• Aydın16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HÜSEYİN YILDIZ : BÖYLE BİR ZULÜM GÖRMEDİK
05 Aralık 2020 Cumartesi 02:05

HÜSEYİN YILDIZ : BÖYLE BİR ZULÜM GÖRMEDİK

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ, TBMM'de Çevre Ajansı Kurulumu İle İlgili Bir Konuşma Gerçekleştirdi.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) -

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
    Şimdi, Çevre Ajansı kuruluyor, biz de dedik ki yani bu Ajans kurulduğunda AKP gerçekten çevreye çok önem veriyor.
    Değerli AKP milletvekilleri, on sekiz yıldan beri iktidarsınız, dağdaki kuş, karınca, yabani hayvanlar, ağaçlar, çiçekler, hepsi kan ağlıyor, diyorlar ki: "Biz yüz yıllarca yaşıyoruz, böyle bir zulüm görmedik."
    Değerli arkadaşlar, Aydın ilinde jeotermal elektrik santralleri açtınız. Beş yıl boyunca, bu kürsüde defalarca gündeme getirdim ama hiçbiriniz maalesef gündeme almadınız. Bakın, en basitini söylüyorum: Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Aydın'da ortaklaşa bir çalışma yaptı, 550 sayfa bir rapor hazırladılar. Bu 550 sayfa raporu hazırladıktan sonra maalesef kamuoyuna açıklamadı ama o raporun fotokopisi bizde var; diyor ki bu araştırma komisyonu üyeleri, Dünya Bankası, Kalkınma Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının elemanları: "Aydın'daki jeotermal elektrik santrallerini dünyadaki standartlarla kıyasladığımızda 10 kat daha zehirli gaz salınımı yapıyorlar." Yani termik santralden örnek vereyim, bize en yakın Yatağan'da termik santral var 2 kat daha fazla zarar veriyor Aydın'a.
    Size bir örnek vereyim değerli arkadaşlar: Bakın, bu otuz yıl önce ekilmiş incir ağacımız. Bakın, bu, zeytinimiz; kırk yıllık, elli yıllık zeytin ağaçları bu hâle geldi. Daha bir saat önce Ziraat Odası Başkanıyla görüştüm; bu sene Aydın'da zeytin verimliliği yüzde 20 düşmüş, incirde verimlilik yüzde 20 düştü değerli arkadaşlar. Bugün, Aydın'da sadece bizim, tarım ürünleri dâhil olmak üzere, ihracatımız 700-800 milyon dolar arkadaşlar. Siz, 4 tane firma para kazanacak diye 1 milyon 200 bin insanın yaşadığı şehri çölleştirmeye doğru götürüyorsunuz ve rahat rahat oturuyorsunuz burada. (CHP sıralarından alkışlar)
    Değerli arkadaşlar, sadece Aydın mı? Hani "Çevre" diyoruz ya, işte bu da Kaz Dağları'nın resimleri, bakın; katliam. Burada yaşayan böcek, karınca, kuş, ağaç, ağaç da canlı kan ağlıyor, kan! Bakın, bakın, bu sizin eseriniz değerli arkadaşlar. (CHP sıralarından alkışlar)
    Şimdi, bu Ajansı kurdunuz, bu Ajansın gelirini de bağışla elde edeceksiniz. Mehmet Cengiz gelecek, bir tür katliam yapacak, 200 bin lira, 300 bin lira bağış yapacak, diyecek ki oradaki memura veya müdüre: "Ya, sen benim sayemde burada oturuyorsun, benim paramla para alıyorsun." Sen, sonra gideceksin adama ceza keseceksin. Biz, bunu Aydın'da yaşıyoruz arkadaşlar; müzik biraz fazla çalıyor diye ufak bir bara gidip 35 bin lira ceza kesiyorsunuz, koskoca Aydın'ı zehirleyen jeotermallere gidip bin lirayı bile kesemiyorsunuz. Oradaki memura bir gün dedim ki: "Sende hiç mi vicdan yok, hiç görmüyor musun?" O da "Sayın Vekilim, sen ne demek istiyorsun, ben nasıl oraya gideceğim? Daha gitmeden kapıda bir telefon geliyor, apar topar geri dönüyorum. Benim onlara ceza kesme şansım var mı? Arkasında AK PARTİ'nin Genel Başkanı var." dedi.
    HALİL ETYEMEZ (Konya) - Yalan.
    HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) -

Şimdi, bu şartlarda bu Ajansı kuracaksınız, o, çevreye zarar veren, katliam yapan, yatırım yapan iş adamlarından da parayı alacaksınız, sonra diyeceksiniz ki: "Biz burada, bu Ajansta verimli olacağız."
    Değerli arkadaşlar, sadece bu mu? Hayır, değil. Bugün, Türkiye'nin her yerinde, gerçekten on sekiz yıldan beri katliam yaptınız. Bu ülkeyi biz geleceğimize, çocuklarımıza bırakacağız. Bizim çocuklarımız diyecek ki: "27'nci Dönem milletvekilleri, hey milletvekilleri, babacığım, amcacığım, nasıl oluyor da siz bu şekilde kanun çıkarıyorsunuz?"
    Değerli arkadaşlar, bu Ajans sadece rant üzerine kurulmuş, para yani rüşveti kanunlaştıran, rüşveti, kara parayı aklayan bir Ajans durumuna gelmiştir. Bu şekilde Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz buna karşıyız.
    Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

 HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) -

Şimdi, tabii Sayın Grup Başkan Vekili çok sinirlendi ama bu işin gerçeği bu.
    Değerli arkadaşlar, düşünün, bu yerlerde katliam yaratanlar bu firmanın sahipleri. Bir, bu firmaların sahipleri bu ajansa bağış yaptığı zaman burada çalışan personelin bu firmaya karşı ceza kesme şansı var mı?
    İkincisi, eğer bir kanun çıkarıyorsanız -Türkiye Cumhuriyeti gariban bir ülke değil- adam gibi kanun çıkarılsın. Bağışlarla bu ajansı yürütürseniz ÇED raporunu ortadan kaldırırsınız, net söylüyorum size. Evet, Sayın Grup Başkan Vekilimin dediği gibi, siz şu an bağışları, yani rüşvetleri resmîleştiriyorsunuz. Bunu açıkçası, Turizm Bakanlığı Ajansı yaparken de aynı şeyi koydunuz, bunu diğerleri yaparken... Yani siz diyorsunuz ki arkadaşlar: "Sizler burayı katledin, benim orada 55 tane jeotermal elektrik santralim var." Bu insanlara ceza bile kesemiyor memurlar, arkadaşlar hepimiz biliyoruz bunu. Yani bunu inkar ediyoruz? Ama bunun çözüm yolları var; bu devlet, bu ülke güçlü bir ülke. Bunun bütün masraflarını, bütün bütçesini devlet tarafından karşılayabiliriz, bizim derdimiz bu insanları suçlamak değil ama maalesef bu, bir gerçek yani. Eğer biz bunu bu şekilde çıkardığımız zaman jeotermal elektrik santraline memur değil, milletvekili bile giremez arkadaşlar, net konuşuyorum size. Çünkü ben orada yaşıyorum, görüyorum. Gidiyoruz, bakıyoruz; adam yüzümüze bile bakmıyor akşama kadar.
    Arkadaşlar, Aydın şu an kanser oranında Türkiye'de ikinci sırada, yüzde 500 artmış, ölüm sayısında Türkiye'de ikinci sıraya geldi. Eskiden Aydın nasıl bir ildi, biliyor musunuz değerli arkadaşlar? Sayın Vekilim burada, oraya gelip memur olarak emekli olan bütün insanlar, Diyarbakır, Mardin, Urfa, İç Anadolu'dan herkes emekli olduktan sonra Aydın'a yerleşiyordu ama şu an öyle değil. Aydın'da emekli olan Aydın yerlisi dahi bir an kaçmak istiyor. Yaşanmayacak duruma gelmiş, böyle bir durum var yani lütfen bunu anlayın. (CHP sıralarından alkışlar)

Bu haber toplam 9662 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim