• Aydın22 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Aydın’da Usta ve Genç Kuşak Çağdaş Sanat Sergisi Açıldı
17 Aralık 2016 Cumartesi 20:24

Aydın’da Usta ve Genç Kuşak Çağdaş Sanat Sergisi Açıldı

Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde Usta ve Genç Kuşak Çağdaş Sanat Sergisi Açılışı Yapıldı.

Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi’nde Usta ve Genç Kuşak Çağdaş Sanat Sergisi Açılışı Yapıldı.

Sergi 16-26 Aralık tarihleri arasında açık olacak.

Sergide birçok usta ressamın ve genç kuşak ressamların eserleri yer almakta.

AydınÖzel Gazetesi muhabirlerinden Emrullah TURGUT, Usta ve Genç Kuşak Çağdaş Sanat Sergisi Küratörlerinden Burak ERİM ile çok özel röportaj geçekleştirdi;

Emrullah TURGUT : Kendinizi tanıtır mısınız?

Burak ERİM : Yüksek Lisans Yaptım

Eskişehir doğumluyum. Eskişehir’de Güzel Sanatlar Lisesini bitirdim. Lisans eğitimimi Adnan Menderes Üniversitesi’nde yüksek lisansımı Yaşar Üniversitesi’nde tamamladım. Doç. Dr. Umur Türker hocam ve Elçin Ünal hocamdan eğitim aldım.

Burak ERİM : Çeşitli Ülkelerde Sergilerimiz Oldu

Güçlü isimlerle bir araya gelerek böyle güzel projeler ortaya çıktı. İlk defa geçen yıl Aydın’daki 1. Efeler Belediyesi Sanat Çalıştayı danışmanlığını yaptım. Geçen ay Paris’te bir sergimiz oldu, önümüzdeki ay Paris’te bir sergimiz daha olacak. Geçen ay Singapur’da bir sergimiz vardı. Ondan önce Romanya, Kıbrıs, Polonya’da katıldığım sergiler oldu.

Burak ERİM : Özgün Baskı Sanat Ödülü Kazandım

Bugün Eskişehir Sanat Tarihi’nin düzenlediği sanat ödüllerinde özgün baskı 2016 sanat ödüllünü alacağımı öğrendim. Haftaya Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’den ödülümü almaya gideceğim. Geçen ay yine 73. Devlet Resim Heykel yarışmasında 1 tane baskı resmim sergilemeye değer görüldü.

Burak ERİM : 120 Civarında Karma Sergim Var

Olabildiğince yarışmalara katılmaya çalışıyorum. Şu zamana kadar yaklaşık 80 tane yarışmaya katıldım. 120 civarında da karma sergim var. Bu işi 2006’da yapmaya başladım.

Emrullah TURGUT : Resme ilginiz nasıl başladı?

Burak ERİM : Başka Bir İş Yapamazdım

Sayısal ve sözelim çok zayıftı. Başka bir iş yapamazdım. Benim mesleğim resim olmalıydı. Orta okulda bu işin içine girdim. Güzel sanatlar lisesi, oradan üniversite. Sonu ne olacaksa oraya kadar devam etmek istiyorum.

Emrullah TURGUT : Eğitim sürenizce öğrenciyken sergi açmış mıydınız?

Burak ERİM : 2006’da Genç Ressamlar Ödülü Aldım

Güzel sanatlar lisesinde ilk ödülümü aldım. Portekiz Genç Ressamlar ödülünü almıştım 2006’da güzel sanatlar lisesindeyken. Üniversitede diğer yarışmalara katılarak diğer ödüllerimi aldım. İlk kişisel sergimi de 2007’de açtım. Aydında açtım.

Emrullah TURGUT : Burada sergilenen resimlerin hepsi Çalıştay’dan mı kaldı, yoksa bir kısmı Çalıştay’dan alınıp diğerleri yeni eserler mi?

Burak ERİM : Serginin 3 Küratörü Var

Çalıştay’a gelen 42 tane ressamın 10 tane resmini seçtik. Diğer 20’sini de lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin resimlerini seçerek sergiye dâhil ettik. Belli bir kurulumuz oluştu. Serginin 3 tane Küratörü var; Emel Atalay, Elçin Ünal ve Burak Erim. 3 kişilik bir komisyon oluşturduk.

Burak ERİM : Gençlerin Önünü Açmak İçin Bu Organizasyonları Düzenliyoruz

Kimler olabilir, kimler bizi temsil edebilir ya da bu genç kuşak neler yapıyor. Burcu başka bir sergiye katılıyor, Gizem başka bir ödül alıyor, Gökçe yüksek lisansa başlıyor gibi. Bu gençlerin önünü açmak için bu sergiyi yaptık.

Burak ERİM : Yanımıza Ustaları Alarak Gücümüze Güç Katıyoruz

20 tane genç arkadaşımız birleşip de sergi açabilirdi ama ne kadar güçlü olurdu. Yanımıza ustaları alalım ki gücümüze güç katalım. Aynı projeyi uluslar arası ve ulusal olarak Hakan Esmer yapıyor. Küçük Şeyler Sergisi’yle beraber. Şuan Hakan Esmer uluslar arası sergilerle devam ediyor. Ankara’da yaptı, İstanbul’da yaptı, şuan Paris’te devam eden bir sergi var.

Burak ERİM : Fransa’nın Başka Bir Kentinde Sergi Açacağız

Fransa’nın başka bir kentinde sergi yapacağız. Bunları yaparken hep yanımıza genç kuşak, usta kuşak alarak gidiyoruz. Ben Hakan Hoca’dan bunları öğrendim. Bütün bunlar yapılırken Aydın’da neden yapılmasın?

Burak ERİM : 3 Ay Kurs Alan Atölyesini Açıyor

Aydın inanılmaz bir şekilde amatörler şehri oldu. Kursiyerlerden geçilmiyor. 3 ay kurs alan atölyesini açıyor, 20 tane ev hanımı topluyor ve her ay bu ev hanımları sergiler açıyor. Neden lisanslar, yüksek lisanslar varken bunlar çok rağbet görüyor. Onlarda olsun ama bu işin içinden gelenlerde olsun istiyoruz.

Burak ERİM : İyileri Görmeyince Yaptıkları Her Şey Onlara Güzel görünüyor

Onlar iyileri göremedikleri zaman kendi yaptıkları her şey onlara güzel geliyor. Çalıştaylar yapıyoruz, çalıştaylara başvurun diyoruz geliyorlar bizde resim yapalım diyorlar. Sizde yapın ama ilk önce o çalıştaylara katılın ustaların eserlerini inceleyin.

Burak ERİM : Yurtdışından Ressamlar Geliyor

Oğuz Hocayla sohbet edin, Elçin Hocayla sohbet edin, biz size Çin’den, Hollanda’dan bir sürü ressam getiriyoruz. Gel onlarla sohbet et. Tercümanlarımız var tercüman tutuyoruz. Çalışmalarını göster, ustalarla sohbet et.

Burak ERİM : Aydın Kursiyer Odaklı

Buranın halkında bizde yapacağız var. Yap ama ilk önce öğren. Sergi gez. 50 tane 100 tane kursiyer var. Kaç tanesi böyle sergilerde? 10 tanesi bile yok. Aydın kursiyer odaklı. O yüzden artık biz; Atilla Atar, Umur Türker, Ülkü Ünal, Turan Enginoğlu artık Aydın’a sergi açmaya başladı.

Burak ERİM : Aydın’da İlk Defa Uluslar Arası Çalıştay Yapılıyor

Bu etkinlik belediyenin bir etkinliği değil. Belediyenin bir desteği var, çalıştaydaki resimleri bize veriyor ama belediyenin düzenlediği bir şey değil sadece destek veriyor. Çalıştaylar belediyenin düzenlediği en güçlü etkinlikler. Şuan Aydın’da ilk defa akademik kadrodan oluşan uluslar arası bir çalıştay yapılıyor. Mesut Özakçan sayesinde çokta güzel bir çalıştay yapılıyor.

Emrullah TURGUT : Aydın halkının bu tür etkinliklere ilgisi yeterli mi sizce?

Burak ERİM : Resimden Anlamayanlar Anlayanlardan Daha İlgili

Yeterli de diyebilirim, yetersiz de diyebilirim. Resimden anlamayanlar daha ilgili, resimden anlayan kesim ilgisiz. Bu büyük bir soru işareti. Ben buna hayret ediyorum.

Burak ERİM : Eğitimini Verenler Sergilere Gelmiyor

Üniversitenin hocaları var kaçı sergide, Güzel Sanatlar Lisesi var kaçı sergide. Adnan Menderes Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kaç senedir sergisi olmuyor. Güzel Sanatlar Lisesi’nin sergisi olmuyor.

Burak ERİM : Önümüze Geleni Almadık

Bu sergi usta ve genç kuşağı bir araya getirmek için oldu. Küratörlerimizden oluşan bir sergiydi. Hepsi seçilerek geldi. Hepsinin CVlerini inceledik. Her önümüze geleni almadık.

Burak ERİM : Bu Sergileri Aydın İçin Gelenekselleştirmek İstiyoruz

Biz Aydın için bunu gelenekselleştirmek istiyoruz. Usta kuşak, genç kuşak 1-2-3 diye her yıl yapmayı düşünüyoruz. Çokta güzel olacağını düşünüyoruz. Hem farklı resimler hem de bu işi bilenler tarafından yapılmış olan resimler.

Emrullah TURGUT : Tablolar yapılıyor, sergileniyor, satışı yapılıyor. Almak isteyen kişilerin tablolara biçmiş olduğu değer eserin değerini karşılıyor mu?

Burak ERİM : Aydn Sanat Eseri Konusunda Kısır

Aydın sanat eseri konusunda çok kısır. Evine Osman Hamdibey’in Kaplumbağa Terbiyecisi eserini 1 TL’ye alır, kendisi 500 bin liralık evde oturur. Bu Aydın’ın sanata bakış açısı.

Emrullah TURGUT : Yurtdışında sergilere katılmış birisi olarak, Türkiye ve yurtdışını değerlendirmenizi istesek nasıl bir değerlendirmede bulunursunuz?

Burak ERİM : Sanata Değer Verilmiyor

Artık 3 il kaldı; Ankara, İzmir, İstanbul. Diğer iller çok zayıf, resim almıyorlar. Resim alanların çoğu vergiden muaf olmak için resim alıyor. 5-6 yıl önce Burhan Doğançay’ın tablosu 1.1 milyon liraya satıldı. Bunun satılma amacı sadece vergiden muaf olmaktı. Bu sanata verilen bir değer değil.

Burak ERİM : Resim Malzemelerinin Fiyatı Artarken Resim Fiyatları Düşüyor

Şuan resim satmak gerçekten lüks oldu. Tuval boyaları, tuvaller, sergi alanları fiyatları artarken biz resim fiyatlarını düşürüyoruz. Eskiden Nurullah Berk, Osman Hamdibey resimleri çok güzel satılıyordu. Şimdi resim satılmıyor. Şuan Paris’te bizim sergimiz var, 20’ye 20’lerin fiyatları 75 EURO. Paris’te bir akşam yemeği fiyatı. Gerçekten fiyatlar çok düştü.

Burak ERİM : Bilet+İçki 10 TL

Sanata ilgi çok zayıf. Belki bu bizden de kaynaklanıyor. Yeteri kadar sanat eğitimi, sanat kültürü veremiyoruz. Burada biletli bir konser olsa, konseri düzenleyen daha fazla para kazanırdı. Sergi yapmaktansa popüler kültür adı altında konser düzenlense daha fazla para kazanılırdı. Paris’te cafelerde barlarda sergiler yapılıyor. Bizde bilet+içki 10 TL yapılıyor. Bu ne kadar kültürlü olduğumuzu gösteriyor.

Emrullah TURGUT : Son olarak sergi hakkında neler söylemek istersiniz?

Burak ERİM : Resim Görmeden Resim Yapıyorlar

Aydın halkı isim gözetmek sizin sergiyi gezsinler. Çünkü serginin temelinde eğitim almış insanlar var. Bu genç kuşağı yetiştiren hoca grubu var. Muhakkak sergiyi gezmelerini istiyorum. İnsanlar resim görmeden, resim bilmeden resim yapıyor.

Burak ERİM : Resmin Anatomisini Öğren

Buradaki kursiyerlerin hocalarını da tanıyorum. Kursiyerlerin çoğunu da tanıyorum. Resmi bilmeden resim yapıyorlar. Bir kere resmin anatomisini öğren. 2-3 aylık resim kursu alan, Aydın’da uluslar arası ressamım diyenler var.

Burak ERİM : Resim Yapmayıp Resim Atölyesi Açanlar Var

Paris’e gezmeye gidiyor. Cafede oturup çay içiyor. Orada bir sergi varsa sergiyi geziyor, bir fotoğraf çekiniyor uluslar arası ressamım diyenler tanıdım ben. 2-3 ay kurs alıp kartında ressamım ben yazanlar tanıyorum. Hiç resim yapmayıp resim atölyesi açanlar biliyorum.

Burak ERİM : Kursiyerler, Hocaları Neden Sergiye Gelmiyorlar

Burada kaliteli bir sergi var. Neden kursiyerler, kursiyerlerin hocaları gelip bu sergiyi gezmiyor? Hoca kendi eksikliğini bilecek neden getirsin öğrencisini? Burada birçok yerden gelen kaliteli ressamlar var. 

Röportaj / Fotoğraf : Emrullah TURGUT 

img_5320.jpgimg_5324.jpgimg_5327.jpgimg_5332.jpgimg_5337.jpgimg_5339.jpgmnset-003.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7607 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim