• Aydın29 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CHP'Lİ YILDIZ SORDU - BAKAN KURUM CEVAPLADI
13 Kasım 2019 Çarşamba 19:02

CHP'Lİ YILDIZ SORDU - BAKAN KURUM CEVAPLADI

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşma gerçekleştirdi.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşma gerçekleştirdi.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Sayın Başkan, Değerli Bakanım, değerli milletvekillerim, Bakan yardımcılarım, bürokratlar, çok değerli basın; hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sayın Bakanım, Millî Emlak’ın ve yerel yönetimlerin size bağlanması aslında bir yandan da iyi oldu. Şöyle düşünüyorduk biz: Size bağlandıktan sonra yerel yönetimlerde daha hızlı işler yapılacağını tahmin ediyorduk. Ama maalesef bu iki yıldan beri bekliyoruz, olmuyor.

Hüseyin YILDIZ : JES FİRMALARINA KESİLEN CEZALAR ARTIRILMALI

Aydın ili yaklaşık 1 milyon 150 bin nüfuslu bir il. 4 tane firmanın gelip orada jeotermal elektrik santrali kurduktan sonra, Türkiye’de üretilen incirin yaklaşık yüzde 75’ini, zeytinin yüzde 25’ini, pamuğun yüzde 30’unu ürettiği alanları ve diğer tarımsal alanlarını bir ilin maalesef -maalesef diyorum- zehirlemeye devam ediyorsunuz. Demin arkadaşların söylediği gibi, değerli arkadaşlar, bizim sadece incirde 350 milyon dolar ihracatımız var ama maalesef, bu 5 tane şirket yani jeotermal elektrik santrali kuran şirketlerin yılda ürettikleri enerji 100 milyon dolar. Yani biz, nüfusun yüzde 80’i tarımla geçinen bir ili bile bile götürüp çölleştiriyoruz, değerli arkadaşlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, barlarda veya müzik evlerinde yüksek ses olduğu zaman 36 bin lira, 72 bin lira ceza keserken jeotermal elektrik santrallerine -üzülerek söylüyorum- bin lira-2 bin lira kesiyorsunuz ve adamların zaten saniyede kazandığı para.

Hüseyin YILDIZ : Sahilleri Mafyalar Kaplıyor

Şimdi, Sayın Bakanım, demin yine söylediğiniz gibi Turizm Bakanınız kalktı “70 milyon turist, 70 milyar dolar” hedef gösterdi. Aslında doğru bir hedef. Bugün “İspanya’ya 103 milyar dolar turizmden gelir elde ediyor.” diyoruz ama baktığınız zaman diğer tarafta bütün yılda 180 milyon dolar reklam ücreti olarak başka firmaya veriyorsunuz ama kendi sorunlarımız olan alanları da görmezlikten geliyorsunuz. Şimdi, biz turizm bölgesinde, Aydın bölgesinde Kuşadası, Didim var, diğer tarafta Bodrum, Çeşme, sahil bölgelerindeki ilçelerin Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra bütün gelirleri büyükşehre devredildi ve şu an ilçe belediyelerin personel parası ödeme şansları bile yok. Bu vesileyle, Millî Emlak Genel Müdürlüğü sizin Bakanlığınıza geçti. Mevcut sahil kesimindeki yani 50 ve 100 metrelik olan alanların, ilçe belediyeleri sınırları içinde olan yerlerin belediyelere bedelsiz olarak devretmemiz gerekiyor çünkü gelen turist oraya geldiğinde yol yapımında kullandığınız zaman Millî Emlak’a yazı yazıyor belediye başkanımız, beş sene sonra yazıya cevap veriliyor. Çevre düzenlemesi yapma şansımız yok çünkü Millî Emlak’a ait. Ne oluyor? Oralar boş kaldığı zaman da maalesef dışarıdan gel en mafya usulü insanlar gelip bütün sahilleri kaplıyor ve oraya paralı olarak giriş yaptırıyorlar, kimse de aile olarak oraya gidip de denize giremiyor. Bir an önce Bakanlığınızca Millî Emlak Genel Müdürlüğüne talimat vererek turizm alanlarındaki kıyı şeritlerini, ilçe belediyeleri sınırları içerisinde kalanları bedelsiz olarak ilçe belediyelerine devretmemiz gerekiyor. Aksi takdirde 180 milyon dolar reklam verip de çöpe atmayın. Gelen müşteri en güzel reklamdır. Eğer gelip bisiklet yolu varsa, yürüyüş yolu varsa, eğer sahilleri temizse, tuvaletleri varsa, duşları varsa, o zaman memnun olarak ayrılacak. Ama maalesef bu şartlarda bu yerler Millî Emlak’ta olduğu sürece hiçbir belediye başkanı, hiçbir belediyenin buraya hizmet etme şansları yok.

BAŞKAN – Lütfen Sayın Yıldız, tamamlayınız konuşmanızı.

HÜSEYİN YILDIZ : ARITMA TESİSİNİ ONAYLAYIN

Diğer yerlerde de Sayın Bakanım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak sizden rica ediyorum, belediyelerden gelen Millî Emlak size ait arıtmayla ilgili özellikle büyükşehirlerde ve ilçe belediyelerinde size dilekçe veriliyor yer alınması için. Maalesef üç yıl, dört yıl süre uzatıyorsunuz. Örnek vereyim, Aydın’da İncirliova, Koçarlı ve Efeler merkez olmak üzere nüfusun yüzde 40 yaşadığı bir yerde arıtma yapılması için müracaat edildi, iki yıldan beri bekliyoruz. En önemli konu burada. Millî Emlak Genel Müdürü buradayken, Bakan yardımcıları buradayken talimat verin, özellikle belediyeye gelen altyapı yatırımları için, arıtmaların yapılması için hemen onay verelim. Bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. Teşekkür ediyorum Başkanım.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM –

Murat KURUM : ARITMA TESİSİ İÇİN İSTENEN YER UYGUN DEĞİL

Yine “Aydın ili İncirova, Koçarlı ilçelerinde arıtma tesisi kurulumu için yer tahsisi hangi aşamadadır?” diye Hüseyin Yıldız Vekilimiz sordular. İncirliova ilçesinde arıtma tesisi yapılmak için talep edilen alan Adnan Menderes Üniversitesine tahsisli olup üniversite tarafından tahsisinden muvafakat edilmemiştir. Ayrıca, bu alan 5403 sayılı Kanun kapsamında tarım dışı kullanımı yasal olarak mümkün olmadığından uygun görülmemiştir. Koçarlı ilçesinde talep edilen alan da mera vasfında olması nedeniyle talep yetkili kurum Tarım İl Müdürlüğünce yönlendirilmiştir. Millî Emlak bünyesinde, Hazine mülkiyetinde şehrin arıtma tesisini yapacak uygun bir alan tespit edilip talep edilmesi hâlinde burada, Komisyon üyelerimiz nezdinde bu sürece izin verileceğini de şimdiden söylemek isterim.

chp-aydin-milletvekili-huseyin-yildiz-sordu-bakan-murat-kurum-cevapladi.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 912 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim