• Aydın17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KUTBAY : Travmatik Bir Nesil Yetişiyor!
13 Aralık 2016 Salı 19:32

KUTBAY : Travmatik Bir Nesil Yetişiyor!

Uzman Klinik Psikolog Nilay Konduz KUTBAY, Travmatik bir Nesil yetişiyor dedi.

Uzman Klinik Psikolog Nilay Konduz Kutbay, Türkiye’yi yasa boğan Beşiktaş’taki terör saldırısından sonra yaptığı açıklamada terör saldırılarının, çok ağır psikolojik etkilere yol açabilecek travmatik olaylar olduğunu, bu saldırıların ardından, kişilerde akut stres bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, panik atak gibi psikiyatrik sıkıntılar ortaya çıkabileceğine dikkat çekerken bu tür olaylara küçük yaşta maruz kalmanın ve benzer travmaların tekrar yaşanmasının, etkilenme olasılığını kat kat arttırdığını söyledi.

Yaşanan travmatik bir olayın ardından yoğun psikolojik zorluklar ortaya çıkabileceğini belirten Terapi Psikolojik Hizmetler ve Psikoterapi Merkezi Kurucularından Uzman Klinik Psikolog Nilay Konduz Kutbay; "Pek çok insan zamanın iyileştirici etkisine bağlı olarak kendiliğinden bu zorlukları atlatır. Tabi sadece zaman değil, güvenlik hissinin tekrar kazanılması, sosyal destek gibi faktörler de iyileştiricidir” dedi.

Ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanan terör saldırılarının sıklığına, ölen ve yaralananların sayısına bakıldığında dehşet verici bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu vurgulayan Kutbay, “Daha bir olayın etkisi bile tam atlatılamamışken, bir yenisi yaşanıyor. Yaralar sarılamadan yeni yaralar açılıyor. Özellikle küçük yaştakiler bu güvensizlik ve tehdit ortamında büyüdüklerinden, olaylardan çok daha fazla etkileniyor. Maalesef ki, çocuklarımız ve gençlerimiz risk altında; maalesef ki travmatik bir nesil yetişiyor” dedi.

Anne Babaların Alabileceği Önlemler Var

Uzman Klinik Psikolog Nilay Konduz Kutbay, çocuk ve gençlerimizi bekleyen, gelecek kaygısı, çaresizlik, umutsuzluk, kendine/diğer insanlara/dünyaya güvensizlik, öfke, düşmanlık, akademik zorluklar, alkol/madde/sigara gibi zararlı alışkanlıklara yönelme gibi birçok riskin olduğuna dikkat çekti. Kutbay ayrıca; "Devletin alması gereken sosyopolitik kararlar ve güvenlik tedbirlerinin yanında; anne babaların bu konuda bireysel olarak alabileceği önlemler de var. Çocukların ve gençlerin kendilerini güvende hissedebileceği ve duygularını açıkça ifade edebilecekleri ortamlarda bulunmaları gerekmektedir. Duyguların ve düşüncelerin güvenilir kişilerle paylaşılması, olayın hazmedilmesine yardımcı olacaktır. Travmatik bir olayın ardından ortaya çıkan korku tepkileri, anormal bir duruma verilen normal tepkilerdir. Bu etkilerin normal olduğunun ve zaman içinde azalacağının bilinmesi, kişinin olağan yaşamına dönmesine ve güven duygusunun yeniden inşa edilmesine yardım edecektir” dedi.

AydınÖzel

nilay-konduz-kutbay.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1983 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim