• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kilo Başına 1gr Protein Almalıyız...
20 Ekim 2016 Perşembe 05:23

Kilo Başına 1gr Protein Almalıyız...

Milli Vücutçu Hasan Erdoğan AydınÖzel'e Vücut Sporunun Bilmediğimiz Yönlerini Anlattı.

Milli Vücutçu Hasan Erdoğan AydınÖzel'e Vücut Sporunun Bilmediğimiz Yönlerini Anlattı.

Hasan Erdoğan : Ahmet Enünlü'nün Fotoğraflarından Etkilendim
Vücut geliştirme sporuna başladığımda 1.56 boyum vardı, 95 kiloydum. Ben genetik olarak obezim. Sonra bu sporla tanıştım. Ahmet Enünlü dünyada Türk bayrağın vücut geliştirme branşında dalgalandıran ilk sporcu . Hala daha bu sporla uğraşıyor. 6-7 tane dünya şampiyonluğu var. İstanbul'da yaşantısına devam ediyor. Onun resimlerini gördüm ve etkilendim. Onun salonuna gittim. Bana uzak olduğu için devam edemedim. Sonra kendi semtimde iyi bir hoca buldum yarışmalara hazırlandım. 2 yıl sonra kendimdeki evrimi gördüm boy attım. Şuanda boyum 1.73. doğru hocayla doğru antremanla yapılırsa ve sabırlı olunursa ciddi değişim kazandırıyor. 

Hasan Erdoğan : İlk Yarışmamda Türkiye 6.sı Oldum
Bu spora başladıktan 4 yıl sonra Yılmaz Dinç diye bir hocamız vardı. Yarışmaya katılmamla ilgili bendeki motivasyonu gördü. İlk yarışmaya istanbulda hazırlandım. Yarışma Bodrum'da yapıldı. İlk yarışmamda Türkiye 6. sı oldum. Hocamın podyuma çıkmadan önce bir sözü vardı. Orası ciddi alışkanlık yapar emin misin dedi. O gün bugündür yarışıyorum. 46 yaşındayım, 49 tane yarışmaya katıldım. 3 tane Türkiye şampiyonluğum var, ikinciliğim üçüncülüğüm var. master europa 4. lüğüm var. balkan şampiyonluğum var. En son 2014 başında Moğolistan'da 90 kiloda masterlarda dünya 7.si oldum. Masterlarda da girebiliyorum büyüklerde de girebiliyorum. Şuan bir rahatsızlığım var onu atlattıktan sonra tekrar bir kampa girerek yarışmalara hazırlanmayı düşünüyorum. Yarışmalara hazırladığım arkadaşlar var. 

Hasan Erdoğan : 70 Yaşında Podyuma Çıkmak İstiyorum
Benim için spor yemek içmek gibi. 70-80 yaşlarında büyüklerimiz var kendileriyle her organizasynda karşılaşıyoruz. Gayet sağlıklılar. Gayet fit olup gold master diye bodyumlara çıkıyorlar. Bunları görüyoruz ve örnek alıyoruz. Benim şöyle bir hedefim var; ölmez sağ kalırsak Allah ömür verirse 70 yaşında podyuma çıkmak istiyorum. 

Hasan Erdoğan : Bilimin En Çok Hizmet Ettiği Spor
Bu spor çok ayrıcalıklı bir spor hakkında çok şey konuşuluyor. Bilimin en çok hizmet ettiği spor, doğru yapıldığı zaman iskelet kas sistemine çok destek veren bir spor. Artık toplum bilinçleniyor. Sağlıklı yaşam diye bir konu var ve herkes bu sağlıklı yaşama önem veriyor. Ben hep insanlara şunu anlatmaya özen gösteriyorum. Doğuyorsunuz, büyüyorsunuz, 20li yaşlara geliyorsunuz artık ciddi kararlar alıyorsunuz; işe başlıyorsunuz, evleniyorsunuz, çoluk çocuk sahibi oluyorsunuz. 40lı yaşlarda evimizi aldık arabamızı aldık. Ekonomik özgürlüğümüz var. Tam her şeyi öğrendik hayatın bütün görselliğini kazandık o zekaya ve kültüre sahibiz adım atacağız ama atamıyoruz. Artık insanlar bunun farkında 40 yaşından sonra, 50 yaşından sonra bize sağlıklı bir beden lazım. Bunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu sporun çok ciddi faydaları var. Doğru yapılırsa egzersiz esnasında vücudumuzda artı ve eksi elektiriklenme oluşur. Egzersizi yaparken doğru itiş çekişler, kas gruplarının doğru düzenlenmesi, neyin neyle beraber çalıştırılmasıyla ilgili düzen gerçekten doğru kurulursa ilk 15 dakikada kandaki şekeri tüketiyoruz. Daha sonra glikojen depolarımız boşalıyor. Daha sonra erkeklerde böbrek üstünden testesteron salımı, bayanlarda östörojen salımı oluyor. Bu kan yoluyla karaciğere karaciğerden hipotolamusa groft hormonu dediğimiz hormon salımı oluyor. Biz gece uykuya yattıktan 3 yada 4 saat sonra derin reme gireriz. Reme girdikten sonra kan şekeri düşer ve vücut groft salgılar yenilenmek için. Dinlenirken vücut kendini yeniler. Egzersizi doğru yaptığımız zaman biz bunu iki sefer salgılıyoruz. Antremanın bitimine doğru seratonin ve enformin salgılıyorsunuz. Antremanınız bitti duşunuzu alıyorsunuz yorulmuş olmuyorsunuz dinlenmiş oluyorsunuz. Yorulmuş olursanız yanlış antreman yapmışsınızdır, yanlış beslenmişsinizdir, yanlış spor yapmışsınızdır. 

Hasan Erdoğan : Farklı Karakterler Farklı İstekler Var
Her gelen üyemizle yarım saatimiz ölçümlerle ve değerlendirmelerle geçiyor. Bunu yapan yok. Bu bir iş ve yorucu bir iş. Farklı karakterler var farklı istekler var. İnsanları ikna etmeniz lazım. İnandırmanız lazım. 

Hasan Erdoğan : Günlük Kilo Başına 1gr Protein Almamız Lazım
En kötü mikrop bile yaşamak için mücadele verir. İnsan vücudu da böyle. Bizim ne kadar yağa ihtiyacımız var, nelere ne kadar ihityacımız var bunlarla ilgili kimse araştırma yapmıyor. Canımız bişiler istediğinde bir parça bundan bir parça şundan alıyoruz yiyoruz. Ne var bunun içinde bize faydası olan ne var. Bunun eğitimi çocuk yaşta verilmesi lazım. Protein alımının ne kadar önemli olduğu çocuklarımıza anlatılmalı. Simitle, börekle, çörekle doğru bir beden yetişmez. Kilo başına 1gr protein almamız lazım. Biz hem et yeriz hem ot yeriz. İnsanoğlu et yemeye başladıktan sonra ve ateşi bulduktan sonra insanoğlunun gerçekleştirdiği evrime ve zeka kapasitesine bakar mısınız? Dışarıdan almamız gereken amino asit grupları var. Amino asitlerin bir kısmını kendimiz üretebiliyoruz. Ama üretemediğimiz dışarıdan almamız gereken amino asit çeşitleri var. Dışarıdan almamız gereken 3 çeşit amino ast grupları var. bunlarıda et, süt, yoğurt vs yani hayvansal gıdalardan alabiliyoruz. Sadece hayvansal beslenmekte olmaz her ikisinede ihtiyacımız var. Proteinlerin fazlası alınmaz o an o gün kullanılması gerektiği kadar alır. Karbonhidratlar istediğin kadar ver hiçbir zaman hayır demez. Çünkü motor sisteminin sürekli yakıta ihtiyacı vardır. Sürekli depolar. Yağ asitlerinde yağ çeperi sürekli genişler. Protein yapısında öyle değil. Vücut bir seferde 20 gr protein sentazleyebiliyor. Çay almış olduğunuz besinlerin emilimini engeller. Çay yemekten 1 saat sonra içilmesi gerekir. Yemeğin üstüne hemen çay içilmez. Biz neye ne kadar ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Hayatımızı ona göre dengeliyoruz. Başarı tesadüflerle olmuyor. Mücadeleyle ve sabırla oluyor. Herkes nasıl aynı değilse, farklı kakterlere farklı yapılara sahipse beslenmede böyle. Yapısını yaşını konumunu değerlendiriyoruz. Nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. O zaman fark ediyor bir şeyleri. Antremanda kas gelişmiyor. Kas ölüyor yırtılıyor. Antremandan sonra doğru beslenme yıkılan kasın onarımını sağlıyor. O yüzden antreman esnasında çalıştığımız bölge şişer. Şişmesinin sebebi o bölgeye vücut yoğun miktarda kan pompalar. O bölgede tahribat vardır. Doymak için damak zevkimiz için yediğimiz için daha hızlı yaşlanıyoruz daha hızlı yıpranıyoruz. O yüzden daha çok sağlık problemleri yaşıyoruz. 

Hasan Erdoğan : Herkesin Bütçesine Uygun Planlamalarımız Mevcut
Salonumuz 2500 metrekare iki ayrı kakter bünyesinde bulunduruyor. Hem hard antrenman dediğimiz sert motivasyonun yükseltildiği direncin arttırıldığı, adrenalinin yükseltildiği çalışma tarzında bir alanımız var arka tarafta. Ben biraz daha rahat çalışmak istiyorum ciddi bir amacım yok sağlığım için egzersiz yapayım diyenler için salonumuzun ön tarfında bir alanımız var. Soyunma odalarımız 190 metrekare insanlar rahat etsin kimse birbiriyle temas halinde olmasın diye bir tasarımda bulunduk. Bir ev hayatı düşünelim 3 kişilik bir aile çocukta var eşi spora gidiyor kendisi gidemiyor. Bu detayıda düşündük çocuk kreşimiz var evli çiftlerimiz beraber gelip çocuğu görevli arkadaşımıza bırakıp burada rahatlıkla antrenmanlarını yapabiliyorlar. Otopark derdimiz yok. Burada ,insanların spor yapmasını engelleyecek hiçbir durum yok. İnsanların spor yapabilmesi için her kolaylığı sağlayacak çözümler üretmeye çalıştık. Herkesin bütçesine uygun planlamalarımız var. 


Haber - Röportaj / Fotoğraf : Emrullah TURGUT

hasan.jpgdsc00822.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1678 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim