• Aydın30 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GÜLAŞTI, HACI BEKTAŞ-I VELİ'Yİ ANDI
19 Ağustos 2019 Pazartesi 15:43

GÜLAŞTI, HACI BEKTAŞ-I VELİ'Yİ ANDI

Ak Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay GÜLAŞTI, HACI BEKTAŞ-I VELİ'Yİ ANDI.

Ak Parti Efeler İlçe Başkanı Çağatay GÜLAŞTI, HACI BEKTAŞ-I VELİ'Yİ ANDI.

Anadolu Coğrafyası XIII.yy ‘da Hak ve insan sevgisini gönüllerimize mayalayan erenlerden biri de Hacı Bektaş-ı Veli’dir.Sevgiyi,barışı hak yememeyi öğütleyen Anadolu sufilerinin en önemli isimlerinden biridir.Hacı Bektaş-ı Veli.Yine Anadolu’nun Türkleşmesi,İslam’la tanışması açısından da bu erenler önemli rol oynamışlardır.

Hacı Bektaş-ı Veli öğretisi, Hoca Ahmed Yesevi geleneğine bağlıdır. Türkmenlerin eski İslam öncesi inanışları ve İslami motifleri harmanlayan,hoşgörü temelli bir yorumu görmek mümkündür Hacı Bektaş-ı Veli de. Böylece İslam’ı yeni tanıyan gruplar içinde bağdaştırıcı bir rol üstlenmiştir. Bu yöntem ile Anadolu’nun Müslüman ve gayrimüslim nüfusu arasında bir yakınlaşmaya aracı olmuştur.Huzur ve Barış ortamının tesis edilmesinde önemli bir katkı sağlamıştır.Halk arasına geniş kitlelerde saygı ve sevgi görmüştür.Anadolu da halk arasında sosyal ve dini birliğin yeniden canlanmasına önemli katkıları olmuştur.Dergahında İslam inancı ile Türk Kültürünü yoğurarak birleştirmiş ve düşüncelerini bu doğrultuda oluşturmuş ve yaymıştır.Hak dostu Hacı Bektaş-ı Veli’ ye göre insan alçak gönüllü olmalı elinden,belinden ve dilinden kimseye zarar gelmemelidir.Bu öğreti esasında Hz.Muhammed’in (sav.)El Emin sıfatıyla birebir örtüşmektedir.Ayrıca insan kendisi ve başkaları arasında asla ayrımcılık yapmamalı,kimseyi farklı özelliklerinden dolayı ötekileştirmemelidir.

Onu anmanın ötesinde anlamanın bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Çünkü onun öğretileri sadece Anadolu halkına değil bütün insanlara hitap edecek şekildedir.Bugünün modern insanı da böyle bir Hak Dostunun öğretileri ile içinde bulunduğu sorunlara merhem bulabilecektir.Böyle bir Veliyi bir günlük anma törenleri ile değil hayatımıza rehber edebilmemiz temennisi ile sözlerimi burada noktalıyor hepinizi saygıyla selamlıyorum.

f1b4d9da-32e5-4bca-8c71-816c1c8efc24.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 799 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim