• Aydın13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Sahte Psikologlar Büyük Tehlike Oluşturuyor
27 Aralık 2016 Salı 17:10

Sahte Psikologlar Büyük Tehlike Oluşturuyor

Uzman Klinik Psikolog Özge Yaren Yavuz Erdan, sosyal medyada kendisini psikolog olarak tanıtıp, bu unvanla televizyon programlarına dahi çıkan,

Uzman Klinik Psikolog Özge Yaren Yavuz Erdan, sosyal medyada kendisini psikolog olarak tanıtıp, bu unvanla televizyon programlarına dahi çıkan, çeşitli üniversitelerde seminer verip, kendisine soru soran kişilerden danışmanlık ücreti talep edenlerin sayılarının artması üzerine uzmanlık gerektiren bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Psikoloji alanında uzmanlaşmamış bireyler kendilerini psikolog olarak adlandırarak bireyin, dolayısıyla da toplumun ruh sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Terapi Psikolojik Hizmetler ve Psikoterapi Merkezi kurucularından Uzman klinik Psikolog Özge Yaren Yavuz Erdan; "Yakın zamanda bir sosyal medya “fenomeni” sayesinde nihayet gündeme gelen bu istismar sürecinde birey, yardım almak için ulaştığı sahte psikolog tarafından kandırılmakta, uygulanan yanlış yöntem ve tekniklerle kendisi adına daha da içinden çıkılmaz bir sürece girmektedir. Belki de en gizli bilgilerini söz konusu sahte psikologlarla paylaşan bireyler, süreç içerisinde kandırıldıklarını anlasalar dahi, mahremiyetlerinin gizliliğinden duydukları endişe sebebiyle ihbar mekanizmasını çalıştıramamaktadır" dedi. Bu noktada, temel sorunlardan en önemlisinin, psikologların henüz tanımlı bir meslek yasalarının olmayışı olmasını gösteren Erdan; "Kendisini toplum içerisinde psikolog olarak tanıtan sahtekarlar rahat bir hareket alanı bulabilmekte, kanunlardaki boşluklardan faydalanarak işledikleri suçun bedelini ödememektedir. Oysa ki bireyin psikolojik olarak yanlış yönlendirilmesi, kişinin sonu intihar gibi ciddi eylemlerle sonuçlandırabileceği bir sürece girmesine sebep olabilmektedir. Bu açıdan, konu ile ilgili olarak atılacak yasal adımlar hayati önem arz etmektedir" diyerek önerisini belirtti. 

Çabuk ve Çok Paraya Ulaşma Hırsı Sahteciliği Tetikliyor

Emeğin insanoğlunun var oluşundan bugününe, geçirdiği bütün aşamalarda, öğrendiği bilgiler ile şekillenen, bilgi ile bütünleşmesi gereken bir kavram olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Özge Yaren Yavuz Erdan; "İnsan, öğrendiğini emek yoluyla işlediğinde ve bu yolla kendini geliştirdiğinde “öz yeterlilikten” söz edilebilir. Etik ve ilkeli davranmanın tersine kolaycılığı seçmek, daha da kötüsü sahtekarlığa başvurmak ne yazık ki sadece günümüzün değil, insanoğlunun temel problemlerindendir" dedi. Ülkemizde sahteciliğin özellikle 1950'li yıllardan itibaren arttığını iddia eden Erdan ayrıca; "Sahteciliğin temel sebeplerinden birisi hızlı yollarla, emek harcamaksızın çok paraya ulaşmaktır. Hayatının merkezine maddiyatı koyan bireylerin vazgeçilmez özelliklerinden olan aşırı hırs, maalesef adli suçlara kadar uzanan sorunlu bir sürecin sebebi olabilmektedir. Bireylerin sahteciliğini anlamak, ne yazık ki, sahte para ya da herhangi bir sahte nesneyi ayırt edebilmekten daha zordur" dedi.

İnsan davranışları ve zihinsel süreçleri ile birlikte bunların altında yatan nedenleri inceleyen ve araştıran bilim dalı olan Psikolojinin, günümüzde sahtekar bireylerin en çok istismar ettikleri alanlardan birisi haline geldiğini belirten Erdan; "Psikologlar, bu alanda hizmet veren ve hayatının önemli yıllarını üniversitelerde gerek lisans, gerekse lisansüstü eğitimlerle geçiren bireylerdir. Oldukça yoğun bir teorik eğitim sürecinden geçen psikologlar, edindikleri mesleki kazanımlarını pratikte uygulayabilmek adına “klinik psikoloji” gibi yüksek lisans programlarında eğitimlerini devam ettirmek zorundadırlar. Tüm bu sürecin sonunda, arkalarında uzun bir mesleki deneyimle yola çıkan psikologlar, ihtiyacı olan bireylerin daha sağlıklı ve huzurlu bir ruh dünyasına kavuşmaları ve topluma entegre edilmeleri noktasında büyük emek harcamaktadırlar" dedi.

Uzman Klinik Psikolog Özge Yaren Yavuz Erdan yarıca tüm bu sorunlar karşısında psikolojik yardım almak isteyen bireylerin başvurdukları merkezleri ve psikologları günümüzün geniş imkanlarıyla iyice araştırması ve hatta görüşmeye gittiklerinde diploma ve uzmanlık alanlarını sorgulamalarının kendileri açısından faydalı olacağını belirtti.

AydınÖzel

_mg_8506.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2345 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim