• Aydın18 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
JES’LER, VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYOR
25 Mart 2020 Çarşamba 12:55

JES’LER, VATANDAŞLARIMIZIN SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYOR

CHP Aydın Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Jeotermal Elektrik Santrallerinden salınan gazların solunum yolu hastalıklarını tetikleyerek Korona virüse davetiye çıkardığını söyledi.

CHP Aydın Milletvekili, TBMM Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Jeotermal Elektrik Santrallerinden salınan gazların solunum yolu hastalıklarını tetikleyerek Korona virüse davetiye çıkardığını söyledi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Bülbül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bülbül önergesinde “Korona virüsten korunmanın en önemli yollarından biri soluduğumuz havanın temiz olmasıdır. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği yetkililerinin açıklamalarına göre kirli hava solumak, korona virüsü de dahil olmak üzere solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıkların etkisinin artmasına sebep olan çok önemli bir faktördür. Hava kirliliği hem kronik hastalıklara neden oluyor hem de var olan kronik hastalıkları alevlendirerek korona virüsün daha ölümcül seyretmesine neden olabiliyor. Ayrıca kirli hava solumak bireylerde solunum sisteminin savunma mekanizmasını bozarak, korona virüsün vücuda alınmasını ve yerleşmesini de kolaylaştırıyor. Küresel Hava Kalitesi Bilgi Platformu’nun (IQAir) dünyadaki PM2.5 kirliliğiyle ilgili yapılan ölçümler sonucu yayınladığı raporda Avrupa’daki PM2.5 hava kirliliği sıralamasında en kirli 10 istasyonun 5’inin Türkiye’de olduğu belirtilmiş. Ülkemizde özellikle Jeotermal Elektrik Santrallerinin bulunduğu bölgelerde hava kirliliği parametrelerinin oldukça üst düzeyde olduğu ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği de bilinmektedir. Korona virüs konusunda uzmanların ‘‘evlerinizi havalandırın’’ uyarılarıyla camlarını açan vatandaşlar filtresiz ve sağlıklı bir şekilde denetlenmeyen jeotermal elektrik santrallerinin saldığı çürük yumurta kokusuna maruz kalmaktadırlar. Solunum yolu hastalıklarını büyük ölçüde tetikleyen santrallerin saldığı gazlar, Korona virüs salgınıyla karşı karşıya olan vatandaşlarımızın sağlığını hiçe saymaktadır’’ ifadeleri kullanarak Kurum’a şu soruları yöneltti:

  1. Korona virüs ile mücadele kapsamında tiyatro, sinema, kafe, düğün salonları, restoran, lokanta ve kahvehaneler gibi birçok işletme geçici olarak kapatılırken, hava kirliliğine ve insan sağlığına olumsuz etkileri olan ve denetimleri eksik ya da yapılmayan Jeotermal Elektrik Santrallerinin bu süreçte faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?
  2. JES’lerin bacalarından çıkan hava salınımları ve dışarıya verdikleri akışkanlar nedeniyle havayı, suyu, toprağı kirlettikleri ve insan sağlığına yönelik   solunum yolu hastalıkları ve birçok hastalığa neden olduğuna dair Bakanlık bünyesinde çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa sonucu ne olmuştur?
  3. Korona virüs tedbirleri kapsamında iptal edilen ÇED toplantıları var mıdır? Var ise bilgilendirme toplantıları yapılmadan açılan jeotermal kuyuları var mıdır?
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 904 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim