• Aydın14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SÖKE'DE YENİ ADIMLAR ÖDÜL GETİRDİ
21 Kasım 2016 Pazartesi 20:58

SÖKE'DE YENİ ADIMLAR ÖDÜL GETİRDİ

Söke’de Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nden bir adım ötede tarihi Kemalpaşa Mahallesi’ne artık işlevsellik kazandırmaya yönelik adımlar meyvelerini vermeye başladı.

Söke’de Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nden bir adım ötede tarihi Kemalpaşa Mahallesi’ne artık işlevsellik kazandırmaya yönelik adımlar meyvelerini vermeye başladı. Söke Belediyesi’nin kentsel canlandırma sürecine ekonomik, sosyal ve kültürel bir bütün olarak yaklaştığı Kemalpaşa Mahallesi Canlandırma Projesi kapsamında koruma politikalarını sürekli hale getirecek yeni adımlar atılmaya başlandı. Bu adımlar Tarihi Kentler Birliği’nden Söke’ye ödül getirdi.

Tarihi Kentler Birliği tarafından Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması ödül töreni, Antalya’da gerçekleşen YAPEX Restorasyon Fuarı’nda yapıldı. Bursa, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Nilüfer, Samsun, Edirne gibi birçok Belediyenin yer aldığı yarışmada Söke “Kemalpaşa Mahallesi Canlandırma Projesi” ile Özel Jüri Ödülü’ne layık görüldü.

Ödülle ilgili yayınlanan sonuç notunda; “Söke Belediyesi, Kemalpaşa Mahallesi Canlandırma Projesi: Kentsel canlandırma sürecine ekonomik, sosyal ve kültürel bir bütün olarak yaklaşarak, kurduğu kent atölyeleri ile yerelde istihdam sağlarken koruma politikalarını sürekli kılacak adımları atması, kentsel ölçekli projelerde katılımcı mekanizmaları kullanması, üniversite ve halk ile doğru işbirliklerini kurarak sade müdahalelerle sosyal ve ekonomik etkisi yüksek nitelikli çalışmalara imza atılması nedeniyle Söke Belediyesi Jüri Özel Ödülü ’ne uygun görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Ödül törenine katılarak Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran adına bu büyük ödülü alan Söke Belediye Başkan Yardımcısı Mine Aşçı; “Kemalpaşa Mahallesi’nde 2001 yılından bu yana Kentsel sit alanı ilan edilmesinden sonra koruma planı, kamulaştırma, projelendirme, eğitim, uygulama, sokak sağlıklaştırma çalışmalarının ötesine geçildi. Kemalpaşa Mahallesi’nin kentin sosyal, ekonomik ve turizmine katkı sağlar hale gelmesi için büyük adımlar atılmıştır. Bu adımları atarken bizlere desteğini esirgemeyen, ufuk açan Belediye Başkanımız Süleyman Toyran’a çok teşekkür ediyorum. Tarihi Kentler Birliği’nden alınan ödül proje kapsamında ne kadar doğru işler yapıldığının da bir göstergesidir” dedi.

“TARİHLE BİRLİKTE KÜLTÜR, SOSYAL YAŞAM VE EKONOMİ AYAĞA KALKIYOR”

Söke’nin her sokağı tarih kokan Kemalpaşa Mahallesi, tarihi Rum evlerine ev sahipliği yapıyor. 1770 yıllarından günümüze ulaşan tarihi doku örneği olan Kemalpaşa Mahallesi, gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla evlerin ayağa kaldırılmasının yanında tarih gelecek nesillere taşınıyor.

Söke Belediyesi Kemalpaşa Mahallesi Projesi; Kentsel Sit Alanı ölçeğinde dokuyu bütüncül olarak yenileyerek koruma ve yaşatmayı, Mahalle sakinlerinin alt yapı sorunları giderilmiş sağlıklı ve kimlikli bir çevrede yaşamasını sağlamayı, Tarihi, kültürel, geleneksel mimari özellikleri taşıyan yapıları, eski doku ve çevreyi oluşturan öğeleri ile birlikte değerlendirerek yöre insanının yaşamını sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda geliştirmeyi, Mahallenin kültür turizmine açılmasını sağlamayı, Kültür turizminin canlanması ile artan istihdam sayesinde sosyoekonomik refahı yükseltmeyi, Tarihi mirası koruyarak, Söke’nin tarih ve kültür bilincinin gelişmesini sağlamak, farkındalığı arttırmak, kent kültürünü güçlendirmeyi hedefliyor.

AydınÖzel

unnamed-(2)-019.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 996 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Aydın Özel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0544 8148480 | Haber Yazılımı: CM Bilişim