• Aydın16 °C

Mehmet PALA / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet PALA / Köşe Yazarı

Siyasetçi ve Siyasetnameler

31 Aralık 2011 Cumartesi 18:17

Siyasi Partiler anayasal teminat altına alınmış olup, Siyasi Partiler kanunu'na tabidirler. Siyasi Parti tüzükleri siyasi partiler kanuna uygun olmak zorundadır.

Siyasetçi yetiştiren bir okul yoktur. Siyasal Bilgiler Fakültesi adıyla, bir eğitim kurumu varsa da Siyasetçi yetiştirme gibi bir fonksiyonu yoktur. Peki Siyasetçi nerede ? Nasıl yetiştirilecektir ? Siyaset, Siyasi Partilerin organ ve yönetimlerinde görev alarak, görerek, yaşayarak öğrenilir. Usta - Çırak ilişkisi ve öğretisi çok önelidir. Hepsinden önemlisi Siyasetçi yaratılışa bağlı, birtakım meziyetlerin var olması halinde kolayca ve hızla yetişir.

En önemlisi de şans ve nasip gerektiren bir uğraştır. Nasipte yoksa Siyaset yoluyla bir yere gelmek mümkün değildir. Hele biri elinizden tutarsa merdivenden hızla çıkılır. Akıllı olmak, sabırlı olmak, çalışkan olmak, cesur olmak ve bilgili olmak şarttır.

Birde Babadan tevarüs eden bazı görevler vardır; Krallık, Padişahlık ve Şahlık gibi ortaçağ islam Hükümdarlarını, Devlet adamlarına eğitici ve öğretici olması için yazılmış SİYASETNAME - ler kitap halinde basılıp veriliyordu.

Şöyleki : Onbirinci asır, büyük Türk alimlerinden İBNİ - SİNA'nın yazdığı KİTAP-ÜS SİYASET ( Devlet işlerini Yürütme ) adlı eseri en az 300 yıl boyunca Doğu ve Batı ülkelerinin yöneticilerine yardımcı olmuştur.

MAVERİ nin yazdığı AHKAM - ÜS sultaniye ( Sultan için yazılar ) kitabıda bu konuda klasik sayılır. MELİKŞAH'ın başveziri NİZAM-ÜL MÜLK'ün yazdığı NASİHAT-ÜL MÜLK ( Topraklar için nasihatlar ) çağının en değerli siyaset eseri kabul ediliyordu.

Batıda BACOM Kepler, Galileio , Descartes aynı konuda eserler kaleme almışlardır. Avrupada halk arasında cehalet çok yaygınlaşmıştı. Bu cehalet MÜNECCİMLİK gibi hurafeleri de beraberinde getirmişti. Bu sözlerin tanımı için Fransa Kralı Frederick devrin Omasnlı Padişahı na mektup yazıp göndermiştir.

Şöyle Der :

Üç Müneccim vardır;

Biri tarih, biri para birisi'de sulh zamanında orduyu harbe hazırlmak diyordu. İşte tarih en önemli Müneccim gösterilmişti. Demek ki, Siyasetçi içinde tarih bilgisi ve tarih şuuru çok önemli bir özelliktir.

Hangi ideolojiyi benimsemiş olursa olsun, mutlaka tarihi öğrenmek zorundadır.

Abdulhak Hamit Tarhan Eşber şiir'inde anlatır ki :

Büyük İskender Hindistan ın Pencap ülkesini işgal ettiği zaman Hükümdar Eşber in kız kardeşine aşık olur, kız kardeşini kendisine vermeyen Eşber i öldürtür. Ülkesini yerle bir eder Hocası Aristo bunu yazdığı için, İskender de Hocasına kızar, laf söyler. Aristo nun İskender'e cevabı :

( Heyhat ! ne hakarete apansız. Tarihi yazan benim yapan siz ) Cevabını verir. O tarih bize ulaşmıştır. Pencap Hükümdarı Eşber in İskender tarafından öldürülüşünü bu tarihi bilgiden öğreniyoruz.

Siyasetçi, duygularıyla hareket etmeyecek. Hissi olmayacak. Diline hakim olacak. Aksi halde Yunus Emre nin dediği gibi :

( Dilim seni, dilim seni, dilim dilim etsem seni ) demek zorunda kalmamalı.

www.aydinozel.com  Köşe Yazarı Mehmet PALA

Bu yazı toplam 1528 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim