan İbn Sina,Samani hükümdarı Nuh .Mansur’un hastalığını tedavi etmesi üzerine saraya davet edilmiştir.Henüz on sekiz yaşındayken saray hekimleri arasına girmiştir.Büveyhi hükümdarı Şemsüddevle’yi tedavi etmiş ve kendisine bir çok mükafat verilmiştir.Burada vezirlik görevine getirilmiştir.

Hayatı boyunca ilim yolunda kendisini mükemmel bir şekilde yetiştirmiş, gündüzleri devlet vazifesini yaparken geceleri talebeleriyle ilgilenmiştir.Hayatı seyahatlerde geçmiş nice devletlerin yıkıldığına hükümdarın değişikliğine tanıklık etmiştir.İbn Sina’nın en güçlü temsilcisi olduğu İslam felsefesi geleneğine göre; dinin toplum için vazgeçilmez ilahi bir kurum olduğu görüşüdür.

‘’Aletlerin en faydalısı kalemdir.Bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır.’’ İbn-i Sina .

Geçmişi ihya ederken geleceği de inşa etmek adına, böylesi büyük alimleri anmaktan çok anlamayı ve bırakmış oldukları ilim mirasına sahip çıkarak, yeni nesillerimizi bu yolda devam edecek bir donanımla yetiştirmeyi temenni ediyorum. Saygılarımla.

f1b4d9da-32e5-4bca-8c71-816c1c8efc24-001.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 986 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim