• Aydın22 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Bilginin ve Deneyimin Aktarımı  Ülkemizin Gelişimi İçin Çok Önemli”
17 Ekim 2018 Çarşamba 14:24

“Bilginin ve Deneyimin Aktarımı Ülkemizin Gelişimi İçin Çok Önemli”

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olan TÜSAD tarafından bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Solunum Kongresi’nde yeni gelişmeler ve tedavi yöntemleri ele alındı. TÜSAD Başkanı Arzu Mirici, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önl

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olan TÜSAD tarafından bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Solunum Kongresi’nde yeni gelişmeler ve tedavi yöntemleri ele alındı. TÜSAD Başkanı Arzu Mirici, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi konusuna dikkat çekerek, bu alandaki yasal düzenlemelerin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti. TÜSAD Kongre Başkanı Doç. Dr. Funda Coşkun ise eğitimin önemini vurgulayarak “Ülkemizin gelişimi için sağlıkta olduğu gibi tüm alanlarda bilgi ve tecrübenin aktarımına önem vermeliyiz” dedi.

 

 

 

Türkiye’nin akciğer hastalıkları alanındaki ilk uzmanlık derneği olan ve bu yıl 48’inci yılını kutlayan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) tarafından düzenlenen SOLUNUM 2018 Kongresi, Türkiye genelinde faaliyet gösteren uzman hekimleri akciğer sağlığını konuşmak üzere 13-16 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya’da bir araya getirdi. TÜSAD’ın “Bir Solukta” temasıyla organize ettiği kongrede solunum konusu girişimsel pulmonolojiden KOAH’a, astımdan akciğer kanserine kadar uzanan geniş bir perspektifte ele alındı.
 

Bu yıl 40’ıncı kez düzenlenen kongre kapsamında bir mesaj veren TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarına dikkat çekti. SOLUNUM 2018’de bu konunun gündeme geldiğini ve tartışıldığını belirten Prof. Dr. Mirici, şu açıklamayı yaptı: “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bizim en önemli sorunlarımızdan bir tanesi. Bunun sona erdirilmesi için adım atılması gerekiyor. Bu konuda hazırlığı süren yasa tasarısı çalışmaları hızlandırılarak bir an önce hayata geçirilmeli. TÜSAD olarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusunda diğer meslek kuruluşlarıyla ortak bir eylem planı yapılması ve bir yol haritası çizilmesi konusunda çağrıda bulunuyoruz.”

 

SOLUNUM 2018’e ilişkin bilgi veren Kongre Başkanı Doç. Dr. Funda Coşkun ise, 48 yıl önce kurulmuş köklü bir dernek olan TÜSAD’ın 40’ıncı kongresinin özellikle bilgi ve deneyimin aktarımı açısından büyük bir önem taşıdığına dikkat çekti. Doç. Dr. Coşkun, “Günümüzde bilgiye birçok mecradan ulaşabiliyoruz. Ancak bu işi bizzat yapan, alanının uzmanlarından yeni nesle bilgi ve deneyimin aktarımı da çok önemli. Sağlıkta olduğu gibi toplumun bütün kesimlerinde de bu anlayış hakim olmalı ki, ülkemizi bir adım ileriye taşıyabilelim” dedi.
 

Birçok meslekte olduğu gibi hekimlikte de usta-çırak ilişkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: “Solunum Kongresi ile asistanlardan uzmanlara kadar her kademedeki hekimleri araştırmaya ve düşünmeye sevk etmeyi amaçlıyoruz. Çünkü hekimlik ‘usta oldum, artık tamam’ denilmeyecek bir alan. Hem kendimizin hem de eğitici olarak asistan ve öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlamamız gerekiyor. Solunum kongreleri de bunun için en doğru yer. Tıpla ilgili konuları bilimsel ve kanıta dayalı olarak değerlendiriyoruz. Katılımcılar bilgiyi en doğru şekilde, en doğru kişiden alabiliyor. Hekimler bir tanıyı koyarken, bir ilacı yazarken ve bir hastalığı düşünürken kongrelerden edindiği bilgilerden yararlanıyor. Günde 120 hasta bakan, çok yoğun çalışan hekimler bizim kongremizde hem yeni gelişmelerden hem de yeni tedaviler hakkında bilgi sahibi olarak hastalarına yardımcı oluyor. Eğitilen her hekim sonuçta bu toplumun bir bireyi. Her bir hekimin de toplum sağlığını daha iyi bir noktaya taşımak adına sorumluluğu var. Sadece hasta muayene etmek değil, koruyucu hekimlik de çok önemli. Hangi branş olursa olsun tüm hekimlerin toplum sağlığı için çalışması gerekiyor. Bu nedenle hekimlik 7/24 çalışmayı gerektiren bir meslek.”

 

Akciğer hastalıkları alanındaki en büyük kongre olma özelliğini taşıyan SOLUNUM 2018’de Türkiye’nin farklı şehirlerinden 282 konuşmacı yer alırken, kendi alanlarında uzman 7 yabancı bilim insanı da kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili olarak katılımcılarla bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Üç güne yayılan bilimsel program kapsamında 50 oturumun gerçekleştiği SOLUNUM 2018’de farklı konularda 586 bildiri yayınlandı. Katılımcılar, uyku bozukluğundan solunum fizyolojisine uzanan geniş bir skalada toplam 19 kursa ve 5 workshopa katılarak teorik eğitim alma ve pratik uygulama imkanı buldu.

 

 

 

 

Detaylı Bilgi İçin;

Ezgi Aktaş 0 (216) 9702129 / 0 (553) 7470711 ezgiaktas@domedya.com.tr

 

 

 

TÜSAD HAKKINDA

Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olarak 22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), halen Türkiye genelindeki 3.941 üyesi ile “halkın akciğer sağlığını korumak” amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Toplumsal ve mesleki eğitimi, araştırmaları destekleyerek halk sağlığının korunmasına yönelik faaliyetler yürüten TÜSAD, “Tükenmeyen bir nefesle” sloganı ile 48 yıllık geçmişinde 39 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine imza attı.

Haber : Merve GÜLMEZ

1539762707_prof._dr._arzu_mirici__t__sad_ba__kan__.jpg1539762731_do__.dr._fundaco__kun_t__sadkongreba__kan__.jpg1539762759_prof._dr._arzu_mirici__do__._dr._funda_co__kun.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3457 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim