• Aydın11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HÜSEYİN YILDIZ : TURİZM KOMİSYONU ACİL TOPLANMALI
19 Mart 2020 Perşembe 11:15

HÜSEYİN YILDIZ : TURİZM KOMİSYONU ACİL TOPLANMALI

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ Coronavirüs ve ülkemize ekonomik etkisi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin YILDIZ Coronavirüs ve ülkemize ekonomik etkisi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Şehitleri Rahmetle Anıyorum

Sayın Başkanım, değerli milletvekillerim; hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sayın Başkanım, yeni görevinizde başarılar diliyorum. Değerli arkadaşlar, Kurtuluş Savaşı'mızın ön sözü olan Çanakkale Zaferi'nin 105'inci yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitleri rahmetle anıyorum, saygılar sunuyorum.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Sağlık Çalışanlarına Teşekkür Ediyoruz

Değerli arkadaşlar, corona virüsü geldiğinden beri Türkiye'de 83 milyonun ilgilendiğini hepimiz biliyoruz, biz de aşağı yukarı on günden beri takip ediyoruz. Özellikle, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına sağlık çalışanlarına burada çok teşekkür ediyoruz, gece gündüz çalışıyorlar, hiçbir kuşkumuz yok.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Virüs’ten En Çok Turizm Etkilendi

Bu coronavirüsün dışında, aynı zamanda da Ekonomi Bakanından bir açıklama bekliyorduk. Corona virüsünden en fazla etkilenen alan turizm. Yani Turizm Bakanının gelip burada… 35 milyar dolar gelir elde ettiğimiz sektör turizm sektörüdür. Değerli arkadaşlar, turizm sektöründe 1,5 milyon insan çalışıyor, 1,5 milyon. Artı, yan kollarla beraber 20 milyon insan Türkiye'de geçim kaynağını turizm gelirlerinden sağlıyor yani orada yatan bir müşteri sadece orada yatıp gitmiyor; tarıma katkısı oluyor, eğlence sektörüne katkısı oluyor, esnaflara katkısı oluyor, hediyelik eşyalara katkısı oluyor ve 20 milyon insan geçim kaynağını turizmden sağlıyor. On gün geçmesine rağmen, Sayın Turizm Bakanımız herhangi bir açıklama yapmadı, bir acil eylem planı da yapmadı, Turizm Komisyonunu da toplamadı. Merak ediyorum, ne zaman olacak bu? diye.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Turizm Sezonu Öncesi Destek Şart  

Değerli arkadaşlar, mart ve nisan aylarında turizm bölgesindeki otellerin bakımı, açılması ve personel alımı başlıyor. Şu an, Antalya başta olmak üzere Bodrum, Kuşadası, Didim, Çeşme'deki turizmcilerle konuştuğumuzda herhangi bir açıklama gelmediğini, aldıkları personeli tekrar evlerine gönderdiklerini söylüyorlar. Şimdi ne yapmamız gerekir? Değerli arkadaşlar, turizm bölgesinde olan bütün ötecilerin kredi borçlarını bir yıl boyunca ertelememiz lazım. Bu sene yani bu dönemde çalışan personelin SSK'sinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Sicil Affı Gelmesi Gerekiyor

Acil sicil affını getirmemiz gerekiyor arkadaşlar. Bu sicil affını getirmediğimiz sürece, oradaki yatırımcıların, turizmcilerin kredi çekme imkânı yok değerli arkadaşlar. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu sicil affı konusunun acilen Meclise getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yap-işlet-devret modeliyle yılda 20 milyar garanti verdiğiniz projelere bir yıl boyunca ödemeyi kesin; kesmek zorundasınız zaten onların ihtiyaçları yok. Yine, Türkiye'de 25 milyon yoksul insan var yani evlerine bir kuruş dahi para girmiyor. Aile sigortasını bu dönemde acilen gerçekleştirmemiz gerekiyor değerli arkadaşlar. Bunu yapmadığımız takdirde, bu corona virüsünden sonra inanın ki ekonomik corona virüsü çıkacak ve binlerce insan binlerce şirket iflas edecek ve intiharlar olmaya başlayacak.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Vergi Verecek Esnaf Kalmayacak

Değerli arkadaşlar, bu arada, siz, ekonomi ve turizm teşvikleri ilan etmediğiniz takdirde -şuraya yazıyorum- önümüzdeki dönem, bir yıl sonra vergi verecek esnaf bulamayacaksınız, işletmeyi açacak yatırımcı bulamayacaksınız. Bu konuda özellikle AKP'den rica ediyorum: Sicil affını ve aile sigortasını bu hafta içinde getirmeniz gerekiyor değerli arkadaşlar. Ayrıca, turizm bölgesindeki esnafa -ticaret odası vesilesiyle- en az 500 bin TL kredi vermeniz gerekiyor. Bu kredinin altı ay ödemesiz olması gerekiyor, altı ay sonra da uzun vadeli bir kredi sağlamanız gerekiyor. Aksi takdirde, önümüzdeki yaz sezonunda bunları gerçekleştirmeniz mümkün değil, icralar üst üstü gelecek.

HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) – Türkiye Virüste Başarılı Olacak

Değerli arkadaşlar, ben şunu söylüyorum: Tabii ki bu virüs sadece Türkiye'de değil, dünyanın her tarafında var ama ben inanıyorum ki Çin başarılı oldu bu corona virüsünde inşallah, Türkiye de kısa sürede bu virüste başarılı olacak, önümüzdeki dönemde ekonomimizi düzelterek yolumuza devam edeceğiz. Ama sizler, bu kanunları getirip Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçirmediğiniz takdirde Türkiye'nin önünü kapatmış olursunuz ve geç kalınmış olur.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

HÜSEYİN YILDIZ (Devamla) – Turizmci Gece Uyuyamıyor

Başkanım, bir dakika daha rica edeyim.    

40 milyar dolar beklediğiniz turizm gelirleri maalesef 5-6 milyar dolara düşer. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de ekonomik krizin nasıl olacağını bilmenizi istiyorum. Özellikle Antalya, Bodrum, Muğla, Aydın, o bölgelerdeki turizm yatırımcıları gerçekten geceleri uyuyamıyor, ne yapacaklarını bilmiyor. Ben özellikle Turizm Bakanına seslenmek istiyorum: Bir an önce Turizm Komisyonunu toplayın.

huseyin-yildiz---chp-aydin-milletvekili.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1078 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim