• Aydın16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ADÜ'de Atatürk Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi
11 Kasım 2016 Cuma 16:28

ADÜ'de Atatürk Başlıklı Konferans Gerçekleştirildi

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi,

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü,  Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi, Adnan Menderes Araştırma Uygulama  Merkezi  tarafından düzenlenen  “Osmanlı’dan Cumhuriyete Türk Modernleşmesi  ve Atatürk’’ başlıklı konferans,  10 Kasım 2016 tarihinde  Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Can, ölümünün 78. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ü özlemle, rahmetle ve minnetle anıyorum diyerek katılımcılara teşekkür etti.  Üniversitemiz Tarih Bölümü öğrencilerinin “Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölümünün Dünyadaki Yankıları”  başlıklı sunumu ve “Bir Tutkudur Mustafa Kemal” adlı şiiri beğeni toplarken, Atamızın kendi sesinden “10.Yıl Nutku” da dikkatle dinlendi.

Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Özgün  “Osmanlı’dan Cumhuriyete Türk Modernleşmesi ve Atatürk” başlıklı konuşmasında, Osmanlı modernleşmesinin siyaset bilimciler tarafından utangaç bir modernleşme olarak nitelendirildiğini belirtti. Avrupa’nın zengin maden ve kömür yataklarına egemen olarak, bunları teknik ve sanayide kullanmasıyla belirli bir güce ulaşmasına karşın, Osmanlı’nın aynı dönemde geleneksel devlet modelini korumaya devam ettiğini söyleyen Doç. Dr. Özgün,  Atatürk’ün bu geleneksel devlet modelinin terk edilmesi gerekliliğini vurguladığına dikkat çekti. Doç. Dr. Özgün, “Toplumu gelenekten kurtarıp yeniliğe açık bir hale getirmek, kazanılmış en büyük zaferdir. Mustafa Kemal Atatürk sadece emperyalizm, kapitalizm ve hilafete karşı değil, aynı zamanda etrafındaki kadrolara karşıda da mücadele vermiştir. 1926’da kendisine karşı yapılan suikast girişiminden bunu anlıyoruz. Bu açıdan bakıldığında Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki Türk Devriminin Fransız ve Amerikan Devrimlerinden daha önde olduğunu ifade edebiliriz.” dedi.  Türk modernleşmesinin en büyük kazanımının bireye hak ettiği değeri vermesi olduğunu belirten Doç. Dr. Özgün,  yurttaşlık, kimlik sahibi olma ve vatan bilinci gibi kavramların modernleşmeyle yerleştiğini söyledi.

Doç. Dr. Cihan Özgün’e teşekkür belgesi ve çiçek takdiminin ardından ‘’Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’’nin okunmasıyla konferans son buldu.

AydınÖzel

unnamed-(9)-003.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim