• Aydın23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bocce Milli Takım Sporcusu Özlenen SAYIN Röportajı
04 Aralık 2016 Pazar 15:41

Bocce Milli Takım Sporcusu Özlenen SAYIN Röportajı

AydınÖzel Gazetesi Spor Muhabiri Emrullah TURGUT Bocce Milli Takım Sporcusu Özlenen Sayın İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

AydınÖzel Gazetesi Spor Muhabiri Emrullah TURGUT Bocce Milli Takım Sporcusu Özlenen Sayın İle Çok Özel Röportaj Gerçekleştirdi.

Emrullah TURGUT : Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? Nerelisiniz, nerede doğdunuz, hangi eğitimleri aldınız?

Özlenen Sayın : Bocce İle 2007 Yılında Tanıştım

1987 İzmir doğumluyum. Çocukluğumdan itibaren atletizm geçmişim vardı. 2006 yılında BESYO bölümünü kazandıktan sonra buraya yerleştim. 2006 yılında okul takımın da atletizm, basketbol oynamaya devam ettim. 2007 yılında antrenörlük kursunda Bocce ile tanıştım.

Özlenen SAYIN : 3-4 Yıldır Profesyonel Olarak Oynuyorum

2008-2009 yıllarında da müsabakalara götürdüğüm çocuklarla yarışarak, boşluk doldurmak için yarışarak pasif olarak sporculuk yapmaya başladım. Hemen hemen 3-4 senedir de profesyonel olarak, AŞTAŞ Spor Kulübü’nün verdiği desteklerle daha ciddi bir şekilde çalışmaya başladım.

Özlenen SAYIN : 14-15 Sene Dans Ettim

Çocukluğumda bir dans geçmişim de var. 14-15 sene dans ettim. Bunun üzerine Plates, Zumba, Fitness belgelerimde var. Bir insan nasıl kilo alır, nasıl zayıflar bu konuda da eğitimim var. Kendim de fit kalmak için sürekli spor yapıyorum.

Emrullah TURGUT : Bocce ile tanışmanız nasıl oldu?

Özlenen SAYIN : Bocce İle Antrenörlük Kursunda Tanıştım

Bocce ile antrenörlük kursunda tanıştım. Ben çocukken bilye misket oyununu çok severdim. Hiçbir zaman kız çocukları gibi bebeklerim olmadı. Hep erkek çocukları gibi bilyelerle, arabalarla, gazoz kapaklarıyla oynadığım için ve erkek arkadaşlarım mahalle ortamında çok olmasıyla alakalı onlarla yetişmişliğin verdiği bir şey vardı. Bilye oyununa çok benzettim. Nasıl bir şeymiş birkaç top atayım derken oyuna aşık oldum diyebilirim.

Özlenen SAYIN : Federasyonun Sitesinden Müsabakaları Takip Ettim

Top aldım, boş zamanlarımda bulduğum her alanda oynayarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Aydın’da tek olduğum için ve bu işi hiçbir arkadaşım yapmadığı için sık sık federasyonun sitesinden müsabakaları takip edip müsabakaları izlemeye gittim. İzlemeye gittikçe daha çok bilgilendim, seminerlere gittim.

Özlenen SAYIN : Kurs Milli Takım Kampıyla Çakıştı

2010 yılında Ankara’da 2. kademe antrenörlük kursuna katıldım, 2 hafta sürdü. Bu kursun etkisi çok oldu. Aynı zamanda orada milli takım kampı vardı. Geniş kapsamlı olarak bu sporun nasıl yapıldığını, antrenmanların nasıl yapıldığını, müsabık sporcu nasıl olunur, iyi bir antrenör nasıl olunur? Milli takım kampında bunları da öğrettiler.

Özlenen SAYIN : C Millilikle Başladım

Daha sonra sporcu olmaya karar verdim. İleriki yaşlarımda da yapabileceğim bir şeydi. Hem zevk aldığım için hem de çocukluğumdan itibaren oynamaya alışkın olduğum spor branşıydı. C Millilikle başladım.

Özlenen SAYIN : Her Sene Milli Takım Seçmelerine Katılacağım

2013-2014 sezonunda Antalya’da Open yarışmasında 2.liğim var. Bir sonraki sene milli takım seçmesini kıl payı kaçırdım. Bu senede Avrupa Kadınlar Şampiyonası’nda Slovakya’da milli takımı temsil ettim. Budan sonrada inşallah her sene milli takım seçmesini zorlamayı düşünüyorum.

Emrullah TURGUT : Bize Bocce’yi tanıtabilir misiniz?

Özlenen SAYIN :  Kazılarda Bulunan Topların Ne Olduğu Anlaşılmıyor

Bocce MÖ 5000’li yıllarda Çatalhöyük kazılarında yapılan araştırmalar sonucu toplar bulunuyor. Aynı şekilde Mısır’da 7000’li yıllarda yapılan kazı çalışmalarında toplar bulunuyor. Geniş yuvarlak topların önce ne olduğu anlaşılmıyor. Üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonra bir hedef var, onu vuruyoruz gibi ne olduğu bulunuyor.

Özlenen SAYIN :  İtalya ve Fransa Oyunu Sahipleniyorlar

İtalya ve Fransa bunun üzerine bu oyun bize ait diyerek oyunu şekillendirmeye, kurallar koymaya başlıyorlar. Boules adını veren ülkeler var, Petank diyen ülkeler var, Bocce adı veren ülkeler var. İsim değişiklikleriyle bu oyun bizim diyerek önümüze sunuyorlar. Aslında bizim oyunumuz. Bulgularda zaten bunu gösteriyor.

Özlenen SAYIN :  Bocce’nin Bize Ait Olduğunu Göstermeye Başladık

Şuan maalesef Fransa’nın ve İtalya’nın milli sporu, en çok lisanslı sporcuya o ülkeler sahip. Ama uluslararası yarışmalarda da yavaş yavaş onları geçmeye başladık. Artık; “Bu spor branşı bizim, biz bulduk ve biz devam ettiriyoruz” demeye başladık.

Emrullah TURGUT : Ülkemizde Bocce sporuna ilgi nasıl?

Özlenen SAYIN : İlgi Birkaç Senedir Artmaya Başladı

Türkiye genelinde ilgi birkaç senedir artmaya başladı. Kulüp sayısı fazlalaşmaya başladı. Federasyonunda çok desteği var. Çünkü yarışmalara gittiğimiz zaman her kulübe ödenek çıkartıyorlar. Kulüplere çok fazla ödenek gelmediği için kulüpler çok fazla maddi destek veremiyorlar. Federasyon bunu bir nebze karşılamaya çalıştığı için herkes gönül rahatlığıyla müsabakalara katılabiliyor. Artı malzeme desteği yapıyorlar.

Özlenen SAYIN :  Saha Yetersizliğimiz Var

Saha yetersizliği var. Antrenörler, beden eğitimi öğretmenleri kendi imkanlarıyla sahalar yapmaya çalışıyor. Şuan bir Akdeniz oyunları için 2013 yılında yapılan Mersin’de kapalı bir sahamız var, bir de ondan önce Ankara Kazan’da Kazan Belediyesi’nin yapmış olduğu bir kapalı sahamız var. Onun dışında hiç kapalı bir alanımız yok.

Özlenen SAYIN :  Aydın’da Birçok Alana Saha Yaptım

Herkes uygun olan okul bahçesine ya da uygun olan parklara nerede alan müsaitse kendi imkanlarıyla saha yapmaya çalışıyor. Ben bile Aydın’da birçok alanda saha yaptım. Bazen o taşları, harçları kararak kendimiz yaptık. Bu açıdan il müdürlüklerinin, belediyelerin biraz destek vermesi, bu spor branşını ciddiye alması gerekiyor. 

Emrullah TURGUT : Ülkemizde popüler spor branşlarına yeterli desteği verilemiyorken Bocce branşına yeterliği desteği beklemek ne kadar doğru?

Özlenen SAYIN : İncirliova Belediyesine Teşekkür Ediyorum

Bocce çok fazla maddi gideri olmayan bir spor branşı. Belediyelerin kum ocakları var, taşlara, çakıllara, kumlara para vermiyorlar. Bu konuda İncirliova belediyesine çok teşekkür ediyorum. Hangi okulu gösterdiysem o okulun bahçesine saha yaptılar.

Özlenen SAYIN : Üstü Kapalı Saha Bizim İçin Nimet

İncirliova Nazmi Topçuoğlu’nda üstü kapalı iki kortlu bir sahamız var. Yazın güneşten, kışın yağmurdan bizi koruyor. Üstü kapalı bir saha nimet bizim için. Osman Yozgatlı Ortaokulu’nun bahçesinde yine iki kortlu sahamız var. Üzeri açık ama nizami, ideal bir antrenman yapabileceğimiz bir saha.

Özlenen SAYIN : Maddi Gideri Olmayan Bir Branş

İncirliova belediyesi, İncirliova sahasının yan tarafına 10 kortlu, okul sporlarını yapabilmemiz için bize saha yaptı. Aslında böyle ilçe belediyelerinin desteğiyle bu artabilir. Gerçekten hiç maddi gideri olmayan bir spor branşı.

Özlenen SAYIN : Kulüpler Biraz Korkuyor

Müsabakaya gidiyorsun, federasyon sana harcadıklarını geri veriyor. Bu konuda kulüplerde biraz korkuyor; bir basketbol, voleybol takımının maliyeti çok. Çünkü sporcu sayısı çok. Kaldığı otel oluyor, yemek yemeye gittiği zaman daha çok masrafı oluyor. Ama bizim takımımız önce 2 kişiyle başlıyorsunuz, sonra takım 4 kişiye çıkıyor.

Özlenen SAYIN : Masrafın Yarısını Federasyon Kulübe Veriyor

Federasyon bizim konaklayacağımız yeri uygun bir fiyata ayarlıyor. Sadece yol ücreti ve yemek parası bize kalıyor. Bununda yarısını kulüplere geri veriyor. Ama kulüpler bunu çok fazla gördükleri için destek vermek istemiyorlar, belki de bilmedikleri için.

Özlenen SAYIN : Kulüplerin Ödeneği Yok

Kulüplerde ödenek yok, bunu duymadığım bir tek ASTAŞ spor kulübü var. Sağ olsunlar bizi bütün müsabakalara götürdüler. Biz gidiyoruz dememiz yeterliydi. Biz de bu emeklerinin karşılığını başarı olarak getirdik. Kulüplerin bu konuda ödeneği yok.

Emrullah TURGUT : Bocce’nin kulüpler bazında Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası gibi etkinlikleri oluyor mu?

Özlenen SAYIN : En Büyük Eksikliğimiz Uluslar Arası Organizasyonlar

Etkinlikler oluyor. Biz ASTAŞ spor Kulübü olarak önümüzdeki etkinlikler katılmayı düşünüyoruz. Kendi özel işlerimizden dolayı çok fazla ilgilenemedik. Bu sene Avrupa şampiyonasına gittiğimiz zaman en büyük eksiğimizin uluslar arası organizasyonlar olduğunu gördük.

Özlenen SAYIN : Daha Farklı Olabilirdi

Bizim burada yaptığımız antrenmanlar, kamplar orada bir yere kadar işe yaradı. Oynuyoruz kazanamıyoruz, eksiklik olduğunu gördük. Eğer 1-2 tane uluslar arası etkinliğe katılmış olsaydık orada daha farklı olabilirdi diye düşünüyoruz.

Özlenen SAYIN : Kulübümüz Takvimi Takip Etmemizi Söyledi

Biz kulübümüzden böyle bir şey rica ettik. Kendileri de bize takvimi takip edin, böyle bir organizasyon varsa orada da gidip bizi temsil edin diyerek bunun sözünü verdiler.

Emrullah TURGUT : Kulüp bazında yapılan uluslar arası etkinliklere isteyen kulüp katılabiliyor mu?

Özlenen SAYIN : Yurtdışında Sitemler Çok Farklı

Bizde ligin ilk sıralarındaki kulüpler katılacak diye bir şart yok. Kendi masraflarınızı karşıladığınızda katılabiliyorsunuz. Yurtdışında sistemler çok farklı. Bizim burada sadece liglerimiz ve Türkiye şampiyonalarımız var. Orada ligler hemen hemen her hafta ya da özel turnuvalar yapılıyor.

Özlenen SAYIN : Her Disiplinin Ayrı Şampiyonası Var

Her ülkenin her şehrinde yarışmalar düzenleniyor. Aynı tarihlere denk gelen yarışmalarda var. 8 farklı disiplin olduğu için her disiplinin farklı şampiyonası var. Biz burada 1 ligde 3’üni sığdırmaya çalışıyoruz. 3 disiplini 2 etapta yarıştırıyoruz. Yurt dışında böyle değil, her disiplinin ayrı şampiyonası var.

Özlenen SAYIN : 1 Sporcu 3 Branşla İlgileniyor

Biz de 1 sporcu 3 branşla ilgilenirken orada 1 sporcu sadece 1 branşla ilgileniyor. Biz antrenörler olarak her disipline hakim olmaya çalışırken orada farklı. Hoca Petanksa Petank, diğer disiplinlere karışmıyor. Biz burada imkansızlıklardan çok fazla sporcu götüremediğimiz için, hepsini 1 sporcuya yüklüyoruz.

Özlenen SAYIN : Onlar Gibi Oyunu Okuyamıyoruz

Bizim toplarımızın boyları, ağılıkları farklı. Çocuk gidiyor bir topla oynuyor, arkasından gidiyor farklı bir zeminde daha farklı büyüklükte, daha ağır bir topla oynuyor. Bu yurt dışında yok. Zaten bizim uluslar arası maçlarda en büyük eksikliğimiz bu oluyor. Oyunu onlar gibi de okuyamıyoruz.

Emrullah TURGUT : Federasyonun Bocce’yi tanıtmak adına çalışmaları var mı?

Özlenen SAYIN : Dünya Çocuk Oyunları Ankara’da Yapıldı

Federasyonun çalışmaları var. 2011 yılında Dünya Çocuk Oyunları’nı Ankara’da yaptık. Ben antrenör olarak görev aldım, 1 sporcumda orada yarıştı. Yaklaşık 30 ülkeden sporcular geldi.

Özlenen SAYIN : Her Sene Seminerlerimiz Oluyor

Onun dışında her sene seminerlerimiz oluyor. Open dediğimiz açık turnuvalarımız oluyor. 10-15 tane ülkeden gelen sporcular Antalya Kemer’de hem seminer alıyorlar, hem de yarışmalara katılıyorlar. Biz yurt dışından gelen hocalardan seminerler alıyoruz. Onların antrenman tekniklerini öğreniyoruz, hem de yarışmaya katılıyoruz. 

Emrullah TURGUT : Üniversitelerin BESYO bölümlerinde Bocce antrenörlük eğitimi veriliyor mu?

Özlenen SAYIN : Her Üniversitede Yok

Her üniversitede yok. Bartın üniversitesi 2 senedir bu branştan alıyor. Bocce antrenörlüğü diye bir bölüm açıldı, sadece onların vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda bir parkur hazırlanıyor. Sporcular o şekilde sınava tabii tutuluyorlar ve kazanırlarsa 4 senelik eğitimlerini Bocce antrenörlüğü üzerine alıyorlar.

Özlenen SAYIN : Şuan BESYO Mezunu Öğretmenlerimiz Bocce Eğitimini Almadılar

Şuan BESYO mezunu beden eğitimi öğretmenlerimiz Bocce branşının eğitimini almadılar. Sadece benim gibi antrenörlük belgesini alan, benim gibi arkadaş ortamında okul sporlarına katılan hocalarımızın yapmış olduğu işler mevcut.

Emrullah TURGUT : İleriye dönük olarak hedefleriniz var mı?

Özlenen SAYIN : Belli Bir Yaştan Sonra Performans Sporu Yapamıyoruz

Ben planlarımı hep Bocce sporu üzerine yaptım. Bir de dart sporuna başlamaya karar verdim. Çocukluğumda başladığım sporculuğuma yaşlılığımda da devam etmek istiyorum. İlerleyen yaşlarda bana en uygun spor branşları bunlar. Belli bir yaştan sonra performans sporu maalesef yapamıyoruz.

Özlenen SAYIN : Daha Ciddi Çalışmalar Yaparak Sporculuğuma Devam Etmek İstiyorum

Ben bu sene milli takım formasını giyip Avrupa şampiyonasında o atmosferi gördükten sonra bundan sonra da milli takıma girmek ve orada en iyi şekilde ülkemi temsil etmek, derece almak için uğraşacağım. Daha ciddi çalışmalar yapıp sporculuğuma devam etmek istiyorum.

Emrullah TURGUT : Bocce sporu haricinde uğraştığınız ayrı bir işiniz var mı?

Özlenen SAYIN : Plates Salonu Açmayı Düşünebilirim

Sadece fit kalmak için, spor yapmak için salona geliyorum. İleriye dönük belki bir plates salonu olabilir. Hem kendim spor yapıp fit kalmak adına hem de bilgimi etrafımdaki insanlarla paylaşmak adına böyle bir adım atabilirim.

Emrullah TURGUT : Benim sormayı unuttuğum, sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Özlenen SAYIN : Bazı Kesimden Kişiler Toplu sporları Yapamayabiliyor

Elinden gelen spor kulüplerinin, belediyelerin bu spora destek vermesini isterim. Bu spor her çocuğun, herkesin yapabileceği bir spor. Bazı kesimden kişiler toplu sporları yapamayabiliyor. Bir kıyafet gerektiriyor, ayakkabı gerektiriyor. Bu spor öyle değil. Bir topu olsun bir de toprak zemin bulsun her şekilde bu sporu yapabilir.

Özlenen SAYIN : Manevi Olarak Destek Vermeye Hazırım

Uygun alanlara sahalar yapılırsa ben her zaman manevi olarak destek vermeye hazırım. Bu konuda kimseyi geri çevirmedim, sadece beni aramaları yeterli. Ben gider çalıştırırım, sporcu hazırlanması gerekiyorsa sporcu hazırlarım, zaman geçirilmesi gerekiyorsa zaman geçiririm.

Özlenen SAYIN : Spor Çocuklarımızı Olumsuz Durumlardan Uzaklaştırıyor

Zaten çağımızın en büyük sıkıntısı obezite, çocuklarımızın sürekli elektronik eşyaların başında olması ve kötü alışkanlıkların olması. Spor çocukları bu durumlardan biraz da olsa uzaklaştırıyor. Özellikle bazı kesimlerde olan çocukların bu spor branşıyla enerjilerini atması beni çok mutlu ediyor.

Özlenen SAYIN : Acarlar’da 40 Kişilik Grubum Var

Acarlar da hemen hemen 1 aydır çocuklara antrenman yaptırıyorum. Yaklaşık 40 kişilik bir grubum var. O çocukların aileleriyle pazara gitmeyip, haftanın 4 günü orada benimle spor yapmaları çok büyük bir şey. Onların içinden 1 tanesini bile kurtarırsam ne mutlu bana diyorum. Çünkü oralarda erken yaşlarda evlendirme vs farklı durumlar var. Özellikle kız çocuklarının üzerine çok düşüyorum.

Özlenen SAYIN : Sahalarımız Ömürlük

Onları dartla da tanıştırdım. Dartta oynattırıyorum. Şimdi onlara eşofman takımı yaptırıyorum. Kulübe lisanslayacağız, yarışmalara katılmalarına yardımcı olacağız. Bu şekilde, bu tarz yerlerdeki okullara, uygun olan yerlere sahalar yapılırsa daha faydalı olabiliriz. Sahalarımız ömürlük, maliyetsiz bir spor branşı.    

Röportaj : Emrullah TURGUT

img_5299.jpgimg_5304.jpgozlenen.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8509 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim