AYDIN’DA ACİL SERVİSLER ACİLLİK
Aydın Tabip Odası Başkanlığı Yazılı bir basın bildirisi düzenleyerek Aydında Acil Servisler Acillik dedi. Açıklamada şu söylemlere yer verildi;
Ülkemizde yıllardır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı artık birçok alanda iflas bulguları göstermektedir. Popülist politikalarla kışkırtılan hasta talebinin altında ezilen sistem her gün başka bir noktada arıza vermektedir.
Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesi yılda ortalama 2 düzeyinde olan kişi başı sağlık başvurusu, tüketime ve niceliğe dayalı yanlış politikalarla yılda ortalama 8’i aşmıştır. Muayene süreleri birkaç dakikaya inmiş, fizik muayenelerin yerini pahalı teknolojilere dayalı laboratuar ve görüntüleme yöntemleri almış, ülkemiz MR tetkik sayılarında OECD lideri olmuştur. Parası olmayanın da hakkı olması gereken sağlık, sürekli artan katkı-katılım payları nedeniyle giderek neredeyse ayrıcalık haline getirilmiştir.
Yurttaşlarımız iflas eden bu sistemde çıkış yolu bulamamakta, çözümü acil servislerde aramaktadırlar. Gelinen noktada acil servislere yılda 90 milyon üstünde hasta başvurusu olmaktadır. Birçok ülkede yıllık acil servis başvuruları toplam nüfusun yarısı bile değilken, Türkiye nüfusundan çok daha fazla yurttaşının her yıl acil servise akın ettiği bir ülke halini almıştır. Bu akıl dışı bir sonuçtur.
2014 yılında Türkiye'de acil servislerde muayene olan hastaların % 84'ü sağlık bakanlığı hastanelerinde,% 12'i özel hastanelerde,% 4'ü üniversite hastanelerinde muayene olmuştur.
2014 yılında Aydın'da muayene olan toplam hasta sayısı 4.546.232 olup bunların 1.341.497 tanesi acil servislerde muayene olmuştur. Yani 2014 yılında Aydın'da muayene olan hastaların %29,5'i acil servislerde muayene olmuştur.
Aydın ilinde 2014 yılında acillerde muayene olan hastaların %16'sı Aydın Atatürk,%15'i Aydın Devlet,%15'i Nazilli Devlet,%12'i Aydın Kadın Doğum ve Çocuk,%11'i Söke Devlet,%10'nu Kuşadası Devlet,%9'u Didim Devlet ,%5'i Çine Devlet,%3'ü Germencik Devlet,%2'i Bozdoğan Devlet,%2'i Karacasu Devlet hastanelerinde muayene olmuştur.
Acillerde muayene olan hastaların sayılarına bakınca Türkiye ve Aydın'da hastaların çok büyük oranının sağlık bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde muayene olduklarını görmekteyiz.Tabi buralarda iyi ve nitelikli sağlık hizmeti verilebilmesi için bu devlet hastanesi acillerinin fiziki mekanları,sağlık çalışanı sayısı ve tecrübesi,tıbbi donanım ve imkanları büyük önem taşımaktadır.
Aydın iline baktığımızda Aydın'da acillerde muayene olan tüm hastaların yarısına yakınının Aydın merkezindeki hastanelerde muayene olduğunu görmekteyiz.
Aydın merkezindeki bu devlet hastanelerinin fiziki imkanları ve donanımları ise acil sağlık hizmeti vermeye uygun olmayan koşullara sahiptir. Bu durum ise hastaların sağlığı adına ciddi bir tehlike oluşturmakta,sağlık çalışanların iyi ve nitelikli sağlık hizmeti vermesini engelleyen bir durum taşımasına sebep olmaktadır.
Adnan Menderes Üniversite Hastanesi acil servisi ise maddi imkansızlıklar nedeni ile acilde hastalar için hayati öneme sahip bazı temel ilaçları ve malzemeleri dahi bulundurmakta zorluk çektiği için sağlık çalışanlarının acil sağlık hizmeti vermesini zorlaştırmakta hastaların sağlığı için tehlike oluşturmaktadır.
Tüm bu olumsuz durumlar ve koşullar ise Aydın ili acil sağlık hizmetlerin kalitesini ciddi bir şekilde sorgulamayı gerektirmektedir.Nitekim 2014 yılında Aydın'da kaba ölüm hızı Türkiye ortalamasından %28 daha fazla artmıştır.
Mevcut acil sağlık hizmetleri sürdürülebilir olmayıp acil düzenleme ve iyileştirme gerektirmektedir.
Bu akıl dışılığı yaratan sistem bugün artık iflas etmiştir. Kuşkusuz acil servislerimiz bu denli hasta yükünü, sahip oldukları donanım ve sağlık emek gücü altyapısı ile karşılaması mümkün değildir.O yüzden acil sağlık hizmetleri büyüyen bir sorun yumağı halini almıştır. O yüzden sağlıktaki şiddet olaylarının kabaca üçte biri acil servislerde yaşanmaktadır.
Yetkililer, sistemin yarattığı bu sorunu sağlık emekçilerini iş güvencesinden yoksun bırakan sözleşmeli çalıştırma yani köle gibi çalıştırarak çözmeye çalışmaktadırlar.
Sağlık emekçileri, hekimler bu yükü daha fazla kaldıramazlar. Bir çok hastanede acil servis çalışanları iş-can-gelir-gelecek güvencesinden yoksun yoğun çalışma,tükenmişlik sendromları,sürekli artış gösteren şiddet olayları,yöneticilerden gördükleri mobbing olayları,bilimsellikten uzak sağlık ortamları nedeni ile istifayı düşünme noktasına getirilmiştir.
Aydın Tabip Odası olarak öneriyoruz.
Acil servisler başta olmak üzere, sağlık alanının tamamını tüketen, yapay, nitelikli hizmet ile bağdaşmayan, kışkırtılmış sağlık talebi yaratan politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir.
Aydın sağlık ortamına ve insanına yakışmayan fiziki koşullar ve donanıma sahip hastaneler,acil servislerde acilen iyileştirmeler yapılmalıdır.
Aydın iline sağlık sorunlarına çare olmaktan uzak ülke kaynaklarının israfına sebep olan geçici baraka düzeninde çözümler sunulması ayıp ve yazıktır.
Aydın'ın sağlıklı geleceği adına Aydın'a tam donanımlı kalıcı sağlık kuruluşları kazandırılması acil çözüm gereken bir problemdir.
- Aytepe Mesire Restaurant’ta 14 Şubat Coşkusu
- İnci Restorant'ta Sürpriz Evlilik Teklifi
- Yılmaz Tilki Nişan Gecesi
- Erzurumlular Derneği Başkanının Mutlu Günü
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- CHP İl Başkanı Hikmet SAATÇİ Açılış Konuşması
- CHP'li Vekil Erdoğan ÖZYALÇIN'ın Konuşması
- CHP li Vekil Gaye USLUER'in Konuşması
- Cem AKBUDAK Koalisyon'un Neden Kurulmadığını Anlattı
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim