• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ATATÜRK'ün Söke'ye gelişinin 93. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
09 Şubat 2017 Perşembe 18:38

ATATÜRK'ün Söke'ye gelişinin 93. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı

ATATÜRK'ün Söke'ye Gelişinin 93. Yıl Dönümü Halkın Geniş Katılımı ve Çeşitli Etkinlikle Kutlandı. Törende Söke Kaymakamı Tahsin KURTBEYOĞLU ve Söke Belediye Başkanı Süleyman TOYRAN Konuşma Yaptılar

ATATÜRK'ün Söke'ye Gelişinin 93. Yıl Dönümü Halkın Geniş Katılımı ve Çeşitli Etkinlikle Kutlandı. Atatürk'ün Söke'ye ilk gelişinde karşılandığı yer olan Cafer Efe Heykeli'nin bulunduğu yerden, hükümet meydanına doğru  protokolün, halkın ve öğrencilerin yürüyüşüyle başlayan tören, Söke Kaymakamı Tahsin KURTBEYOĞLU ve Söke Belediye Başkanı Süleyman TOYRAN'ın Konuşmalarıyla devam etti.

Söke Kaymakamı Tahsin KURTBEYOĞLU konuşmasında şunları ifade etti :

Tahsin KURTBEYOĞLU : Bütün Ülkeyi Adım Adım Dolaşıyordu

Saygıdeğer Söke’liler,gençler ve basınımızın değerli mensupları!  Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Söke’mizi ilk ziyaretinin 93. Yılını kutlamanın bahtıyarlığı içinde sizlere seslenmek istiyorum. Bilindiği üzere cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Atatürk henüz Cumhuriyetin ilanını yapar yapmaz bir yandan tarihinin en ağır savaşları neticesi ulaşılan zafer sonrası Türk milletinin durumunu görmek, moral ve motivasyonu yükseltmek, diğer yandan Cumhuriyet rejiminin kökleşmesini temin ve bu yoldaki çalışmaları yerinde görmek gibi gayelerle sıklıkla yurt gezilerine çıkıyor, bütün ülkeyi adım adım dolaşıyordu.

Tahsin KURTBEYOĞLU : Devletin Kurucusunun Bir Beldeye Gelmesi Önemli Bir Olaydır

İşte bu çerçevede İzmir’e yaptığı bir ziyaretin bir devamı olarak Kuşadası’na geleceğini öğrenen Söke’nin önde gelenlerinin davetini kırmayarak 9 Şubat 1924 tarihinde Söke’ye gelmişlerdir. Şüphesiz devletin kurucusu ve milletin kurtarıcısının bir beldeye gelişi başlı başına önemli bir olaydır.

Tahsin KURTBEYOĞLU :Söke’yi Ziyareti Üretim Faaliyetlerine Verdiği Desteği Gösteriyor

 Bununla birlikte Ulu Önder’in Söke ziyareti aynı zamanda ülkemizin  en önemli ve büyük tarım alanlarından  biri olması sebebiyle, tarıma, tarımla uğraşananlara ve esasen Türk milletini besleyen, giydiren ürünler üreten insanımıza, kısacası üretim faaliyetlerine gösterdiği ilgi, verdiği destek olarak da görmek gerekmektedir.

Tahsin KURTBEYOĞLU : Bu Ziyaret Söke’ye Verilen Değerin Göstergesidir

Zira Gazi Mustafa KEMAL milli mücadelenin hemen akabinde  İzmir İktisat Kongresi’nde esas mücadelenin yeni başladığını, ekonomik kalkınma ve gelişme temin edilmeden tam bağımsızlığın sağlanamayacağını ifade ederken topyekun bir üretim çağrısında da bulunuyordu. Biz biliyoruz ki üretmeyen toplumlar her halukarda üreten ve ekonomik gücü elinde tutanlara karşı mahkumdurlar. 9. Şubat 1924 günü ilçemize yapılan ziyaret halen de üretmeye devam eden Söke’ye, Söke’lilere verilen değerin ve desteğin açık göstergesidir.

Tahsin KURTBEYOĞLU : “Lüzumlu Gayreti Söke’nin Kıymetli Gençlerinden Beklerim”

Çok kıymetli Söke’liler 1937 yılında Ege Manevraları sebebiyle Söke’yi 2.defa ziyeret etmiş olan Ulu Önder’in bugün yıldönümünü kutladığımız 1924 yılındaki ziyaretinde resmi açılışını da yaptığı Söke Türk Ocağı’nda ifade buyurduğu, halen geçerliliğini ve tazeliğini koruyan şu cümleleriyle sözlerime son vermek isterim. “Türk vatanını yükseltmek için lüzümlu gayreti Asar-ı maddiye ve fiiliye ile göstermelerini Söke’nin kıymetli gençlerinden beklerim.” Başta gençlerimiz olmak üzere bütün Söke’lilerin hitabı doğrultusunda   daha çok üreterek ekonomiye ve hayata daha çok değer katacaklarına olan inançla sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Söke Kaymakamı Tahsin KURTBEYOĞLU'nun konuşmasının ardından Söke Belediye Başkanı Süleyman TOYRAN  kürsüye gelerek şunları ifade etti :

Süleyman TOYRAN: Devletimiz Destansı Bir Kurtuluş Savaşı Sonrası Kurulmuştur

Sayın kaymakamım,sayın protokol, çok kıymetli konuklar ve değerli basın mensupları! Türkiye Cumhuriyeti Devleti destansı bir Kurtuluş Savaşı sonrasında  kurulmuştur. 600 yıllık imparatorluk çökmüş ve vatan toprakları işgal edilmişken bu işgale direnen “Özgürlük benim karakterimdir” diyerek milli kurtuluş hareketini başlatan  Mustafa Kemal ATATÜRK, o eşsiz zaferi kazanarak büyük bir komutan olduğunu dosta düşmana göstermiştir.

Süleyman TOYRAN : Türkiye Cumhuriyeti Onun Zamanında Fabrikalarla Tanışmıştır

Atatürk’ü düşmanların gözünde bile 20. Yüzyılın dahisi yapan özelliği iyi bir asker olmasından çok eşsiz bir devlet adamı olmasıydı. Cumhuriyeti kurduktan sonra çağdaş ülkelere yetişme hamlesini başarıya ulaştırmak üretim yeteneklerine ve erkek nüfüsunun önemli bir bölümünü savaşlarda yitirmiş bir milletin  hakettiği refah seviyesine ulaştırmak için büyük bir kalkınma hamlesi başlatmıştır. Karasaban devrini yaşayan, toplu iğneye, nal çivisine bile muhtaç olan Türkiye Cumhuriyeti onun zamanında fabrikalarla tanışmıştır.

Süleyman TOYRAN : Atatürk Halkı Dinledi, İhtiyaçları Yerinde Tesbit Etti

Sevgili Söke’liler Büyük Önder’imiz kurduğu cümhuriyetin, yaptığı ve yapacağı devrimlerin etkilerini yerinde görmek ve bunları kendisi bizzat irdelemek istiyordu. Bunun için yurdun dört bir yanını gezdi. Halkı dinledi, ihtiyaçlarını yerinde tesbit etti. Bu geziler kapsamında 9 Şubat 1924 günü Söke’mizi de ziyaret etti. Yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi ilçemizde de cumhuriyetin ve devrimlerin coşkuyla karşılandığını ve ne kadar çok benimsendiğini büyük bir memnuniyetle görmüş ve mutlu olmuştur.

Süleyman TOYRAN : Atatürk İlçemizi 9 Şubat 1924’te ziyaret Etmiştir

Sevgili hemşehrilerim! Atatürk’ün bu yurt gezilerinde amaçladığı bir diğer husus da ulusuyla beraber olmak, onlarla kaynaşmak, sorunlarını yerinde gözlemleyip, bunlara çözüm üretmek olmuştur. Teknolojinin, iletişimin ve medyanın çok yetersiz olduğu o devirlerde bu geziler sayesinde birçok toplumsal olaya birebir tanık olmuş, problem odaklarını yerinde tesbit edip, proje odağı haline getirmiştir. Ayrıca halkının kendisine, kendisinin de halkına olan derin özlemini bu geziler sayesinde bir nebze de olsa giderebilmiştir. Mustafa Kemal ATATÜRK ilçemizi 9 Şubat 1924 yılında  ziyaret etmiştir.

Süleyman TOYRAN : Onu Anlamak Ülkemizi Çağdaş Uygarlıklar Seviyesine Çıkarmakla Olur

Ama gönlümüzdeki yerine çok önceleri Çanakkale’de, Anafarta’larda,Samsun’da girmiştir. Yaptığı devrimlerle kurduğu ve bizim de sonsuza dek yaşatacağımız cumhuriyet ile girmiştir. Atatürkümüz ulusumuzun kalbinden hiçbir zaman çıkmayacaktır. Manevi miras olarak ne bir dogma, ne de katı bir dünya görüşü bırakan olmamış, sadece bilimin yolundan gitmeyi kendisinin manevi mirası olarak ilan eden o büyük insanı anlamak, ülkemizi demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak çağdaş uygarlıklar seviyesine çıkarmakla olabilir.

Süleyman TOYRAN : Bu Emanetin Sonsuza Dek Bekçileriyiz

 Bizler bu emaneti kutsal bir emanet olarak yüreğimizde hissediyoruz. Bu emanetin sonsuza kadar   bekçileri olacağız. Hukukun üstünlüğü ve cumhuriyetin değerlerine sıkı sıkıya sarılıp özgür bireyler olarak yaşamın, yaşamanın onurundan vazgeçmeyeceğiz. Sevgili hemşehrilerim bu vesileyle büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ü saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyor, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Konuşmaların ardından halk oyunları ekipleri gösterilerini sundular. Şiirler okundu. Törenin sonunda çeşitli kategorilerde başarı gösteren sporcular için madalya töreni düzenlendi. Güzel bir hava ve geniş bir katılımla gerçekleşen tören renkli anlara sahne oldu.

Haber-Fotoğraf : Sedat ÜNLÜ

dsc02966.jpgdsc02970.jpg20170209_143929-001.jpg20170209_143311-001.jpgdsc02985.jpg20170209_144410.jpg20170209_145611.jpgdsc03039.jpg20170209_144813.jpgdsc03015-001.jpgdsc03029-001.jpgdsc03021.jpgdsc03072.jpgdsc03065.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4764 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim