• Aydın30 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
VİRÜSTEN KORUNURKEN ŞİDDETE AÇIK HALE GELİYORLAR
25 Mart 2020 Çarşamba 12:47

VİRÜSTEN KORUNURKEN ŞİDDETE AÇIK HALE GELİYORLAR

CHP Aydın milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, salgın nedeniyle vatandaşların evde kalmasının ev içi şiddeti arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

CHP Aydın milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, salgın nedeniyle vatandaşların evde kalmasının ev içi şiddeti arttırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bülbül, “’Evde kal’ diyorsak eşitlikçi iş bölümünün de gerektiğini söylemeliyiz. Ev içi işleri ve bakım yükünü eşit bölüşmeye gayret etmeliyiz” dedi.

CHP’li Bülbül dün Genel Kurul’da kadın, çocuk ve aile bireylerine yönelik uygulanan her türlü şiddet olayında önleyici ve koruyucu tedbirler almakla görevli olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, kolluk ve soruşturma aşamasında şikayetçinin onayı alınarak haberdar edilmesi için verdiği kanun teklifi üzerine konuştu.

“KADIN VE ÇOCUKLAR KRİZİN ÇİFTE MAĞDURLARI”

“Yaşadığımız bu salgın öyle boyutlarda ki artık sadece solunum yolumuzu etkilemiyor, ateşimizi yükseltmiyor, toplumsal olarak da zarar görüyoruz” diyen Bülbül, “Salgın nedeniyle kapanılan evlerde kadına ve çocuğa yönelik şiddet artıyor. Yani, zaman geçse de durum değişmiyor, hatta kadın ve çocuklar kriz döneminin yine çifte mağduru oluyor” dedi.

Bülbül konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“2019 yılındaki kadına yönelik şiddet verilerine bakıldığında, oran vermek gerekirse cinayetlerin yaklaşık yüzde 52'si ev içinde işlendi. Bu da kadınların kalmak zorunda oldukları evlerinde, erkek şiddetiyle karşılaşma ihtimallerinin artacağını kaçınılmaz kılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, doğal afet, savaş ve salgın gibi kriz dönemlerinde cinsiyete dayalı şiddet görme riski artıyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri de bu dönemde sosyal yaşamdan uzak durmanın, eve kapanmanın şiddet uygulayanlara daha fazla şiddet uygulamak için fırsat sunduğunu söylüyor. Virüsün çıkış noktası olan Çin'de, şubat ayında yerel polis teşkilatlarına bildirilen aile içi şiddet vakalarının 3'e katlandığı belirtildi. ABD'deki "ulusal aile şiddet dayanışma hattı"nı arayan kadınlar benzer sorunlar yaşadıklarını söylüyor. Kısaca, kadınlar ve çocuklar, kendilerini virüsten korumaya çalışırken şiddete karşı daha açık hâle gelmiş durumda.”

“EN UFAK İHBAR BİLE DEĞERLENDİRİLMELİ”

“STK ve dernekler kadına yönelik her türlü şiddetle ilgili hükûmetin yapmadığı saha araştırmalarını yapıyorlardı. Şimdi, STK ve dernek çalışmaları sağlık tedbirleri kapsamında ertelendi. Bu nedenle şiddet daha görünmez hâle gelebilir. Adliyelerin tam zamanlı ve randımanlı çalışmadığı bugünlerde en ufak şiddet ihbarı için kolluk güçleri hızla ve ivedilikle hareket etmelidir ve bu ihbarlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bildirilmelidir.”

“EV İÇİ İŞLERDE  EŞİT İŞ YÜKÜ”

CHP’li Bülbül, ev içi işlerde de kadının yükün paylaşılması gerektiğini belirterek, “Bir de ev içi işler ve bakım yükü artan kadınların yükünü, yaşadığı eşitsizliği unutmamak gerekir. "Evde kal." diyorsak eşitlikçi iş bölümünün de gerektiğini söylemeliyiz. Ev içi işleri ve bakım yükünü eşit bölüşmeye gayret etmeliyiz” dedi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 722 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim