• Aydın19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hüseyin Yıldız TBMM'de AK Partiyi Uyardı
23 Mayıs 2019 Perşembe 18:30

Hüseyin Yıldız TBMM'de AK Partiyi Uyardı

CHP Grubu Adına Söz Alan Hüseyin Yıldız; 2015'ten beri ben Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olarak burada defalarca AKP sıralarına seslendim, "Türkiye'nin geleceği turizmden geçer." dedim ve her dönem buraya çıktığımda turizmin ne kadar önemli olduğun

2004 ve 2005'te ülkemiz turizm gelirlerinde dünyada ilk 8'deyken, 2018'de, üzülerek söylüyorum, bunu ben söylemiyorum, AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu söyledi, dünyada 2 trilyon bir turist pastası olduğunu Komisyonda kendisi itiraf etti, ben 2 trilyon dolar demiyorum, 1,5 trilyon dolar bir bütçe varken, bir pasta varken... Dünyanın en güzel memleketine sahibiz, üç tarafı denizlerle çevrili, bir tarafta denize giriyorsun, bir tarafta kayak yapıyorsun. Diğer taraftan da bütün tarihî eserler var, Osmanlı üç kıtaya hükmetmiş, korkunç bir tarihimiz var ama gel gelelim bu pastadan sadece 22 milyar dolar bir pay alıyoruz arkadaşlar. Demek ki AKP iktidarı 2002'den beri bir turizm planlaması yapmamıştır; yapsaydı, bugün... O dönemde İspanya'yla beraber yarışırken bugün İspanya'nın 2018 kapanışı yıllık 70 milyar dolardır.
Sizler bu memleketi satarken gerçekten bu memleketi seven iş adamları 200 milyar dolar turizm yatırımı yaptılar, oteller kurdular, İspanya'dan daha iyi oteller kurduk. Baktığınız zaman, en güzel sahiller bizde. Yani kısacası, un var, şeker var, yağ var ama onu pişiren bir usta yok; problem burada.

AKP ilk defa doğru bir şey yaptı. Doğruya da doğru diyeceğiz.                                      Cumhuriyet Halk Partisi olarak Genel Başkanın bize talimatıdır, Türkiye'nin geleceği için ne gerekiyorsa her türlü desteği veririz. Burada da itiraf ediyorum: İlk defa doğru bir şey yaptınız, gerçekten bu işin içinde pişen birisini Turizm Bakanı yaptınız, ilk defa. İnşallah -sayın bakan yardımcım burada- bu bakanı bürokrasi çalıştırır, önümüzdeki 2020, 2021, 2022, 2023'ü bari kaybetmeyelim. Aksi takdirde, göreceksiniz, 20 milyar doları geçemeyeceğiz.Sayın bakan yardımcım burada- ben size bir olay anlatacağım: 2016'da İngiltere'ye gittim bir turizmci olarak. Fuarlara katıldık, yerimizi, otelimizi satmak istiyoruz yani yatağımızı. Gelen bütün müşteri İspanya'ya gidiyor, İtalya'ya gidiyor, Fransa'ya gidiyor ama bizim, maalesef, Türkiye'de kurduğumuz yere gelmiyor. Düşündüm akşam giderken ya neden, sebep ne? Şöyle bir araştırma yaptıktan sonra, o gün, 2006'da -Londra'da 4 tane havaalanı var arkadaşlar, 4 tane- bütün havaalanlarını dolaştım Türkiye'ye ne zaman uçak var diye. Her havaalanından her gün İspanya'ya giden 4 tane uçak kalkıyor yani 16 tane uçak ama Türkiye'ye gelen uçak haftada bir gün; üzülerek söylüyorum, o da çarşamba günü. İspanya'ya giden uçağın fiyatı 20 pounddu, Türkiye'ye gelen uçağın fiyatı 385 pound arkadaşlar.

    Şimdi, biz eğer doğru bir strateji belirlemezsek... Dünyanın en büyük hava yollarından Türk Hava Yolları bizde. Güçlü bir hava yolu, değil mi? Bir bakın, bakayım, yazın ek seferleri Avrupa'ya yapıyorsunuz. Bu havaalanı turizmle, Turizm Bakanlığıyla iş birliği yapması gerekirken maalesef, yapmıyor, başka ülkelere uçuyor yani Almanya'ya ya da İspanya'ya. Diğer ülkeler uçuyor ama kendi memleketimize uçuşlar yapmıyor.
    Şimdi, ben burada özellikle Sayın Bakan Yardımcısına sesleniyorum: Çok güçlü bir komisyonumuz var arkadaşlar, çok güçlü. Komisyonda AKP'den de, CHP'den de, MHP'den de, HDP'den de, İYİ PARTİ'den de bu konuda uzman olan arkadaşlarımız var. On aydır bakan atanmış, 1 sefer gördük, 1 sefer toplantıda, bir kahvaltıda görüştük. Bir de geçen cuma günü komisyon toplandı. Değerli arkadaşlar, eğer siz o komisyonları çalıştırmadığınız takdirde, orada üretemezseniz topluma yayamazsınız; mümkün değil.
    Bugün, turizmde 1 milyon 200 bin insan çalışıyor, burada devlet desteği yok; iş adamı orada yatırım yapmış ve bu yatırımıyla Türkiye'nin dış açığını kapatıyor. Eğer biz gerçekten, imam-hatiplere yaptığımız yatırımların yüzde 10'unu turizm okullarına yapsaydık bugün turizm bu hâle gelmezdi.
    Sayın Bakan her çıktığında konuşuyor, doğru söylüyor, "Nitelikli turist getireceğim." diyor yani "Ekonomik durumu olan, iyi turist getireceğim." Peki, Sayın Bakana şu soruyu soruyorum: Nitelikli turisti getirmek için, ona hizmet edecek nitelikli elemanın var mı? Yetiştirdin mi? On yedi yıldan beri kaç tane turizm meslek lisesi yaptınız? Ben bir Aydın Milletvekili olarak... Didim'de, Altınkum'un göbeğinde iki tane imam-hatip varken üçüncü büyük bir imam-hatip okulu açtılar ve şu an doluluk oranı yüzde 30 arkadaşlar, yüzde 30, diğer iki tane imam-hatip okulunun da doluluk oranı yüzde 40. O zaman önerdik, il millî eğitim müdürüne dedim ki "Arkadaşlar, burası Altınkum, burası turizm bölgesi, 20 tane beş yıldızlı otel var, 50 tane, 100 tane üç yıldızlı otel var, biz buraya turizm lisesi açalım, en azından, buradaki turizm okulunda okuyanlar sabahları okuluna gitsin, öğleden sonra gitsin, stajını yapsın, çalışmasını yapsın." ama dinlemediler.
    Ben özellikle AKP'ye buradan seslenmek istiyorum: 8 milyon işsiz var, bütün fabrikaları sattınız, üreten bir Türkiye değil, tüketen bir ülke yarattınız. Eğer çocuklarımıza bırakacak şu kadarcık vicdanınız varsa bir an önce turizm üzerinde çok önemle çalışılması lazım. Turizmden sadece turizm yapan insanlar para kazanmıyor, üreticisi kazanıyor, tarımcısı kazanıyor, çekirdekçisi kazanıyor, gümüşçüsü kazanıyor yani binlerce sanayiye destek veren bir hizmet sektörüdür. Eğer biz 2019'da iyi bir analiz, iyi bir program yapmadığımız takdirde yine 2018'de olduğu gibi -2019'u geçirdik, tren kaçtı- 2020'de de göreceksiniz, 22 milyar doları geçemeyeceğiz.
Bir turistin bir ülkeye gidip seyahat etmesi için ilk önce can ve mal güvenliği olması gerekiyor; bir. Can ve mal güvenliğini bir turiste sağlamadığın takdirde o turist buraya gelip de tatil yapmaz. Avrupa'dan baktığın zaman şu an Türkiye'de mal ve can güvenliği olmadığı kanıtlıdır. Neden kanıtlıdır? Net söylüyorum arkadaşlar, Türkiye'de eğer bir ana muhalefetin genel başkanı saldırıya uğruyorsa, linç ediliyorsa, linç eden o inek hırsızı Osman'ı da diğer kapıdan bırakıyorsa kimse Türkiye'ye güvenmez.
    İki: Türkiye'de bağımsız yargı yoktur arkadaşlar. Eğer sizler yatırımcıyı buraya getirmek istiyorsanız ilk önce demokrasi ve bağımsız yargı yaratmak zorundasınız; aksi takdirde, burada konuştuklarımız burada kalır değerli arkadaşlar. Onun için, tekrar ediyorum, Türkiye'nin geleceği uçurumun kenarında, hazine bomboş. Böyle giderseniz altı ay sonra emeklilerin, işçilerin parasını ödeyemeyeceksiniz, onu biliyoruz ama en azından bu dönemde 2020'yi kurtarmak amacıyla planı, analizi doğru bir şekilde yapıp doğru şekilde yürütmemiz lazım.
Bu ülke hepimizin.                                                                                                                                   

Eğer bu gemi batarsa hepimiz batarız, hepimiz batarız. Değerli arkadaşlar, biz milletvekiliyiz. Kurtuluş Savaşı Türkiye Büyük Millet Meclisinden yönetilmiştir. Liderlerimiz yanlış yapabilir. Bizim görevimiz, kapalı gruplarda yüreklice kalkıp yanlışlara da "Yanlış." dememiz gerekiyor. Cumhurbaşkanı 82 milyonu doyurmuyor, bizler 82 milyonu doyurmuyoruz; 82 milyon, Cumhurbaşkanını, milletvekillerini ve bakanları doyuruyor. Herkesin bunu bilmesi lazım. Bu halk yoksa, ülke yoksa ne o Cumhurbaşkanı orada kalabilir ne de biz burada kalabiliriz. Bizim geleceğimiz, çocuklarımızın geleceği için doğruları savunmak zorundayız; aksi takdirde, göreceksiniz, bizim evlatlarımız, torunlarımız bu dönemin milletvekillerini lanetleyecekler. Onun için, burada, şu çatının altında hepimizin yürekli olması gerekiyor. Doğruya "Doğru." diyeceğiz, yanlışa "Yanlış." demek zorunluluğumuz var; aksi takdirde, ben, Türkiye'nin geleceğini çok iyi görmüyorum, net söylüyorum, görmüyorum ve AKP iktidarını uyarıyorum, uyarıyorum, uyarıyorum.

 

Bu haber toplam 1199 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim