• Aydın26 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
HAYDARLI’da YAĞMUR SUYU HASADI İLK FİLİZLERİNİ VERDİ
19 Eylül 2019 Perşembe 12:55

HAYDARLI’da YAĞMUR SUYU HASADI İLK FİLİZLERİNİ VERDİ

Türkiye’nin 4 bir yanından gelen Doğayı Koruma Vakfı üyeleri Koçarlı Haydarlı köyünde bir araya geldi.

Türkiye’nin 4 bir yanından gelen Doğayı Koruma Vakfı üyeleri Koçarlı Haydarlı köyünde bir araya geldi. Haydarlı köyünü proje alanı olarak belirleyen Doğayı Koruma Vakfı  üyeleri ve uzmanları Gri Su projesi ile yağmur suyunu depolayarak tarımsal alanda kullanmayı hedefliyor.

KÖYDEKİ HANELERDE VE OKULLARDA ÇALIŞMALARA BAŞLADIK.

Proje alanında açıklamalarda bulunan Doğayı Koruma Vakfı uzmanları; Aydın’ ın bizim için çok önemli yağmur hasadından farkı projeler içinde aydında çalışmalar sürdürüyoruz, İyi pamuk projemizle de Aydında çalışmalar yapıyoruzdedi

Arzu BALKUV : TÜRKİYEDE İLK DEFA HAYDARLIDA

Proje ile ilgili açıklamalarına devam edenDoğayı Koruma Vakfı Gıda ve Tarım Programı Müdürü Arzu BALKUV;Pamuk projemiz vasıtasıyla Aydın’ın Koçarlı İlçesinin Haydarlı Köyünü zaten tanıyorduk pamuk çiftçimizde var burada bölgeye bu vesileyle sürekli gidip geliyorduk ve araştırmalarımız sonucunda Haydarlıda bu projeyi gerçekleştirmeye karar verdik. Köy halkı ve Koçarlı Belediye Başkanı Nedim KAPLAN bizlere çok yardımcı oldu, onlar bizlere yardımcı olmasa bizim bu projeyi gerçekleştirmemiz çok zor olurdu.  Burada yapmış olduğumuz çalışmalarla bir model çıkartmayı hedefliyoruz ve pilot bölge olarak da Haydarlıdayız daha düşük maliyetlerle herkesin uygulayabileceği yöntemleri tercih ediyoruz. Buradan çıkan model ile Türkiye e örnek bir proje hedefliyoruz dedi.

Yağmur Suyu Hasadında Koçarlı Pilot Bölge Seçildi

Doğayı Koruma Vakfı Gıda ve Tarım Programı Müdürü Arzu BALKUV yaptığı açıklamada 2 yıl sürecek olan Projede tamamen gönüllülük esasına uygun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiyenin birçok bölgesinden gelen gönüllüler ile çalışma yaptıklarını belirten Doğal Hayatı Koruma Vakfı Gıda ve Tarım Programı Müdürü Arzu BALKUV Yağmur Suyu Hasadının çok önemli olduğunu Doğayı Koruma adına çıktığımız bu yolda Eğitim Çalışmalarımız olduğu gibi halkla bütünleşiyoruz dedi.

Doğayı Koruma Vakfı Gıda ve Tarım Programı Müdürü Arzu BALKUV, Yağmur Suyu Hasadı yönteminin bir çok stratejisini kullanıyoruz. Yağmur Suyu Hasadını yapmak için birçok yöntem var, 2 amaca hitap edebiliyoruz. Bir tanesi suyun fazla olduğu yerlerde ki Su baskınlarını önleyebilmek için yerin altına almak. Yağmur bahçesi uygulaması yapıyoruz. Orada amacımız fazla olan suyu yerin altına almak. Birde çatı tipi hasat olabiliyor, çatıdan akan suyu toplayıp ihtiyaç olduğunda kullanmak. Birtakım Hayvanı olan yerlerde yaptık bu uygulamayı, Hayvanlara içirmek üzere suyu oradan kullanabiliyorlar bir inek günde 50-60 kg su içiyor dolayısıyla bunu yağmur yağdığı zaman depolamak çok önemli köyler için hem su tasarrufu hemde maddi olarak tasarruf sağlıyor. İkinciside eğimli arazilerde su toprağın üzerinden aktığında toprağın en verimli kısmını kendisi ile birlikte alır götürür ve toprak erozyonu olur. Bunun için küçük setler yaptığımızda birçok tekniği var biz suyun hızını yavaşlatıp yaydırıp emdirme stratejisini uyguluyoruz. Dolayısıyla da su akarken taşıdığı toprağa etrafa yaydırıyorsunuz. Yani verimli toprağı kaybetmemiş oluyorsunuz dedi.

Edwin CLARK : TALEPLER DOĞRULTUSUNDA UYGULAMALAR YAPIYORUZ.

Köyde sürekli bulunan Proje uygulama Danışmanı EdwinClark; Talepler doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz kimin bahçesinde veya arazisinde ne tür uygulamalar yapabiliriz bunları değerlendiriyoruz. Danışmanımız sayesinde köyün geneli için bir rapor hazırlattık bu raporlar neticesinde hangi arazide ne tür uygulamalar yapabileceğimizi planlayacağız ve akabinde uygulamaya geçeceğiz olabildiğince çok aileye ulaşmaya çalışıyoruz. Yağmur suyu hasadı ile ilgili tonaj hedefimiz var tabiki de bu hedeflerinde üstüne çıkacağızdedi.

Nedim KAPLAN : Böyle Projelerin Her Zaman Destekçisiyiz

Haydarlı köyündeki proje tanıtımına katılan Koçarlı Belediye Başkanı Nedim KAPLAN; Bizler böyle projelerin her zaman destekçisiyiz suyun ne kadar önemli olduğunu en iyi bilenlerdenim yıllarca Koçarlı Sulama Birliği Başkanlığı yapmış biri olarak yağmur suyu hasadı projesini sonuna kadar destekliyorum. Köy halkının su ihtiyaçlarını bu tip projeler ile toplayıp tarımda vb yerlerde kullanması köyün gelişiminde önemli bir etken olacaktır.

Nedim KAPLAN : Yaban Hayatı Desteklemek Çok Önemli

Koçarlı Belediye Başkanı Nedim KAPLAN, Projenin bir anlamlı özelliği de yaban hayatı desteklemesidir. Projede emeği bulunan Doğayı Koruma Vakfı  gönüllülerine, Bölge halkına ve sponsorlara çok teşekkür ediyorum. Suyun bir kez daha ne kadar önemli olduğunu anlatan bu proje inşallah tüm Türkiye ye örnek olacaktır.  Geleciğimizi şekillendirecek tüm projelerde biz kendilerine destek vereceğiz.

Mehmet KORKMAZ : HER PROJENİN BİRKAÇ AMACI VARDIR

Haydarlı Köyü Sakinlerinden bilgileriyle destek veren, Danışmanlık yapan Mehmet KORMAZ; Yaptığımız projeler ile birkaç hedefi gerçekleştiriyoruz bunlar; tarımsal sulama, hayvanlar için su kaynağı gibi destekleyici çalışmalar hedefliyoruz. İlk yağmurlardan sonra köy merkezlerinde yaptığımız çalışmaları toprağın yumuşamasıyla dağlık arazide de gerçekleştireceğiz gönüllü arkadaşlarımıza bu anlamda elimden geldiğince yardımcı oldum ve olamaya da devam edeceğim projede emeği olan herkese teşekkür ederim dedi.

Haydarlı Köyü Muhtarı Ömer AKOĞLU : PROJE İNSANLIĞA ÖRNEK OLACAK.

Koçarlı Haydarlı Mahallesi Muhtarı Ömer AKOĞLU, bu etkinlik köyümüzde çok güzel bir hava oluşturdu, geçen yıl Haydarlı’ya geldiler ben Muhtar olarak sahip çıktım, Köyümüze getirdim bunlarda köyümüzü beğendiler bizde onları sevdik. Bizden yer istediler bir bölge verdik Belediyemizde Allah Razı olsun bu şekilde yürüyoruz. Daha da artırarak en az 70 tane evimizde proje yapmayı düşünüyoruz.  Memnunuz, geliyorlar sürekli Allah Razı Olsun, 2 gündür buradalar. Projenin amacı insanlara güzel bir şeyler vermek, bunlara örnek olmak mesela ağaçlandırmak, yeşili korumak, Doğayı korumak. Burası bittikten sonra dağa gideceğiz Zeytin ağaçlarımız var Damlama yapacağız verim alacağız. Güzel bir şey bu dedi.

sablon-(2)-005.jpgimg_1451.jpg70587831_2711183088933307_1546947757166559232_n.jpgimg_1417.jpgimg_1437.jpgimg_1430.jpgimg_1443.jpgimg_1449.jpgimg_1460.jpgimg_1465.jpgimg_1462-001.jpgimg_1429-001.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1618 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim