• Aydın17 °C

Adnan AYTAŞKIN / Genel Yayın Yönetmeni

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Adnan AYTAŞKIN / Genel Yayın Yönetmeni

Üst Düzey Düşünme Becerileri ve Hayatımıza Yansımaları

03 Nisan 2012 Salı 02:33

Değerli Okurlarımız bugünkü yazımda Üst Düzey Düşünme Becerileri ve Hayatımıza Yansımasını yazacağım.

Üst Düzey Düşünme Becerileri bireylerin kişilik analinizi ölçme de önemli yere sahiptir.

Bazı Üst Düzey Düşünme Becerileri Akıl Yürütme, Analoji, Analitik Düşünme, Diyalektik Düşünme, Hipotetik Düşünme, Epistemolojik İnanç, Yakınsak Düşünme, Iraksak Düşünme, Pratik Düşünme, Eleştirel Düşünme, Çıkarsama, Eşleştirme, Sınıflama, Yaratıcı Düşünme, Argümantasyon olarak kayıtlara geçmiştir.

Aslını sorarsanız bu düşünme becerileri biz insanların kişilik yapılarında, kendini tanıma süreçlerinde veya birey tanıma süreçlerinde önemli Argümanlardır.

Yaşam boyu hayatı kolaylaştıran veya zorlaştıran bu düşünme becerilerinin insan hayatındaki kişisel ilişkiler boyutu da önemli yer tutmaktadır.

Kimi insan vardır hayatını Pratik düşünme üzerine kurmuş ve basit yaşam felsefesini hayata geçirmiştir.

Kimi insan vardır hayatını Argümantasyon ile donatmıştır ve hayatını Belgelerden ibaret sanar ve herşeyi kanıtlamaya çalışır.

Kimi İnsan vardır Hipotetik Düşünme ile hayatı benimsemiştir ve Hep daha fazlasını arayarak çeşitlilik esasına dayalı hipotezler arayışındadır.

Kimi insan Analitik Düşünme ile ayırt etme üzerine kafa yorarak, hep ayrıntılarda gezinmeyi sever.

Kimi İnsan Yaratıcı Düşünme ile Hayal Gücünü kullanarak, kimi zaman çok derinlerde, kimi zaman çok yükseklerde; Yeni, Özgün, Orjinal, Farklı olmanın peşine düşer.

Kimi İnsan Çıkarsama yaparak, hayatı basitleştirdiği gibi, hayal gücü ile birleştirince; hayatı çelişkilerle doldurarak çıkılmaz hale de getirebilir.

Evet Değerli okurlarımız bilmiyorum Üst Düzey Düşünme Becerilerini sayarken kendinizden birşeyler buldunuz mu ? Bulanlar mutlaka olmuştur.. Ancak Üst Düzey Düşünme Becerilerinden Yakınsak Düşünme Becerisi gelişmiş olanlar ise kendinden birşey bulamayanlar grubuna girmektedirler.. Çünkü onlar için tek doğru vardır, o da onlara yüklenen bilgidir.

Günlük Hayattan bazı Örnekler sunalım...

Mesela Kemal Kılıçdaroğlu sürekli elinde dosyalarla gezdiği için birşeyleri kanıtlama derdinde olup Argümantasyon Düşünme Becerisini kullanmaktadır.

Mesela Karadenizliler Pratik Düşünme Becerisi daha fazla gelişmiş insanlardır, Tabi bunda Bölgenin yaşam şartları etkilidir.

Yaratıcı Düşünme Becerisi gelişmiş bireyler eğer kullanırlarsa bu özelliklerini çapkın olma konusunda üst düzey yeteneklidirler..

Çevremiz geniş, her gruptan arkadaşımız dostumuz var ancak yakınlaşmak için hep kendimize benzeyeni ararız. Ancak farklılıkların ve zıt kutupların birbirini daha fazla çektiğini gördüğümüz günümüzü ise kısa devreli geçişler olarak değerlendirebiliriz.

Kısa Devreli geçişlerden Uzun Soluklu Mutluluklara geçmenizi diliyorum...

www.aydinozel.com  Adnan Aytaşkın Genel Yayın Yönetmeni

Bu yazı toplam 1359 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim