• Aydın11 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ADÜ'de Kadına Şiddet Paneli Gerçekleştirildi
28 Kasım 2016 Pazartesi 18:01

ADÜ'de Kadına Şiddet Paneli Gerçekleştirildi

Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi,

Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü,  Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Osmanlı Kurumları Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle;  25 Kasım 2016 tarihinde bir panel düzenlendi.

ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşen panele, Rektör  Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Tunca, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayten Can, Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen panelde sadece kadına yönelik şiddetin konuşulmayacağını, Türk toplumunda öncü olmuş kadınlardan da bahsedileceğini belirtti.   

Antik çağlardan bu yana devam eden kadına yönelik şiddeti toplumsal cinsiyet çerçevesinde din, siyaset, hukuk bağlantılı ele alarak karşılaştırmalı bir şekilde sunan ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Üreten,  ataerkil, erkek egemen toplumlarda kadına yönelik şiddetin daha belirgin olduğunu, kadının ikinci planda ve erkeğe tabi olduğu bir yapının karşımıza çıktığını belirterek, Hitit, Osmanlı ve Roma medeniyetlerinden örnekler verdi.

Türk Milleti’nin dünyanın çeşitli yerlerine göç ettiğini ve buralardaki gelenekler ve kültürlerden etkilendiğini belirten Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy ise  ‘’Orta-Asya ve Türkistan Bölgesine baktığımızda kadın özgür bir birey olarak karşımıza çıkmaktadır. Ailede söz sahibi oldukları görülür, erkeklerle beraber en ağır işlerde çalışır, gerektiği zaman ata biner kılıç kuşanır, barış ve savaşa karar verir.’’ dedi.

17. ve 18 yüzyılda, “Osmanlı’da Kadının Konumu” başlıklı sunumuyla Osmanlı Şer-i Mahkeme kayıtlarında kadına şiddete dair şikayetlerden yola çıkan Osmanlı Kurumları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tanju Demir ise, o dönemde gazete ve benzeri haber veren kaynaklar olmadığı için Şer-i Mahkeme kayıtlarının önemli olduğunu ve Osmanlı Aile Hukukunun kadılar tarafından icra edildiğini belirtti. Doç. Dr. Demir o dönemin Osmanlı toplumunda, taşraya inildikçe kadınların, İstanbul’da yaşayan hemcinslerine göre daha fazla sesini çıkardığına, toprakla iç içe olan ve çalışan kadınların tek eşliliğe sonuna kadar sahip çıktıklarına dikkat çekti.

ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Musa Gümüş ise “Türk Düşünce Dünyası’nda Fatma Aliye” adlı sunumunda, Fatma Aliye’nin, zor bir süreçten geçen, savaşlarla boğuşan Osmanlı İmparatorluğu’nda kadının toplumsal alanda çok gözükmediği bir dönemde,  yazılarıyla kadını toplumsal manada daha görünür bir hale getirmesi çabası içerisinde olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Gümüş, kadın sorunlarını cesaretle ve etkili bir şekilde ortaya koyması, bu sorunlara çözümler sunması açısından Fatma Aliye Hanım’ın dönemin önemli bir kadın figürü olduğuna dikkat çekti.

“II. Dünya Savaşı Yıllarında Kadın Olmak” adlı sunumuyla  panelin son konuşmacısı Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, II.Dünya  Savaşı yıllarında, savaş  koşullarından dolayı  meydana gelen sıkıntıların kadın ve çocuklarda özellikle hissedildiğini belirtirken, evlerini geçindirmek için çalışma hayatına atılan kadınların bu duruma hazırlıksız yakalandığını , çalışma imkanlarının yetersiz olduğunu, savaşa aktif olarak katılan diğer ülkelerin kadınlarına göre, dönemin kadınlarının daha sığ bir çalışma alanına sahip olduğunu söyledi.

Etkinliğin sonunda panelistlere teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

AydınÖzel

unnamed-(18)-002.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1434 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim