• Aydın23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AHİLİK HAFTASI BAŞLADI
20 Eylül 2017 Çarşamba 20:12

AHİLİK HAFTASI BAŞLADI

Kökeni Anadolu Selçuklu ya dayanan gelenek İl Kutlama Komitesi’nin Aydın Valisi Yavuz Selim KÖŞGER’i makamında ziyaret etmesiyle başladı.

Kökeni Anadolu Selçuklu ya dayanan gelenek İl Kutlama Komitesi’nin Aydın Valisi Yavuz Selim KÖŞGER’i makamında ziyaret etmesiyle başladı.

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin ÇETİNDOĞAN ve beraberindeki heyet, Vali KÖŞGER’le valilikteki makamında ziyaret etti. Heyet, Vali KÖŞGER’e Aydın’ın çeşitli yöresel ürünlerinin bulunduğu bir sepet, kasket ve poşu armağan etti.

İl Kutlama Komitesi, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem ÇERÇİOĞLU’nu ziyaret etti. Komite üyeleri, Başkan ÇERÇİOĞLU’na da çeşitli yöresel ürünlerin bulunduğu sepet, kasket ve poşu hediye etti.

Aydın Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla kutlamaya devam edildi. Aydın Valiliği önünden Hükümet Bulvarı güzergahı izlenerek Atatürk Kent Meydanı’na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşünde, Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehteran Takımı da gösteride bulundu.

 

Kutlamalar, Atatürk Kent Meydanı’nda da etkinliklere devam edildi. Aydın Valisi Yavuz Selim KÖŞGER, burada yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların Ahilik Haftası’nı kutladı.

Köşger, “Ahilik, Selçuklu’nun kuruluşuyla ortaya çıkan ve felsefesi olan bir olgu. Bir medeniyet tasavvurunuz, kalıcı olma iddianız, bir dünya devleti olma iddianız varsa boş bırakacağınız hiçbir alan olmaz. Bütün alanları düzenlemeniz gerekir. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ şeklinde bir medeniyet tasavvurunuz varsa insanımızın daha konforlu, daha müreffeh, daha yaşanılası bir memlekette yaşamasını hedefliyorsanız, çarşıyı ve pazarı ihmal etmeniz söz konusu dahi olamaz” diye konuştu.

Vali Köşger, sözlerine şöyle devam etti: “Bu topraklarda var olmaya devam ediyorsak, üretmeyi bildiğimiz içindir. Üretirken kardeşçe üretmeyi bildiğimiz için, birbirimize saygılı olmayı bildiğimiz içindir. O sebeple Ahilik sistemi tarihte nasıl önemliyse günümüzde de aynı inanç, duygu, kardeşlik bilinciyle devam ettirilmesi gereken bir husustur.”

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise konuşmasına, “Toplumların her döneminde ihtiyaç duyulan ticaretin, düzen içinde yürütülmesini amaçlayan bu gelenek, bugün de toplumumuzun ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir” dedi.

AYESOB Başkanı Selahattin ÇETİNDOĞAN da Ahilik Haftası’nın 1987’den 2008’e kadar Kırşehir’de kutlandığını, 2008’den sonra kutlamaların tüm yurda yayıldığını anlattı. Ahiliğin kökenlerinin Anadolu Selçuklu dönemine dayandığını, Osmanlı’da da bu geleneğin sürdüğünü belirten Çetindoğan, “Aynı şehirde bulunan esnaf ve zanaatkarların oluşturduğu ortak meslek örgütlerinin bütünüdür. Günümüzdeki şekli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları’dır. Ahilik, mistik bir yol, bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen, siyasal, kültürel boyutu bulunan toplum düzenidir. Ahlak ve sanatın, cömertlikle, dayanışmayla uyumlu birleşmesinden oluşan Ahilik, Ahi Evran tarafından kurularak günümüze kadar gelmiştir” dedi.

Konuşmaların ardından ‘İlin Ahisi’ seçilen Yenipazarlı Şapka Ustası Nedim SAMANCI, ödülünü, Vali KÖŞGER ’den aldı. ‘İlin Kalfası’ Gözde KURFALI ve ‘İlin Çırağı’ Abdullah Enes SÖĞÜTÇÜ’ye de ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. 

HABER:Serhat ERDEMGİL

3d702f83072e977e7840a497f7441fba-001.jpg_dsc1844-001.jpg_dsc1894-001.jpg_dsc1952-001.jpg_dsc1970-001.jpg_dsc2003.jpg_dsc1996.jpg_dsc1978-001.jpg

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1306 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim