• Aydın15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İYİ Partili Sezgin’den özel tiyatrolara sahip çıkma çağrısı
13 Mayıs 2020 Çarşamba 08:00

İYİ Partili Sezgin’den özel tiyatrolara sahip çıkma çağrısı

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, koronavirüs salgını nedeniyle özel tiyatroların yaşadığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıyarak, hem işletmecilere hem de sanatçılara yönelik destek mekanizmalarının bir an önce

İYİ Parti Siyaset Akademisi Başkanı ve Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, koronavirüs salgını nedeniyle özel tiyatroların yaşadığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıyarak, hem işletmecilere hem de sanatçılara yönelik destek mekanizmalarının bir an önce hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

Aydın Sezgin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, özel tiyatroların salgın nedeniyle oyun sahneleyemedikleri için çok büyük sıkıntı yaşadıklarını ve birçok özel tiyatronun kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Tiyatro topluluklarının dağılması, salonların kapanması, tiyatro sanatının topyekûn bir darbe yemesi söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Tiyatroların yaşatılmasının, kültür ve sanat dünyamız açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Sezgin, birçok ülkede özel tiyatrolara ve tiyatro topluluklarına önemli mütelâfi yardımlar sağlandığını belirterek, Türkiye’de iktidarın herhangi bir tedbir ya da destek mekanizması açıklamadığını ifade etti.

İYİ Parti Milletvekili Sezgin, özel tiyatrolara sahip çıkılması çağrısında bulunarak, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:

  • Salgın döneminde ve takip edecek dönemde derinleşecek ekonomik kriz sürecinde, tiyatroların KDV, gelir vergisi ve stopaj gibi vergilerden muaf tutulması gündeminizde midir?
  • Bazı sektörlerdeki uygulamalara benzer şekilde, tiyatrolar için de borçların yeniden yapılandırılması/ertelenmesi söz konusu mudur?
  • Tiyatro işletmelerinin elektrik, doğalgaz ve su gibi faturalarının belirli bir dönem için dondurulmasına yönelik adımlar atılacak mıdır?
  • Tiyatroların salon kiralarının belirli bir süre devlet tarafından karşılanmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  • Tiyatrolarda çalışan personellerin maaş ve SGK primlerinin belirli bir süre devlet tarafından karşılanması mümkün müdür?
  • Yukarıda belirtilen hususlarda muhtelif tedbirler öngörülmemişse, Bakanlığınız tarafından özel tiyatroların yaşamakta olduğu sıkıntılara yönelik olarak ne gibi tedbirler planlanmaktadır?
  • Özel tiyatrolara yönelik destekler, iktidarınız döneminde alınan bir kararla, gizlilik içinde ve şeffaf olmayan bir süreç izlenerek dağıtılmaktadır. Açıklanan listelerde tiyatroların ne kadar destek aldığı ve bunun gerekçesi belirtilmemektedir. Desteklerin geçmişte olduğu gibi, herhangi bir kayırmacılık şüphesine imkân vermeden ve kamuya açık bir şekilde ilan edilmesine yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  • Hükumetinizin, kültür hizmeti yapan tüm özel tiyatroları, hiçbir ayrımcılık olmaksızın değerlendirebilecek bir özel tiyatrolar yönetmeliğini, günün şartlarına uygun olarak yeniden düzenlemek gibi bir çalışması var mıdır?
Bu haber toplam 648 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim