• Aydın22 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CHP İL BAŞKANI ALİ ÇANKIR SEÇİMİ DEĞERLENDİRDİ
29 Haziran 2018 Cuma 11:50

CHP İL BAŞKANI ALİ ÇANKIR SEÇİMİ DEĞERLENDİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkanı Ali ÇANKIR 24 Haziran Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi Değerlendirme Toplantısını CHP Aydın İl Binasında Gerçekleştirdi.

Cumhuriyet  Halk Partisi Aydın İl Başkanı Ali ÇANKIR 24 Haziran Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi Değerlendirme Toplantısını CHP Aydın İl Binasında Gerçekleştirdi.

Toplantıya İl Yöneticileri, İlçe Başkanları ve Parti Üyeleri Katıldı.

CHP Aydın İl Başkanı Ali ÇANKIR;

Değerli basın emekçileri hepiniz hoşgeldiniz. 24 Haziran Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri Aydınımıza, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun. Değerli basın emekçileri; öncelikli olarak adil, objektif, tarafsız habercilik yaptığınız için, 24 Haziran seçimlerinde bütün adaylarımızın, ilçe örgütlerimizin beyanatlarına yer verdiğiniz için, şahsıma gösterdiğiniz ilgi ve alakadan, beyanatlarımıza yer verdiğiniz için, kamuoyunu aydınlattığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüdür, demokrasinin olmazsa olmazı eşit ve adil bir seçim olmasıdır. Tabi bunun tecelli etmesi için de basının adil ve tarafsız bir yayıncılık anlayışıyla hareket etmesi gerekiyor. Bu bağlamda sizler de takip etmişsinizdir. Sayın Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce, CHP Genel Merkezi'nde açıklama yapmadan önce TRT'nin dışarı çıkmasını istedi. Oradaki basın emekçilerini de göz önünde bulundurarak onlarla bu işin ilgisi olmadığını da beyan ederek böyle bir davranışta bulundu. Çünkü hatırlarsanız Muharrem Bey'in Sayın Cumhurbaşkanı adayımızın İzmir, Ankara ve İstanbul mitinglerine TRT, devletin kanalı yer vermemişti. O nedenle de burada işi yok demişti bu arkadaşların. TRT'nin işi yok demişti. Aslında sizler de bir çok iktidar baskısı olmasına rağmen Aydın'da demokrasinin tarafında yer alarak, basın özgürlüğü tarafında yer alarak eşit ve adil bir politika izlediniz, yayıncılık politikası izlediniz. Bu hususta hepinize teker teker teşekkür ediyorum. 24 Haziran seçimlerinde örgütümüz çok çalıştı. Çok çaba sarf etti. Tüm ilçe başkanlarıma ve yöneticilerime, il yönetimime, il kadın kolları ve il gençlik kolları başkanlarıma ve yönetimlerine, ilçe kadın kolları, ilçe gençlik kolları başkanlarıma ve yönetimlerine, gençlik ve kadın kolları üyelerimize, tüm parti emekçilerime, milletvekili adaylarımıza, milletvekili aday adaylarımıza, ilçe belediye başkanlarıma, belediye meclis üyelerime, Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na ve tüm Aydınlılara çok çok teşekkür ediyorum. Çünkü burada, Cumhuriyet Halk Partisi'nde mücadele etmek o kadar da kolaya değil. Türkiye'de bu koşullarda, OHAL koşulları altında fişlenerek siyaset yapabilmek kolay değil. O yüzden tüm örgütüme sizlerin önünde bir kez daha teşekkür ediyorum. Sağolsunlar var olsunlar. Bir teşekkür de seçmenimize. Aydın halkımıza demokrasiye olan inançlarıyla katılımı arttırdıkları için, bizler sandıkların başında mücadele ederken bizimle oldukları için, seçim günü refleks gösterdikleri için hepsine minnettarım. Sağolsunlar varolsunlar. Tüm oy kullanan vatandaşlarımıza içtenlikle teşekkür ediyorum.

Tabi ki bu süreçte demokrasi için birçok kazanımın ortaya çıkmasına sebep olan Genel Başkanıma ve Yöneticilerimize ve bizlere Türkiye'de başka bir siyasetin olabileceğini, üretim politikalarının konuşulabileceğini, hakça bölüşümün olabileceğini gösteren Sayın Muharrem İnce'ye endüstri dört sıfırı meydanlarda insanlara anlattığı için gençlerle ve halkla buluştuğu için ve bizlere bu gururu yaşattığı için kendisine çok çok teşekkür ediyorum. Sağolsun varolsunlar.

Değerli arkadaşlar seçim sonuçları akabinde aydında bir tablo ortaya çıktı 8.Milletvekilleriyle alakalı hala bir karmaşa var ortada dün itibarıyla Milliyetçi Hareket Partisinin sandıkları tekrardan tek tek oylara sayılmasına ilişkin yaptığı itiraz ilçe seçim kurulları tarafından reddedildi. Bizde sandıklardaki tutanaklara ilişkin uyumsuzlukları belirttiğimiz bir itirazımızı yönlendirmiştik orada Aydın İl Gençlik Kolları Başkanım hemde seçim kurulunda sorumlu olan avukat arkadaşımız Yılmaz Tilki aynı zamanda ilde seçim ve hukuk işlerinden sorumlu Evrim Güngör bu mücadeleyi avukat arkadaşlarımızla beraber veriyorlar bizde itirazlarımızda bulunduk aynı zamanda Hakların Demokratik Partisi geçersiz oylara ilişkin net bir itirazda bulundu onlarınki de reddedilmiş bizde Milliyetçi Hareket Partisi gibi oyların sayımına ilişkin bir itirazda bulunacaktık ancak yasa olarak bir partinin yapmasının yeterli olduğu bilgisi ulaştıktan sonra bunu beklemeye aldık ve şuan sürecin takipçisiyiz. Burada en önemli mesele Aydın halkının milletin iradesini tecelli etmesidir. O yüzden 10 oy, 20 oy, 100 oyun meselesinde değiliz. Burada milletin tercihini tecelli etmesi, milletin iradesini tecelli etmesi gerekiyor. O nedenle bu vekillik Ak Partiye de gidebilir, Milliyetçi Hareket Partisine de, Cumhuriyet Halk Partisine de gelebilir, HDP'ye de gidebilir ancak oyların tekrar sayımına ilişkin bu kadar kamuoyunun üzerinde durduğu bir husus varken İlçe Seçim Kurulun böyle bir karar almasını esefle kınıyorum. İl Seçim Kurulunun bu yanlıştan döneceğini dönmezse bizlerin itirazları YSK'ya kadar gideceğini buradan sizlerin aracılığıyla duyurmak istiyorum. Biz bu işin takipçisi olacağız, Aydın halkının milletin iradesini tecelli etmesi için biz bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız, bunu belirtmek istiyorum.

Değerli arkadaşlar referandumdan bugüne Türkiye ve Demokrasi için Cumhuriyet Halk Partisinin kazanımları var bu başlıklardan bahsederek daha sonrasında Aydın analizine geçmek istiyorum.

Cumhuriyet Halk Partisi bir baskın seçimle Türkiye'yi AKP iktidarı karşı karşıya bıraktığında ne yapacağını biliyordu, çünkü referandumda askeri müştereklerde buluşacağımızı referandumda Türkiye'nin gerçektende demokrat yüzünün, özgürlükçü yüzünün de olabileceğini ve halkın yan yana durma isteğini beraber yaşama isteğini ortaya koymuştuk.  OHAL altında Olağanüstü hal koşulları altında bir seçime gidilmesinin Türkiye  kaotik bir ortama sürükleyeceğini belirtmiştik ama baskın bir seçim kararı aldılar bu kararın hemen akabinde bir siyasi parti ve liderini seçime sokmamak için bir tarih ve ayak oyunu yaptılar Cumhuriyet Halk Partisi bunun karşısında durdu, bizimde Milletvekilimiz olan o gün, bugün de Milletvekilimiz olan Hüseyin Yıldız ve 14 arkadaş toplamda 15 milletvekili arkadaşımız Genel Merkezi'mizin talimatıyla İyi Parti saflarına katılarak İyi Parti'ye seçimlere girme şansı tanıdı. Bu Türkiye demokrasi tarihinde bir ilktir. Başka bir siyasi hareketin önünü açmak, Türkiye demokrasisinin önünü açmak CHP'nin yaptığı en doğru işlerden bir tanesiydi. Devamında bir arada hareket edecekleri seçim takvimini açıkladıkları gün belli olan MHP ve AKP'nin bir arada düşündüğü ittifakın karşısında hiçbir ittifak olamaz anlayışını CHP Genel Başkanı uzlaşı ve sağduyu kültürüyle kırdı. Diğer liderlerle Saadet Partisi, İyi Partiyle yan yana gelerek millet ittifakını kurdu. Millet İttifakını kurmak birçok mecrayı rahatsız etti. Bunun farkındayız, bunu biliyoruz. Yan yana gelemezler demişlerdi ama söz konusu vatansa gerisinin teferruat olduğunu bu 3 siyasal harekette ortaya koydu. Bu iki noktada referandumdan bugüne Türkiye ve demokrasi tarihine altın harflerle CHP kendisini koymuştur. Ciddi kazanımlar elde etmişizdir. Bir arada olma kültürü, asgari müştereklerde buluşma kültürü, sağ duyu ve uzlaşı kültürü Türkiye siyasetine CHP ile bir arada oturmuştur. Ve bunun akabinde kendi öz evladını Gençlik Kollarından yetişmiş birisini Cumhurbaşkanı adayı göstererek 77den sonra ilk defa %30ların üzerinde oy alarak bizlere Muharrem İnce umut aşılamıştır.

Değerli arkadaşlar, 24 Haziran seçimleri Türkiye'deki yeni sistemi bizim Aydın'daki oy dağılımını değerlendirmemizde de başka koşulların ortaya çıktığını ifade etmektedir. Çünkü artık koalisyonlar seçim sonrası değil, seçim öncesi olmaktadır. Yani bunun adı bir ön koalisyon ittifak sistemidir. Diğer taraftan referanduma kabul edilen başkanlık sistemi gerçekliği ortadadır. Ve 3. bir başlık da parti oyları. Yani biz Aydın'da oy dağılımını değerlendirirken ittifak oylarını ,Cumhurbaşkanı adayımızın oylarını ve parti oylarımızı değerlendiriyoruz. Burada baktığımızda ön koalisyon ittifak oylarında millet ittifakı kendisine en yakın olan ittifakla diğer ittifakla 10 puan arasında fark vardır. 10 puan önündedir millet ittifakı cumhur ittifakının. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanı adayımız Aydın'ın 5 Haziran'da bağrına bastığı Muharrem İnce'ye sandıkta da gereken desteği vermiştir. %44 ile kendisini 1. sıraya koymuştur. Ve Muharrem İnce kendisine en yakın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a Aydın'da  %6,5 oy oranında fark atmıştır. 3. bir başlık partimizin oylarıyla milletvekili seçimlerindeki oylarıyla alakalı. Partimizin oylarında 30 bine yakın düşüş vardır. Bunun farkındayız. Aydın halkının, hemşehrilerimizin bize sandıkta gösterdiği teveccüğün de farkındayız. Biz Aydın'da CHP 1. parti olmuştur. Ancak Aydın'da seçmen CHP'ye bizlere bir uyarı mesajı vermiştir. Biz bu uyarıyı şapkamızı önümüze koyup değerlendireceğiz. Bunun öz eleştirisini yapıyoruz. Ancak bu oylar ilk bakışta ilk gördüğümüz esnada ne AKP ne de Cumhur ittifakına gitmiş. Bir arada durduğumuz referandumdan beri bugüne siyaseti olgunlaştırmak istediğimiz çeperde kalmıştır. Bir kısım oy eğilimi, seçmen eğilimi barajın aşılmasına yönelik bir cepheye gitmişken bir kısım da millet ittifakı çatısı altında kalmıştır. Bu nedenle burada 3 ana başlıktan 2'sinde hatta 3'ünde başarılı çıkmış bir CHP ancak 3. başlıkta seçmenin CHP'ye verdiği bir mesaj vardır. Biz bu mesajı dikkatle okuyoruz, irdeliyoruz ve bu uyarıyı önümüzdeki günlerde daha derinlemesine değerlendireceğiz.

Değerli arkadaşlar, bu seçim sistemi sonucunda millet ittifakı 4 milletvekili, cumhur ittifakı 4 milletvekili çıkarmıştır. Tabi ki itirazlar devam edecek ama şuanda elimizde veri budur. Şuan 3 gündür AKP'li arkadaşlar sanki AKP Aydın'da 1. parti olmuş gibi AKP ve Cumhur İttifakı 5 ya da 10 puan millet ittifakına fark atmış gibi devamında AKP oylarını arttırmış gibi bir zafer sarhoşluğu içerisindeler. Bu bir 9 ay sonrasındaki yerel seçimlere ilişkin algı operasyonun başlangıcıdır. Bunu CHP'de yemeyecektir Aydın halkı da yemeyecektir. Çünkü sonuçlar ortadadır. Değerli arkadaşlar, burada bu sistem değil de bir önceki seçim sistemine yönelik bir oy dağılımı gerçekleştiğinde milletvekili dağılımı olsaydı 8. milletvekilliğini matematiksel olarak HDP çıkartıyordu. Ama ittifakların dağılımı önce olduğu için ve buradan içeride partiler kendi içerisinde milletvekili dağılımları yaptığı için şuan 1 milletvekili fazlalığı ortaya çıkmıştır. AKP'nin ben bu zafer sarhoşluğunun onlarda yaratacağı etkiye bakmadan kendimizin yapacağı öz eleştiri noktasındayım. O yüzden biz 3 başlıkta analizimi öncü olarak yaptık. Ve bunu genişleteceğiz. Önüzmüdeki günlerde de bunu değerlendirmeye açacağız.

Değerli arkadaşlar, biliyorsunuz CHP'sinde tartışmalar olur, fikirler beyan edilir, değişim talepleri de olabilir; ancak ve ancak biz birliğimizi bütünlüğümüzü korumaya devam ediyoruz. Dün sayın Genel Başkanımız bir açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce'nin 81 ilde yapacağı ziyaretlere ilişkin örgütlerimize, bizlere talimat verdi. Bizler onurla ve gururla CHP'nin gösterdiği Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi Aydın'da karşılayacağız. Buna ilişkin önümüzdeki günlerde tarih noktasında sizlere bilgi vereceğim. CHP zafer ve savaş meydanlarında kurulmuş bir partidir. O yüzden bizim kurullarımız var. Bunları işleteceğiz önümüzdeki günlerde. Danışma kurullarımızı, genişletilmiş il ve ilçe toplantılarımızı yapacağız. Ve burada parti örgütlerimizle fikirlerini masaya yatıracağız. Çünkü önümüzde bir yerel seçim var. Buna ilişkin de bir strateji geliştirmek adına bugün alınan sonuçları daha detaylı olarak değerlendireceğiz. Hem teknik arkadaşlarla hem örgütümüzle hem de genel merkezimizle.

Değerli arkadaşlar, CHP Aydın'da yerelde iktidardır. Aydın'da seçim sonuçlarında 1. partidir. Ama seçmenimizin bize verdiği 30 binlik oyluk farkı, gidişatı iyi okuyoruz, iyi anlıyoruz, iyi analiz ediyoruz. Bu mesajı almış durumdayız. CHP Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Aydın'da en yüksek oyu alarak 1. sıraya gelmiştir. En yakın rakibine 6,5 puan Cumhurbaşkanına fark atmıştır. CHP'nin kurguladığı millet ittifakı cumhur ittifakına 10 puan fark atmıştır. O yüzden yerel seçim saftına gidilirken hem parti içerisine fitne fesat sokmak isteyenlere hem de yerelde bu seçim sonuçlarına göre sadece 1 vekil fazla çıkarttığını iddia ederek bir zafer sarhoşluğu içerisine girenlere karşı bizim de bir çalışma hattımız olacaktır. Biz referandumdan bugüne demokrasi cephesi içerisinde geliştirdiğimiz siyaseti hızlandıracağız. Ben önümüzdeki günlerde millet ittifakının paydaşı olan İyi Parti İl Başkanını ve Saadet Partisi İl Başkanını, Demokrat Parti İl Başkanını ziyaret edeceğim. Onlarla bir araya gelerek istişarelerde bulunacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımızla, Büyükşehir Meclis Üyelerimizle, İlçe Belediye Başkanlarımızla, İlçe Belediye Meclis Üyelerimizle, İlçe Yönetimlerimizle bir araya geleceğiz. Partimizdeki kurulların hepsini işleteceğiz. Ve hem bu seçimin sonuçlarını değerlendireceğiz hem de hizmet odaklı yaptığımız siyasetin, belediyeciliğin de getirilerini masaya yatıracağız. Doğrularımızı güçlendirmek, yükseltmek ve büyütmek için yanlışlarımızı, eksikliklerimizi gidermek için çaba sarfedeceğiz. O nedenle Aydın'da yerelde iktidar olan, genelde iktidar olan CHP'dir. Yerelde iktidarımızı sürdüreceğimizin sözünü sizlere burdan veriyorum. Örgütümüzle, bütün unsurlarıyla yan yana geleceğiz, bunları değerlendireceğiz. Seçmenimizin mesajını doğru okuyoruz ve buradan şimdiden söylemek istiyorum geçmişte açıklanan Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Özlem Çerçioğlu ile doğru stratejiyle yerel seçimlerde de iktidarımızı güçlendirerek koruyacağımızı beyan ediyorum. Hepinize de teşekkürlerimi sunuyorum. Sağolun, varolun dedi.

Ali ÇANKIR’ın Açıklamasından Sonra Toplantı Sona Erdi.

haber-resim.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2917 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim