• Aydın14 °C

Şuayip YEĞEN / Köşe Yazarı

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Şuayip YEĞEN / Köşe Yazarı

YENİ ANAYASA BİR DEMOKRASİ PROJESİ OLMALI

03 Kasım 2011 Perşembe 00:59

/111) maddesi için 17 kez değişikliğe uğrayan 1982 anayasası bu kez Dil - İmla- Uyum açısında da yeniden yazılmalıdır.

YENİ ANAYASA  BİR DEMOKRASİ PROJESİ  OLMALIDIR.                  

                       DEMOKRASİLERDE   MECLİS , MİLLETİN MECLİSİDİR.   

      Saygıdeğer okuyucularım gününüz aydın,işleriniz hayırlı, gönlünüz mutlu olsun inşallah.

       Sayın Adnan Aytaşkın beyefendi işini takip ediyor. Yazımın ekran süresi biraz uzayınca, yeni yazım için birkaç kez uyarıda bulundu.      Öncelikle Çabası için kendisine tebrik ve teşekkür ederim.

       Başka, başka haber gazetelerini de geziyorum, gerçekten Aydın halkı  ,sayısı  artan bu haber gazetelerini itibar ediyor ve ilgi gösteriyor. Ancak  itiraf etmeliyim ki okuyucu daha çok  güncel olan,mahalli olan o ne demiş! Bu ne söylemiş ? babındaki haberleri daha çok itibar ediyor. Sayın okuyucum sizi tenzih ederim . bu hususu sizinle paylaşıyorum.

       Ben yine de önem verdiğim bir konu olduğu için sizlere  yine  YENİ ANAYASA  çalışmalarından bahsedeceğim.

       Başta da ifade ettim, ben bu işin uzmanı değilsem de önemli bulduğum için inceliyor. Bizler için halkım için neyin güzel ve hayırlı olduğunu öğrenmeye çalışıyorum. Güzellikleri de  paylaşıyorum. Her zaman, halk adamı Yunus Emre’nin dediği gibi,      “Gelin dostlar bir olalım. İşi kolay kılalım. Sevelim sevilelim . DÜNYA KİMSEYE  KALMAZ.” Neden  bunu söyledim?   Çünkü yazımı ,söyleşimi dikkate alıp, düşüncelerini bizimle paylaşan olmuyor.

 

       04 ekim 2011 tarihli Yeni şafak  gazetesinde  sayın  Hasan Tahsin FENDOĞLU beyefendinin  yazısını okumuştum.bu konudaki düşüncelerini veriyor. Aktarmak istiyorum.

 

      --- Demokrasilerde  meclis, Milletin meclisidir. Meclis Asli kurucu  iktidardır. Halkın  %87 sinin katıldığı ve %95 temsil edildiği bu Meclis, Yeni anayasa  yapabilir.

      ---Tüm parti gurupları seçim beyanatlarında yeni anayasa vurgusu yapmışlardı,Bunun için oy istemişlerdi.TBMM bu anlamda kurucu meclis görevi görebilir.

      ---20 yıldır,farklı siyasi partilere mensup kişiler, sivil toplum kuruluşları olan  TOBB-TBB-TUSİAD-TESEV gibi kuruluşların hazırladığı kamuoyuna sunduğu hazırlanan taslaklarda görev almışlar. Yeni bir anayasa yapılmasını talep etmişlerdi.Bu çalışmalar hala daha sürdürülmektedir. Kısaca  bu yeni bir talep değildir. TBMM  anayasa değişikliğini yapabilir.

       ---TBMM , yöntemlere ilişkin  öneriler sunabilir, teklif alabilir.    Karar TBMM nin dir.

       --- Bu bağlamda; “PARTİLER ARASI UZLAŞMA KOMİSYONU” ,”YENİ ANAYASA HAZIRLAMA  KOMİSYONU”, “ TBMM ANAYASA KOMİSYONU” ,  “TBMM  GENEL KURULU” , “CUMHURBAŞKANININ  İNCELEMESİ VE GEREĞİ” , “ HALKA GİTME REFERENDUM “  gibi  hazırlanma ,incelenme, görüşmelere açılma  ve karar  evreleri  içinde  halkımız temsilcileriyle her zaman olacaktır.olmalıdır.

         ---Bölgesel güç olma yolunda olan ülkemiz, Bürokratik Cumhuriyetten Demokratik Cumhuriyete geçmelidir.

         ----0n yedi kez(111 maddesi) değiştirilen  1982  anayasası, dil- imlâ-uyum açısından da yeniden yazılmalıdır.

         ---Yeni anayasa da   Dışlama yerine  Hoşgörü, Çatışma yerine Barış dili egemen olmalıdır. Herkesin devleti sahiplenmesi  gerçekleştirilmeli. Yerel demokrasi güçlendirilmeli.

n     Devleti koruma yerine ,Anayasacılık hareketlerinin özü olan  Bireyin özgürlüğü korunmalıdır. Tahakküm ve vesayetin yerini  Demokrasi  almalıdır.  Zihinsel  dönüşüm sağlanmalıdır.

       ........
         Daha iyi anlaşılması için  bir kısmı ,daha sonra  devam edecek. Önemli satırbaşları var.Selamlar,Saygılar sunarım.
Şuayip Yegen  (Menderes Demokrasi  Derneği  başkanı) 06.Kasım.2011  AYDIN
Bu yazı toplam 1374 defa okunmuştur.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim