• Aydın12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HÜSEYİN YILDIZ TARIMI KONUŞTU METİN YAVUZ ZIRVALADI
22 Ekim 2020 Perşembe 21:19

HÜSEYİN YILDIZ TARIMI KONUŞTU METİN YAVUZ ZIRVALADI

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ TBMM Kürsüsünde Aydın Tarımını anlattı.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ TBMM Kürsüsünde Aydın Tarımını anlattı.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, demin arkadaşların da dediği gibi "Tütün piyasası, yerli tütünü kullanmak için yüzde 30…" ama bu, 14'üncü maddede de yüzde 25'e çıkarılıyor, tekrar değiştirmişler mi bilmiyoruz Başkan. 2022'de yüzde 17, 2023'te yüzde 21, 2024'te yüzde 25 olacak yerli tütün kullanımı. Hâlbuki Türkiye'de siz TEKEL'i özelleştirirken 290 milyon liraya, alan yandaşınız parayı yatırmadan Amerikan şirketiyle anlaşarak bir ay sonra 900 milyon liraya devretti. Yani kendi cebinden para çıkmadan 610 milyon dolar cebine para attı; bunu hepimiz biliyoruz, siz de biliyorsunuz. Özelleştirildikten sonra yabancı sermaye geldi Türkiye'ye ve Türk tütününü yok etti, dışarıdan ithal tütün getirdi. Türkiye'de yaklaşık 110 milyar adet sigara üretiliyor arkadaşlar, 110 milyar adet ve bunun yüzde 1'inde dahi Türk tütünü kullanılmıyor. Şimdi aklınız başınıza geldi, yüzde 25'e getiriyorsunuz. Tabii, o lobiler saraya gelip gidiyor, onların hepsinin kim olduğunu biliyoruz. Orada pazarlık usulü yaptınız; bu yıla, 2022'ye, 2023'e ve 2024'e yaydınız.

Değerli arkadaşlar, yeri geldiği zaman "Millîyiz." diye her yerde hava atıyorsunuz. Yahu, millîlik bu mu? Yani Türkiye'de bedavaya TEKEL'i özelleştireceksiniz, aradan 610 milyon dolar para götüreceksiniz, sonra geleceksiniz, Türkiye'deki tütün üreticilerini yok edeceksiniz. Ben Aydın Didimli'yim, benim 3 tane köyümün geçim kaynağı tütündü arkadaşlar. Yani o köylerin hepsi, sabahın köründe gidip tütün yapıp sattıktan sonra evini yeniliyordu, çocuğunu evlendiriyordu, yatırımını yapıyordu ama maalesef siz iktidara geldikten sonra çiftçiyi yok ettiniz.

Değerli arkadaşlar, üç aydan beri Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla bütün milletvekillerimiz 81 ili geziyoruz. Ben de geçen hafta Bülent Tezcan'la beraber Aydın'daydım. Aydın esnafıyla, KOBİ'lerle görüştük. Yem fabrikasına gittik, yem fabrikasında diyorlar ki: "Sayın Vekilim, biz yem üretiyoruz ama bu yemin ham maddesinin yüzde 47'sini ithal ediyoruz." Hazine Bakanı değerli damat dedi ki: "Ya, dolar yükselirse yükselsin." Bir örnek vereceğim: 200 TL'yi siz çıkardınız yani TL'den 6 sıfırı attınız değil mi? 200 TL ilk çıktığında 125 dolar para alıyorduk yani 200 lira para veriyorduk, 200 TL'yle 125 dolar alıyorduk. Şu an 2020'de biz 120 dolar almak için 970 lira para saymak zorundayız, 970 lira. Yani, bizim paramız yüzde 70 değer kaybetmiş. Ham maddenin yüzde 47'sini-yüzde 50'sini yurt dışından getiriyoruz buraya.

Değerli arkadaşlar, çiftçileri yok ettiniz. Şimdi ben size soru soruyorum: 2006'da bir kanun çıkardınız değil mi? Millî gelirin yüzde 1'i çiftçiye prim olarak dağıtılacaktı. Hesap yaptığımızda şu an çiftçinin sizden alacağı 157 milyar TL. Şu an çiftçinin borcu ne kadar? 150 milyar lira. 150 milyar lira çiftçinin borcu var arkadaşlar. Madem siz bu Türk çiftçisini seviyorsanız, gelin önümüzdeki dönemde getirin Cumhuriyet Halk Partisi olarak destek veririz, bu 150 milyar TL'yi silelim zaten çiftçilerin alacağı var sizden, o zaman ödeşelim. Eğer önümüzdeki dönemde bunu yapmadığınız takdirde -hani tanzim satışları kurdunuz ya, Suriye'de savaş vardı ya oradan soğanla, patatesi ithal ettiniz biliyorsunuz değil mi, böyle Çankaya'nın merkezinde patates, soğan kuyruğu oluşturdunuz- seneye bunu bulamazsınız değerli arkadaşlar. Siz bu sene yatın kalkın Cumhuriyet Halk Partisinin Büyükşehir Belediye Başkanlarına dua edin. Neden? Size anlatayım:

Bir, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ne yaptı biliyor musunuz? Bütün üreticilerin direkt hayvanlarını aldı, Ege ET -çöpe atılmıştı, biliyorsunuz sizin özel idarenizdeyken- geri aldı. 5 milyon yatırım yaptı.

METİN YAVUZ (Aydın) - Allah Allah!

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Aydın'ın köylüsünü, üreticisini gerçekten ihya etti ve

Türkiye'nin en ucuz etini Aydın'da yiyoruz Ege Et'in sayesinde, en kaliteli etini de orada yiyoruz değerli arkadaşlar. 17 ilçede de şu an perakende satış yapıyoruz.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

METİN YAVUZ (Aydın) - Yalan söylüyorsun, yalan! Yalan söylüyorsun! Ben de Aydınlıyım, yalan söylüyorsun!

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Aydın'a giremiyorsun, Aydın'a giremiyorsun!

METİN YAVUZ (Aydın) - Kim, ben mi girmiyorum?

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Sorun, Aydın milletvekillerine sorun bakalım; giremiyorsunuz.

METİN YAVUZ (Aydın) - En son altı ay önce geldin Aydın'a! Hadi oradan! Yalan söylüyorsun!

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Sayın Başkanım…

BAŞKAN - Genel Kurulu selamlayalım.

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Değerli arkadaşlar, şu an buğdayı Rusya'dan ithal ediyorsunuz ya, Mansur Yavaş çiftçiye 250 bin dönüm destek verdi, bu sene 250 bin dönüm buğday ekti Ankara çiftçileri.

METİN YAVUZ (Aydın) - Yalan! Yalan!

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Sizin yapamadığınızı Cumhuriyet Halk Partisinin belediyeleri yapıyor.

Ben size bir öneri getiriyorum… Tarım Bakanı var ya, şu an ithal lobilerin kucağına düşmüş arkadaşlar. Bir tek Bakan direndi onlara, Faruk Çelik, sizin Bakanınız, onlara direndi. Ne yaptı biliyor musunuz saray? Baktı ki olmuyor, adamı görevden aldınız, atamadınız; işin gerçeği bu. Şu anki Tarım Bakanı, Avrupa'nın Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Bakanı değildir değerli arkadaşlar. Bir gerçek bu.

METİN YAVUZ (Aydın) - Külli yalan, külli yalan!

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Gerçekler bu. Acı söylüyoruz işte.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Siz millî olamazsınız, yerli de olamazsınız; sizin partiniz, saray olarak komple Avrupa'nın ithal baronlarına peşkeş çekiyorsunuz.

METİN YAVUZ (Aydın) - Hadi oradan!

 
HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) - Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)
Bu haber toplam 10111 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim