• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YILDIZ; Tarımı Ne Hâle Getirdiğinizi Biliyoruz
05 Temmuz 2019 Cuma 09:06

YILDIZ; Tarımı Ne Hâle Getirdiğinizi Biliyoruz

TBMM'de Konuşan Hüseyin YILDIZ Tarım İle İlgili Açıklamalarda Bulundu.

    HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) - Sayın Başkanım, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.
    Değerli arkadaşlar, bundan tam yirmi altı yıl önce 2 Temmuzda 33 tane aydın sanatçımız ve 2 otel personeli maalesef katledildi. Bunları saygıyla, özlemle anıyorum.
    Karanlığa karşı aydınlığı, zorbalığa karşı adaleti, ayrımcılığa karşı kardeşliği savunmaya devam edeceğiz. Sivas'ın ışıkları hiçbir zaman sönmeyecektir.
    Değerli arkadaşlar, teklifin 1'inci maddesi, tarafların farklı tapu müdürlükleri veya yurt dışı teşkilatlarında bulunmaları hâlinde, işlemlerin bir araya gelmeden yapılmasına cevap veren düzenlemedir. Temelde kolaylaştırıyor ama işin gerçeği, yurt içinde yapılacak olanda bu sistemde bir sıkıntı yok. Ama yine Sayın Başkana da o dönemde söyledik, yurt dışında hangi teşkilatlar bunu yapacak? Dışişleri Bakanlığı mı yapacak? Yoksa buradan, Tapu Kadastrodan memur mu göndereceksiniz? Bunun tam açıklaması yapılmadı. Evet, bu yaralı bir kanundur. Yurt dışında da düzenli bir şekilde bir sistem kurulursa, en azından insanlar oradan 500-600 euro verip Türkiye'ye gelip de bu işlemleri yapmazlar. Eskiden vekalet sistemi oluyordu, sıkıntılar oluyordu ama bu doğru bir mantık, destekliyoruz da.
    Değerli arkadaşlar, aynı zamanda da ben Aydın Milletvekili olarak bizim 494 tane köyümüz var, bunun 250 tanesi orman köyü arkadaşlar. Daha önce bir yasa çıkardınız, biz o zaman burada defalarca söyledik, Türkiye'nin en yoksul insanları orman köylüleridir. Şunu dedik: Şu orman köylülerine vereceğiniz yerleri bedava o insanlara verin. Örnek diyelim, Nazilli'nin bir köyü, Bayındır köyü. Yüz yıl önce dedesi Hazine yerinin üzerinde kestane, incir ve zeytini yetiştirmiş. Bu, torunlarına kalmış ama maalesef anca ve anca o aileyi geçindiriyor arkadaşlar, aileyi geçindiriyor. Yarın bunu ne yaptınız? Uzattınız. İyi yaptınız ama uzatsanız dahi orman köylüsünün bu parayı verme şansı yok. Onun için yıllardan beri o yeri yetiştiren; incir, zeytin, kestane yetiştiren o köylüye lütfen bedelsiz olarak verin.
    İki: Tarım arazileri -doğru, yılbaşına kadar uzattınız- rayiç bedelin yarısı diyoruz. Değerli arkadaşlar, hepimiz gördük, tarımı on yedi yıldan beri ne hâle getirdiğinizi biliyoruz, bunu tartışmamıza gerek yok. Gördük, soğan, patates çadırları kuruldu, insanlar kuyruğa girdi; öyle değil mi? Yani, buna yüzde 50, rayiç bedelin yarısı dediğiniz zaman şuna emin olun ki o tarımla uğraşan hiçbir vatandaşımızın bunu ödeme şansı yok. Onun için, gelin, bu tarımla uğraşan çiftçilerimize burayı bedelsiz verelim, orada üretim yapsın arkadaşlar. Zaten sizlerin yanlış politikanızdan dolayı şu an köylüler köylerini terk ettiler, yavaş yavaş şehre yerleşiyorlar. Bugün 8,5 milyon işsiz varsa gerekçeleri bunlardır değerli arkadaşlar. Onun için muhakkak bunları tekrar değerlendirmemiz lazım. Bu yasa zaten bir yıl önce gelmişti, tekrar aynı şey geldi, düzeltmeye getirdiniz, doğrusu bu.
    Kentsel dönüşüm... Değeli arkadaşlar, demin hepiniz konuştunuz, Grup Başkan Vekilim... Sayın Başkanımın Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığında gerçekten doğru hizmetleri olmuştur, takdirleri toplamıştır. Şimdi ben size soruyorum: Neden bu sisteme geçtik? Siz dediniz ki: "Eğer Cumhurbaşkanlığı sistemine geçersek bürokrasiyi ortadan kaldıracağız, uçuracağız ülkeyi." Değerli arkadaşlar, siz 2002'de geldikten sonra şunu dediniz: "Biz yerel yönetimleri güçlendireceğiz." Ee, siz bu yasayla yerel yönetimlerden bütün yetkileri alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına veriyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanı çıkıp televizyonda demedi mi "Biz İstanbul'a ihanet ettik." diye? Dedi. Neden ihanet ettiler biliyor musunuz? Bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulduktan sonra bütün planlar, ruhsatlar, projeler burada yapıldı. Ben soruyorum AKP milletvekilli -arkada bürokratlar oturuyor- arkadaşlara soruyorum: Acaba bu yasayı yaparken gerçekten Cumhurbaşkanının, AKP'nin milletvekillerinin haberi oldu mu? Yani sen hem yerel yönetimleri güçlendireceksin hem de yerel yönetimlerdeki bütün yetkiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına vereceksin. Böyle saçma bir şey olabilir mi arkadaşlar, mümkün mü?
    Değerli arkadaşlar, demin söyledi grup başkan vekili: "Biz halkın seçtiği Cumhurbaşkanına saygı duymak zorundayız." Başımız üstüne, tabii ki halka saygı duyacağız.
HÜSEYİN YILDIZ (Aydın) - Peki, halkın seçtiği büyükşehir belediye başkanlarına, halkın seçtiği ilçe belediye başkanlarına, halkın seçtiği meclis üyelerine neden saygı duymuyorsunuz? Halk seçti Ekrem İmamoğlu'nu, dedi ki: Kardeşim, gelin, İstanbul'da yerel meclis üyeleri oluyor, bırakın da İstanbul'un sorununa İstanbul'da yerel yönetime seçilen meclis üyeleri ve belediye başkanı karar versin. Eğer siz o yetkiyi, büyükşehir belediye başkanlarının yetkilerini alıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrederseniz o zaman İstanbul halkına, İzmir halkına, Adana halkına, Mersin halkına ihanet de etmiş olacaksınız. Onun için, özellikle bu maddeyi muhakkak oturup konuşmamız lazım.
    Sevgili Başkanım, büyükşehir belediye başkanlığı yapmış kişisiniz, başarılı bir belediye başkanısınız; bu yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrettiğimiz taktirde inan ki İstanbul ihanete uğrar.
    Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)

sablon-yildiz.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1102 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim