• Aydın16 °C

Şuayip YEĞEN / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şuayip YEĞEN / Köşe Yazarı

DEĞİŞMEZ MADDELERLE DEMOKRASİ MÜMKÜN DEĞİLDİR

15 Ekim 2011 Cumartesi 00:54

Anayasanın Başlangıç kısmı olmamalıdır. Anayasa çalışmalarında en önemli çalışmalar ve tartışmalar ANAYASANIN İDEOLOJİSİ üzerinde olacaktır.

 YENİ  ANAYASA   YANSIZ   OLMALIDIR.     

        Boğaziçi avukatlar derneği başkanı sayın Abdulkadir şeker, Uluslar arası  hukuk kongresinin açılışında yaptığı konuşmada ;

        Yeni anayasanın yapım sürecine ve içeriğine ilişkin çözüm teklifleri getirmeyi amaçladıklarını söyledi. 

      “Türkiye de yeni anayasa metninin etnik, ideolojik ve dini inançlar açısından yansız, temel hak ve hürriyetlere  güvence sağlayan bir metin olması gerekir.      

          Türkiye de yeni bir anayasa yapılması ihtiyacının doğma sebeplerinden birinin de “anayasanın bireyi değil, devleti ön plânda tutması  olduğu”nu belirtti .  Şeker, yeni anayasa hazırlanırken halkın belirleyiciliğinin ve katılımının  esas alınmasının  da demokratik hukuk devleti anlayışının gereği olduğunu” söyledi.

               DEĞİŞMEZ MADDELERLE  DEMOKRASİ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

     Prof. Dr Mustafa ŞENTOP,  Boğaziçi avukatlar derneğinin  İstanbul’ da  düzenlediği    “Uluslar arası hukuk kongresi” nde yaptığı tebliğde  Yeni anayasa ile ilgili düşüncelerini “katılımcı Anayasa” konulu  katkılarıyla dile getirdi.    Sayın Prof. Dr Mustafa Şentop;    

    “ Anayasa çalışmalarında temel konulardan birisi ANAYASANIN İDEOLOJİSİ olacaktır.    

       Bir devlet, komplike bir ideolojiyi  anayasasıyla benimserse, bu devletin demokratikliği, hukuk devleti olması, kanun karşısında bütün vatandaşlara , farklı dinlere,  ideolojilere karşı eşit mesafede,  tarafsız olarak durabilmesi mümkün değildir.      

         1961 anayasası ile getirilen ideolojinin , hem ikinci maddesinde hem başlangıç kısmında önceki dönemden farklı olarak belirlendiği görülmektedir.Vesayetçi, darbeci ideoloji  anlayışı 27 mayıs ile birlikte anayasaya yerleştirilmiştir.1982 anayasasında da devam etmektedir.

         Bu ideolojinin Kemalizm olduğunu söylemek, kuruluş, hatta kurtuluş  döneminin ideolojisi olduğunu söylemek, tarihi hakikatlere tamamen  aykırıdır.

          Anayasanın ideolojisi derken;Anayasanın hiçbir şeyi olmasın ,anayasa tamamen şeffaf, renksiz, kokusuz bir şey olsun demiyoruz.   Elbette anayasanın  kendine göre devletle  bir takım öncelikleri ilkeleri olur.

          Ancak bu,   devletin  eğitimde,  kültür ve sosyal hayatta  vatandaşlara olan  muamelesinde, farklı düşünceler ve inançlar karşısında tutumunda farklılık meydana getirmemelidir. Devlet belli bir doktrini empoze eder şekilde hareket etmemelidir.      

          İdeoloji,  genelde anayasanın başlangıç kısmında saklanır.  Bu sebeple  ANAYASANIN BAŞLANGIÇ KISMININ  bulunmaması gerektiğini düşünüyorum

         Bizim anayasamızda başlangıç kısmı, bir hukuk kuralı mahiyetindedir.Anayasa metnine dahildir.Bu açıdan da Anayasa Mahkemesinin değerlendirmelerinde de bir kriter olarak kullanılmaktadır.”şeklinde konuştu.(Yeni asya gazetesi 9Ekim 2011)

Aktardım,Bilgilerinize.  Selam ve saygılarımla  

www.aydinozel.com Şuayıp YEGEN 10.10.2011 AYDIN

 

Bu yazı toplam 1479 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim