• Aydın24 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Öküz Mehmet Paşa Sempozyumu Başladı
02 Kasım 2019 Cumartesi 16:33

Öküz Mehmet Paşa Sempozyumu Başladı

Aydın Valiliği himayelerinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen Öküz Mehmet Paşa Sempozyumu Açılış Töreni, 1 Kasım 2019 tarihinde Kuşadası Kervansaray'ında gerçekleşti.

Aydın Valiliği himayelerinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin katkılarıyla düzenlenen Öküz Mehmet Paşa Sempozyumu Açılış Töreni, 1 Kasım 2019 tarihinde Kuşadası Kervansaray'ında gerçekleşti.

Açılış Törenine; Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, , Kuşadası Belediye Başkan Vekili Tibet Özer, Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz ve Ünverstemiz Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut ile protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Sempozyumda Mehmet Paşa  İle İlgili Birçok Bilinmeyeni Öğreneceğiz

Açılış konuşmasını yapan Kuşadası Kültürel ve Tarihi Mirası Koruma Derneği Başkanı Mahmut Ökçesiz, Mehmet Paşa'nın Osmanlı Devleti'nde yetki sahibi önemli bir şahsiyet olduğuna dikkat çekerek  "Kuşadası, 1613-1618 yılları arasında Padişah 1. Ahmet'in damadı ve vezir-i azamı olan Öküz Mehmet Paşa tarafından şehir olarak kurulmuştur. Osmanlı imar politikasında, bir şehir kurulurken önce merkezde bir Cuma Camiisi yapılır ve caminin etrafına diğer yapılar dizilirdi. Aslen Ulukışla Varsak Türkmeni olan Öküz Mehmet Paşa, padişahtan aldığı 'Şenlendirme-İskana Açma' iznini Kuşadası için kullandı. Düzenlediğimiz Sempozyumda Mehmet Paşa ile ilgili birçok bilinmeyeni hep birlikte öğreneceğiz." dedi.

Her Görevlendirildiği Yerde O Bölgenin İmar ve İskanı için Değerli Hizmetler Verdi

Öküz Mehmet Paşa’nın Osmanlı Vezirazamı, Kuşadası kurucusu, Mısır ve Halep Beylerbeyi görevlerini yürüttüğünü ayrıca Osmanlı Devleti lehine çok önemli hizmetleri verdiğini, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru, “Öküz Mehmet Paşa’nın vurgulanması gereken en önemli hizmetlerinden biri Türk asıllı olup devşirme sistemini delerek saraya gelip, iki kere üst düzey vezirazamlığa kadar yükselmiş olmasıdır.  Öküz Mehmet Paşa, her görevlendirildiği yerde o bölgenin imar ve iskanı için çok değerli hizmetler verdi. Milli sınırlarımız içerisindeki çalışmaları günümüze kadar ulaşmıştır ve yaşamaktadır.  Mehmet Paşa Kuşadası’nın gerçek anlamda kurucusudur. Burası tenha bir yer iken Müslüman Türkler için yaşanabilir bir yer haline getiriyor.  Kendisini minnet duyarak rahmetle anıyoruz. Böyle güzel eserler inşa ettirdiği için Öküz Mehmet Paşa’yı anmak biz Türk akademisyenler için bir borçtur.” dedi.

Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Murat Yılmaz, Şeyh Edebali tarihini bil, tarihini ona göre şekillendir.’’ diyor. Biz bugün bunu yaşıyoruz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere bu kıymetli programda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Mehmet Paşa Saygın, Cömert, Hayırsever ve Adaletlidir

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Aydın ilimiz’in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kuşadası’nda, adını verdiği bu tarihi yapıda, Kuşadası için çok önemli katkıları ve Osmanlı İdari tarihinde büyük bir yeri olan vezir-i azam Mehmet Paşa için düzenlenen bu etkinliğe hepiniz hoş geldiniz.” sözleriyle başladığı konuşmasında, Mehmet Paşa’nın yürüttüğü  saygın görevleri dinleyicilerle paylaştı.

Mehmet Paşa’nın bir devlet adamına yakışan vakarı, saygınlığı, cömertliği ve hayırseverliği ve halka karşı adaletli yaklaşımı ile bilinen büyük bir Osmanlı veziri olduğunu vurgulayan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, “Mehmet Paşa, Osmanlı coğrafyasında önemli kentlerde ticari, dini, askeri ya da hayır amaçlı pek çok inşaat faaliyetlerinde bulunarak bu şehirlerin sosyal ve ekonomik gelişimlerine katkıda bulunmuş, ayrıca güvenlik sorunlarına çare olabilecek yapılar inşa ettirmiştir.  Şu anda içinde bulunduğumuz bu sağlam yapı da buna güzel bir örnek teşkil etmektedir. Etkinlik boyunca Kuşadası ve çevre tarihi, Mehmet Paşa’nın devlet adamlığı, Osmanlı Devleti’ne yapmış olduğu hizmetler, Kuşadası’nın kurulmasında kendisi ve ailesinin rolü, Kuşadası ve vakfiyesi içinde Osmanlı Devleti’nin diğer bazı coğrafyalarında yer alan yapılar hakkında değerli katılımcılar tarafından tebliğler sunulacaktır.” sözleriyle Sempozyum hakkında bilgi vererek konuşmasına son verdi.

Öküz Mehmet Paşa İnsani Özellikleri İle Büyük Farklılık Ortaya Koymaktadır

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Mehmet Paşa şüphesiz bizim tarihimizin çok önemli bir siması.  Bu isim devşirme sisteminin hakim olduğu sistemde, bu sistemi delerek ortaya çıkmış nadir Türklerden birisi olmuştur. Bu sebeple kasıtlı olarak kendisi Öküz ismi ile anılmıştır. Bu ünvanın temeli babasının İstanbul’da öküz nalbandı olmasıdır.” sözleriyle Öküz Mehmet Paşa’nın isminin kaynağı hakkında bilgi verdi.

Mehmet Paşa’nın devletin kendisine sunduğu ufuklarla  çok önemli hizmetlerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mahmut Ak, “Mehmet Paşa’nın Devlet lehine oldukça önemli hizmetleri olmuştur. Osmanlı döneminde bir devlet adamının nasıl yetiştiği, görevini yerine nasıl getirdiğinin en güzel örneği Mehmet Paşa’dır. Halkın ihtiyaçlarını karşılayabilme ve önemseme  özelliğine sahip olması ile büyük bir farklılık ortaya koyduğunu görmekteyiz. Etkinliği; sadece Mehmet Paşa Sempozyumu olarak değil Osmanlı Devleti’nin büyüklüğünü gösterebilecek, bir Osmanlı Aydını’nın varlığını ve eserlerini görmek anlamında irdelememiz gerektiğini düşünüyorum.” sözleri ile Mehmet Paşa’nın kişilik özellikleri hakkında bilgiler verdi.

İnsan Geleceği Üzerinde Tarihi İnşaa Eder

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Öküz Mehmet Paşa’nın önemli işlere imza atmış değerli bir zat olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, “Öküz Mehmet Paşa bu güzel binayı, Kuşadası’nı inşaa etmiş, devlet adına önemli hizmetler olan bir zat. Bizim ecdadımızın yaptığı eserlerde estetik nezaket, incelik ve zarafet var. Bizlerde yaptığımız işleri bu hislerle yapmalı, kalıcı olana talip olmalıyız. Ağaç kökler üzerinde büyür insan da geleceği üzerinde tarihini inşaa eder. Bizler köklü bir tarihi olan, tarihte önemli işler başarmış bir milletin nesliyiz. Geçmişimizden aldığımız hızla geleceğe yürümemiz lazım bu anlamda yapılacak olan sempozyumun Kuşadası’na, Aydın’a ve ülkemize faydalar sağlayacağına inanıyorum.” Tarihimizi bilerek geleceğe ilerlemenin önemine vurgu yaptı.

Protokol konuşmalarının ardından Kaleiçi Camiinin Müezzini Neyzen Muhammet Doğan’ın ney dinletisi ve Ege Üniversitesi Konservatuar Öğrencisi Mehmet Karpuzcu’nun dans gösterisinin ardından protokol üyeleri Kaleiçi Öküz Mehmet Paşa Camiini gezmesi ile program sona erdi.

Sempozyum; 2- 3 Kasım tarihlerinde Kuşadası Korumar Otel’de devam edecek.

adu_0650.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 983 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim