• Aydın12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİBE ETTİĞİ SÜT TANKLARI ÜRETİCİYİ GÜÇLENDİRDİ
05 Kasım 2020 Perşembe 21:35

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİBE ETTİĞİ SÜT TANKLARI ÜRETİCİYİ GÜÇLENDİRDİ

Aydın Büyükşehir Belediyes'nin süt üreticilerine destek olmak için dağıttığı süt tankları, kooperatiflerin büyümesi ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesinin önünü açtı.

Aydın Büyükşehir Belediyes'nin süt üreticilerine destek olmak için dağıttığı süt tankları, kooperatiflerin büyümesi ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesinin önünü açtı.

Kooperatif Başkanı Latif Aykanat “Tankımızı aldıktan sonra süt piyasasında ve işletmelerle pazarlık masasında elimiz güçlendi” dedi.

Kırsal kalkınmaya ve kooperatifleşemeye verdiği destek ile küçük üreticilerin hayatlarına dokunan Aydın Büyükşehir Belediyesi, süte değer katmak için de çalışmalarını sürdürüyor.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun talimatıyla Germencik ilçesine bağlı Uzunkum köyünde kurulan, Uzunkum Kırsal Kalkınma Kooperatifi’ne 6 bin litrelik süt soğutma tankı ve 2 bin litrelik araç üstü süt nakil tankı hibe eden Büyükşehir, üreticinin işletmeler karşısında elini güçlendirdi. Yaklaşık bir yıldır bu tanklar ile sütlerini pazarlamaya başlayan Uzunkumlu üreticiler, hijyenik şartlarda ve daha uzun süre saklama imkânı ile birlikte satış fiyatlarında da artış yaşandığını belirttiler. Süt soğutma tankı ile birlikte üreticiler soğutulmuş süt sattıkları için aynı zamanda 40 kuruş da destek primi alıyor. Böylece üretici daha fazla kazanmış oluyor.

55 ortaklı Uzunkum Kırsal Kalkınma Kooperatifi, Büyükşehir’in hibe ettiği araç üstü tankla birlikte sütlerini kapı kapı dolaşarak topluyor ve anlaşmalı firmaya teslim ediyor. Üretim hızını arttıran, maliyetleri azaltan ve küçük ölçekli üreticiyi büyük firmalar karşısında güçlendiren bu sistem ile birlikten kuvvet doğuran bir hikâye ortaya çıktı.

ÜRETİCİNİN ELİ GÜÇLENDİ, SÜT DEĞER KAZANDI
Süt tanklarını aldıktan sonra yaşanan değişimi anlatan Uzunkum Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Latif Aykanat, “Özlem Başkan'ın desteği ile tankımızı aldık. Tankımızı aldıktan sonra süt piyasasında ve işletmelerle pazarlık masasında elimiz güçlendi. Sütümüzü daha iyi soğutup kimseye bağlı kalmıyoruz. İsteğimiz kişi ve firmalarla anlaşmaları daha iyi yapıyoruz. Daha önce firmalardan alıyorduk tankı ve firmaların da belli yaptırımları oluyordu. Şu anda öyle bir konuyla muhatap olmuyoruz. Sütümüzü daha iyiye satıyoruz, bu konuda Özlem Başkan'a çok teşekkür ederiz” dedi.

“SÜTÜME KATMA DEĞER KATTI”
Süt tankını firma temin ettiği dönemde Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı fiyatın altında teklifler aldıklarına belirten Başkan Aykanat, “Fiyat konusunda onlara muhtaçmışız gibi bir izlenim çıkıyordu ortaya, ama tank şimdi benim olduğu için pazarlık masasında ister al ister alma diyebiliyorum. Bana faydası oldu, sütüme katma değer kattı, sütümü daha iyiye satıyorum” dedi.

“BAŞKAN İMKÂN SAĞLAYINCA İŞ ŞİMDİ BİRAZ DAHA BÜYÜMEYE BAŞLADI”
Kooperatifçiliğe verilen destekle birden çok kişinin hayatına dokunan Aydın Büyükşehir Belediyesi, üreticilerin kazançlarını arttırarak daha fazla üretim yapmalarını sağlıyor. Bunu bir örnekle açıklayan Kooperatif Başkanı Aykanat, “Daha önce sadece köyden süt alıyorduk, arabamız yoktu, herkes gelip kendi döküyordu. İki yılda biriktirip bir araç alabildik. Özlem Başkan imkân sağlayınca iş şimdi biraz daha büyümeye başladı. Şimdi bir araba daha alalım, işimizi genişletelim diye düşünüyoruz. 55 ortağımız var, Uzunkum Kırsal Kalkınma Kooperatifi adına, Özlem Başkan'a çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

HİJYEN SAĞLANDI, ZAMAN KAZANILDI
Araç üstü süt tanklarının kullanılması ile birlikte üreticiler sütleri toplama merkezine götürmekle hem zaman kaybetmiyor hem de yakıt tasarrufu sağlanmış oluyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan kooperatif üyesi Erdoğan Şahin, araç üstü süt tankının kendileri ve tüketiciler için çok faydalı olduğunu belirterek, “Bizim için bu çok iyi bir şey, çünkü ayağımıza kadar gelip sütümüzü alıp gidiyor. Biz bundan memnunuz. Başkanımızın desteği iyi oldu; her şey için teşekkür ediyoruz” dedi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Uzunkum Kırsal Kalkınma Kooperatifi dışında, Haydarlı Köyü Kırsal Kalkınma Kooperatifi ve Germencik Üretim İşletme ve Pazarlama Kooperatifi’ne de süt tankı hibesinde bulundu.

b3a6c38b-9dd8-4158-81cb-c7065f0969ee.jpg

Bu haber toplam 14882 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim