• Aydın12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ahmet KELEŞOĞLU, Mesut ÖZAKÇAN'a Seslendi
25 Aralık 2016 Pazar 20:41

Ahmet KELEŞOĞLU, Mesut ÖZAKÇAN'a Seslendi

Tiyatrocu Ahmet KELEŞOĞLU AydınÖzel Gazetesi'ne bir yazı göndererek Efeler Belediye Başkanı Mesut ÖZAKÇAN'a çağrıda bulundu.

Tiyatrocu Ahmet KELEŞOĞLU AydınÖzel Gazetesi'ne bir yazı göndererek Efeler Belediye Başkanı Mesut ÖZAKÇAN'a çağrıda bulundu.

Ahmet KELEŞOĞLU şunları söyledi..

Efeler'de yeni kurulan tiyatro

Geçen yıl Aydın efeler belediye başkanı sayın Mesut Özakçan bir müjde vererek, efeler belediye tiyatrosunun kurulacağının bilgisini vermişti. Efeler belediyesi kent konseyi başkanı Dr. Tuncay Erdemir tiyatronun kurulması yönündeki çalışmalara, başında bulunduğu konsey adına tam destek veriyordu. 
Kültürden sorumlu başkan yardımcısı Sümran Ünal, başkan Mesut Özakçan'ın iradesini öne çıkararak tiyatronun kuruluşu ve hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalara bizzat eşlik ediyordu.
Başta kent konseyi başkanı Dr. Tuncay Erdemir olmak üzere, kent konseyindeki Aydın'ın ileri gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bu yeni oluşuma büyük bir duyarlılık göstermiş ve tiyatronun kurulması adına kolları sıvanmıştı. Kent konseyinde, tiyatro kültür ve sanat ile ilgili görüşü olanların bilgilerine danışılmış, görüşler tartışmaya açılarak tiyatronun kurulumuna katkılar sağlanmıştı. Çalışmaların sonunda kent konseyi temsilcilerinin de bilgisi doğrultusunda hareket edilerek Aydın'ın ileri gelen sanat yönetmeni Yalçın Dinçer’in bu işin başına geçmesi ve koordine etmesi öngörülmüştü. 
Tiyatronun kurulması adına yapılan çalışmaları başkan yardımcısı Sümran Ünal ile Yalçın Dinçer doğrudan görüşmelerle yürütüyordu.

Yalçın Dinçer günler süren araştırma, toplantı ve titiz bir çalışmanın sonucunda bir tiyatro yönetmeliği hazırlamıştı. Taslak çalışmaya efeler belediyesi de katkı koyarak tiyatronun yönetmeliği güncel hale getirilmişti. Daha sonra bu çalışmaların tam metni başkanlık bünyesindeki meclis üyelerinin onayıyla karara bağlandı. Efeler belediye tiyatrosunun kurulup tüzel kişilik kazanması Aydın kamuoyunda olumlu tepkilerle karşılanmış, yerel basının desteği ile de bölgeye duyurular yapılmıştı. 
Yalçın Dinçer bu sevinçli haberi camianın ileri gelenleri ile paylaşıyor, İstanbul Kenter Tiyatrosu kurucularından akrabası merhum Şükran Güngör'ün eşi Yıldız Kenter'den de bilgiler alıyordu. Sayın Dinçer'e gelen tebrik mesajlarının arkası hiç kesilmiyor, kendisinin de Aydın daki ikinci büyük tiyatronun kurulmasında bizzat yer alıyor olması heyecanını bir kat daha artırıyordu. Dinçer'in bu çalışmalarının büyük bir heyecan ve özveri içerisinde olduğunu, yanında bulunmuş  bir kişi olarak buradan hatırlatmak isterim. Aydın'a yeni bir tiyatronun kazandırılmasının mutluluğunu bizlerle paylaşması ve her platformda bundan bahsetmesi onun bu işi ne kadar ciddiye aldığını gösteriyordu.
Kültürden sorumlu başkan yardımcısı Sümran Ünal, Yalçın Dinçer'den tiyatro ekibinin kurulmasını istemiş ve tiyatronun kurulması yönündeki iskelet alt yapısı ve oyuncularının oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlanmıştı. Başkan yardımcısı Sümran Ünal ile Yalçın Dinçer'in uzun süren ve farklı günlerde yaptığı görüşmelerden bir kaç tanesinde ben de bulunmuş, yapılan çalışmalara şahit olmuştum. Zaten kuruluş aşamasındaki çalışmalara ve yapılan görüşmelere Yalçın Dinçer bizzat çağrılıyor, kültür müdürü Yusuf bey, destek hizmetlerinden de Mustafa bey çalışmalara kısmen katılarak görüşmelere şahitlik ediyorlardı.
Kültür ve Sosyal işlerden sorumlu başkan yardımcısı Sümran Ünal, Yalçın Dinçer ile yaptığı bir dizi görüşmeler sonunda istihdam edilecek personelin cv. lerinin oluşturulmasını istemişti. Yalçın Dinçer, kılı kırk yaran titizlikle cv. lerin eksiksiz tamamlanmasını sağlamış ve bu dosyayı Sümran Ünal'a teslim etmişti.
                                    
Efeler Belediyesi yetkilileri ve Kent konseyi başkanı Dr. Tuncay Erdemir'inde hatırı sayılır gayretleri sonucu efeler belediyesi tiyatrosu kurulmuş, çalışmalara ara vermeden devam edilmişti. Tiyatroda istihdam edilecek kişilerinde cv. leri başkan yardımcısı Sümran Ünal'a teslim edildikten sonra, sıra efeler belediyesi tiyatrosunun fiziki alanının arayışına gelmişti. 
Arayışlar devam ederken öncesinde efeler belediyesi ve kent konseyi adına yeni sezon oyunlarına bir an önce başlanılması istenmişti. Bunun üzerine Yalçın Dinçer ve ekibi vakit kaybetmeden Hidayet Sayın Kültür Merkezinde oyunların sahne çalışmalarına başlamıştı. Böylece efeler ilçemizde kurulan tiyatroyu yeni oyunlarla karşılamayı planlamıştık.
Yalçın Dinçer ve oluşturduğu ekibe, Ali Aslan'ın başında bulunduğu Asem Sanat tiyatrosu da katkı sağlamış oyunların provaları bile heyecan verici seviyelere ulaşmıştı. Efeler ilçesinde yeni kurulan tiyatronun kuruluşu yerel basının da katkısıyla kısa zamanda Aydın efeler'de büyük yankı uyandırmaya başlamıştı. Aydının Mesut Abi'si sergilenecek oyunların açılışlarına gelecek ve bölge halkını tiyatro ile buluşturarak bir bütünlük oluşturacaktı. Bu çok gurur verici bir şeydi. 
Efeler belediyesi ve kent konseyi adına özveri ile çalışıp oyunların yetişmesi için gece geç vakitlere kadar çalışmalar yapılmış ve neredeyse fazla mesai yaparcasına koşturuluyordu. Asem sanat oyuncuları gençlik ve gönüllü guruplarının tam destek verdiği çalışmalar sonucunda genel provaların alınması seviyesine kadar gelinmişti. Çalışmaların tamamında Dr. Tuncay Erdemir maddi destek sağlayarak ekibin yemek, dekor, kostüm ve diğer ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışıyordu. Kendisinin doktorluk mesleği ve sosyal yaşamındaki bir çok başarısının yanında özellikle tiyatro ve çocuk oyunlarına verdiği desteği hiç unutmayacağız. Sağolsun varolsun.
Özverili bu çalışmaların sonunda ard arda oyunlar sergileniyor salonlar tıklım tıklım doluyordu. Salonlara sığmayan birçok kişinin oyunları ayakta takip ettiğini ve bir o kadarınında içeri giremediği için geri döndüğüne şahit olmuştum. Neredeyse bütün oyunlar bir prömier havasında geçerken oyun finalleri de bir şenliğe dönüşüyordu. Oyunlara belediye başkanı ve başkan yardımcıları katılım sağlıyor, Aydın efeler adına gurur verici bir tablo ortaya çıkıyordu. 
Sadece bir seans oynanan dört oyunda üç binden fazla seyircinin salonları doldurduğu ve yerel basının büyük ilgi gösterdiği efeler belediye tiyatrosu daha oluşmadan Aydın'da ses getirmeye başlıyordu. Yalçın Dinçer ve ekibine Asem Sanat tiyatro ekibi de destek verince oyunlar hız kesmemiş 27 Mart Dünya Tiyatro gününde de, "Kadın Hikayeleri" (kolaj) oyunuyla taçlanmıştı. Oyuna Dr. Hidayet Sayın ve Mesut Özakçan’da katılmışlardı.

Bu güzel ve ilgi gösterilen tiyatro çalışmaları ve oyunların sırayla sahnelenmesi acaba birilerini rahatsız etmiş olabilir miydi? 
Burada bizlerin başarısını çekemeyen kişilerin yöneticilere farklı algı yarattırmış olabileceği gerçeği de akıllardan hiç çıkmıyordu. Aradan kısa bir süre geçmişti ki, büyük bir heves ve fedakarlık içinde devam eden tiyatronun kurulumunun bir yıl ertelendiği ekibimize bildirilmişti. 
Yapılan açıklamada; bundan sonra çalışmaların Hidayet Sayın sahnesinde haftanın belirli günlerinde çalışmalar yapılacağı, ve Aydın'daki diğer amatör tiyatroların da oyunlarına destek verileceği yönünde idi. 
Belediyeden yapılan bu açıklamaya ve varılan sonuca kuşkusuz bir tiyatro ekibi olarak saygı duymuştuk.

Sayın başkan değerli Mesut ağabey, tiyatronun kurulmayacağını ya da bir yıl erteleceğini keşke baştan söyleseydiniz. Bizler Aydınlıyız yabancı değiliz, yaptığımız çalışmaları harcadığımız emeği ve eforu helal edebiliriz. Aydınımız için canımız feda olsun, hiç önemli değil. Ancak Yalçın Dinçer'in başkan yardımcısı Sümran Ünal'la yaptığı bir dizi görüşme sonrasında, oyuncu ve teknik ekip arayışına girdiğini ve birçok kişiyle görüşmeler yaptığını biliyor muydunuz? 
Yalçın Hoca'nın bu insanlara karşı nasıl bir mahcubiyet içinde kaldığını biliyormusunuz? 
Bu süreçte Yalçın bey çok zor durumda kaldı sayın başkan. Hem de çok.

Sayın Başkan, hemen her görüşmemizde bizleri devamlı zora koşan kültür müdürü Yusuf Bey ile başkan yardımcısı Sümran Ünal'ın, bu insanları yüzüstü bıraktığını da buradan sizlere söylemeliyim. 
Bizler bir yanlış anlaşılma olduğunu varsayarak Aydın'ın Mesut Abisi bu yanlış anlaşılmayı mutlaka düzeltir diye bekledik durduk. 
Kent Konseyi başkanı sayın Dr. Tuncay Erdemir ve başkan Mesut Özakçan'a gösterdikleri ilgi ve katkılarından dolayı birer plaket yaptırarak teşekkür etmeyi planlamıştık. Her şeye rağmen başkan bizim başkanımız, Aydın da bizim aydınımız demiştik. Ama başkanımıza plaket vermek için bile randevu alamamış, kapılarda bekletilmiştik.

Şimdilerde Efeler belediye tiyatrosu’nun bir kişiye teslim edildiğini, halk eğitim kursu aracığıyla tiyatro yapıldığını öğrendik. Bu kişinin efeler belediyesi tiyatrosunu temsil ettiğini çeşitli katılımlarda efeler belediyesi adına hareket ederek adeta onun temsilcisi gibi davrandığını görmekteyiz. Şayet böyle olacak idiyse Yalçın Dinçer ve ekibinin aylar süren çalışması ve emeği ne olacak. Eğer doğru bir yol aranacaksa, o zaman bizlerin emeğinin de bir karşılığı olduğu düşünülmeliydi. Ya da en azından bir özür dilenenilirdi. Zira burası efeler diyarının ilk sosyal demokrat belediyesi. 
Bizler efeler belediyesinde emeğe değer verilip saygı duyulduğuna inanmak istiyoruz

Ayrıca efeler ilçesinde yaşayan ve bu sanata emek vermiş bir çok isim varken, tiyatro anlamında birikimi tartışmalı olan sadece bir kişiye neden böylesi bir ayrıcalık yapılıyor? Bunları öğrenmek istiyoruz.

AydınÖzel

ahmet-kelesoglu.jpg

2-001.jpgfb_img_1481476585075.jpgfb_img_1481476694189.jpgfb_img_1481476715709.jpgfb_img_1481476769693.jpg1-003.jpgfb_img_1481477071784.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3974 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim