• Aydın25 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
21 EYLÜL DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ
19 Eylül 2015 Cumartesi 12:01

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ

Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve bu sebeple Demans’ın (Bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmaktadır.

Ülkemiz ve dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve bu sebeple Demans’ın (Bunama) en yaygın sebebi olan Alzheimer hastalığının ülkemiz ve dünya için önemi artmaktadır. 

Ülkemizdeki 65 yaş üzeri nüfus 2012 yılında %7.5 iken, 2023 yılında %10.2’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. 2010 yılında Alzheimer hastalığından hayatını kaybeden yaşlı nüfus oranı %2.7 iken bu oranın 2011 yılında %2.9’a ve 2012 yılında ise %3.4’e yükseldiği görülmektedir.

Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında genç nüfusun giderek yaşlanacağı ve 30-40 yıl sonra Alzheimer hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir. 

Alzheimer hastalığının yıkıcı etkilerini azaltmak ve hastalığın erken dönemde tespit edilmesinin sağlanması amacıyla tüm dünyada 21 Eylül Alzheimer günü olarak anılmaktadır.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Zihinsel Bozukluklar

-Genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır

-Öğrenme güçlüğü

-Konuşma bozukluğu

-Yolunu kaybetme

-Kişileri tanıyamama

-Karar verme Güçlüğü

Davranışsal Bozukluklar

-Huzursuzluk

-İlgisizlik

-Saldırganlık

-Uyku bozukluğu

-Hayal görme

-Depresyon

Alzheimer Hastalığının Tedavisi

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır.

Alzheimer Hastalığından Korunma Yöntemleri

-Zihninizi Aktif Tutun

-Egzersiz Yapın

-Düzenli ve Dengeli Beslenin

-Alkol ve Sigara kullanımından uzak durun

-Sosyalleşin

Yaşlılık bir hastalık değildir ve uzun bir yaşam herkesin arzusudur. Fakat birçoğumuz böyle bir isteği, yaşamın aktif ve dolu bir şekilde yaşanmış olarak geçmesi dileğiyle birleştiririz. Kimi zaman da yaşamın kalitesini, uzun yaşamaktan çok daha önemli tutarız. 

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşlanma ancak küçük yaşlardan başlayarak sağlıklı yaşam konusunda bilinç sahibi olmayla gerçekleşecektir.

“ALZHEIMER HASTALIĞINI GERİ DÖNDÜRMEK MÜMKÜN DEĞİL AMA YAVAŞLATMAK ELİMİZDE”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1365 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim